Atacurile urșilor care și-au stabilit teritoriul în comuna Ceahlău au devenit deja obișnuință. Anul trecut, crescătorii de animale au făcute plângeri după plângeri când și-au găsit oile sfârtecate. Cu siguranță, au fost și unii care nici n-au mai sesizat autoritățile, pentru că nu toate animalele au crotalii și, fără crotaliu, nu se poate obține nicio despăgubire. Apoi a fost atacul asupra cabanierului de la Fântânele, căruia o ursoaică i-a sfâșiat picioarele. Omul a stat luni de zile în tratament, a șchiopătat mult timp, s-a confruntat cu infecții repetate și și-a revenit cu greu.
Anul acesta, de vreo săptămână, s-a deschis, din nou, ”sezonul”. A început cu un atac asupra unei vaci, la stâna unui fermier din Pârâul Mare.
”M-am întâlnit cu un urs în pădure”, ne-a declarat Eugen Bulai, proprietarul animalelor și fost cabanier la Fântânele.
”S-a ridicat în picioare, e mai înalt decât un om, și pe urmă s-a lăsat înapoi și a început să bată cu labele din față pe pământ. Este gestul că-și apără teritoriul. Deci eu, practic, i-l încalc. După aceea am descoperit urmele. Și am făcut poze, cu mâna mea alături. El, de fapt, era ursulețul.
Ursoaica e uriașă, am făcut poze cu șapca mea lângă urmele ei. Mi-a atacat o vacă, i-a rupt un corn și a zgâriat-o pe spate. Eu m-am apucat de crescut animale de anul ăsta. Am 15 vaci la Pârâul Mare și câteva acasă, gestante. Încerc, să văd dacă merge. Asta numai dacă mă lasă ursul. Problema este că am un băiat care stă acolo cu vacile și ursul care atacă animale, atacă și omul. Iar ursul care a mâncat carne nu mai redevine vegetarian niciodată. Este și greșeala oamenilor aici. Că le mor animalele și le aruncă pe un de apucă și le mănâncă urșii. Animalele sălbatice nu trebuie hrănite. Omul crede că face bine și are grijă de ele, dar, de fapt, face foarte rău. Natura are cursul ei”.
La Ceahlău s-a întrunit o comisie care să stabilească despăgubirile pentru altă vacă ucisă de urs, proprietatea lui Gheorghiță Linu, un alt sătean care, probabil, a ”încălcat teritoriul” ursoaicei uriașe. Iar astăzi, 12 iunie, la Grințieș, este o altă comisie, pentru despăgubirea unui localnic căruia lupul i-a ucis vaca. În total, sunt 3 cereri de despăgubire, două din Ceahlău și una din Grințieș. Deocamdată.
”Comuna Ceahlău este în topul atacurilor de urs de ani de zile”, a declarat Raul Paplicef, gestionarul fondului de vânătoare din zonă, prin Asociația Lupul cenușiu. ”Niciodată nu se obțin derogări, deși am cerut. Urșii se înmulțesc exponențial și distrug din ce în ce mai mult. Deja e un risc să intri în pădure. Și sunt pădurari, meteorologi, cabanieri, salvamontiști care trebuie să intre în pădure. Te poți trezi oricând cu o dihanie din asta din spate, fără să ai nicio vină. E suficient să te întâlnești cu un ursuleț, să scârțâie și vine ursoaica și te sfărâmă. Ea are dreptate din punctul ei de vedere, însă, din punctul meu de vedere, nu! Tot am cerut derogări pentru recoltare și n-am obținut nimic. E «meritul» ONG-urilor din niște orășele prăfuite, care scriu despre frumoșii ursuleți. Și mie îmi sunt dragi. Până încep să devină o problemă. Iar la Ceahlău sunt demult o mare problemă”.
Cristina MIRCEA