Actuala administrație publică locală a comunei Girov a preluat, acum trei ani, aproximativ 36 miliarde lei vechi datorii, care, în cea mai mare parte, nu trebuiau să împovăreze bugetul unei comune cu potențial din Neamț, chiar dacă ele au rezultat din niște contracte încheiate cu dedicație sau urmare a unor greșeli de management administrativ. În prezent, doar 6 miliarde mai sunt de achitat, după ce restul s-a plătit, cu greu, într-un efort la care echipei executive i s-au alăturat și cei mai mulți din consilierii locali și din funcționarii Primăriei. Marele merit al actualei echipe de la Girov este că plățile s-au efectuat într-un interval în care, în comună, s-au realizat și investiții importante, s-au atras fonduri și, de asemenea important, alte investiții sunt în curs de finanțare.
Legat de originile datoriei și de cei răspunzători pentru ele, actualul primar, Vasile Ciubotaru, spune că ”singurele care pot și trebuie să facă lumină sunt intituțiile abilitate de legile acestui stat”. ”Nu se poate face acest lucru de către primarul sau viceprimarul comunei. Dacă, cu banii respectivi, se moderniza măcar un kilometru de drum în fiecare an, astăzi situația era cu totul alta”. Când instituțiile în cauză vor trage concluziile și vor stabili încadrările juridice, se prea poate ca locuitorii Girovului să afle ce s-a petrecut cu banii publici din comună înainte de 2016.
Despre starea actuală a lucrurilor la Girov, despre planuri și perspective, într-un interviu cu primarul în exercițiu.
– Domnule primar, în ce stadiu se află lucrările la drumurile comunale și sătești din comuna Girov?
– Prin PNDL 2, am reușit să accesăm finanțări, prin care am asfaltat mai multe străzi din satele comunei, iar, în acest moment, se lucrează la betonarea șanțurilor. Este o lucrare bine făcută și sunt bucuros că am dus asfaltul până la biserica din satul Verșești, obiectiv la care se termină drumul. Mai avem și în Conțești două drumuri modernizate, plus celelalte din Verșești. Doar drumul care duce în Poiană are 1.065 m. În satul Girov, au fost asfaltate toate drumurile de pe partea dreaptă a județeanului care duce la Dochia, nu numai celebra stradă a Tineretului, pe care au ajuns utilajele în zilele alegerilor, iar a doua zi, după ce au pierdut unii alegerile, au plecat. Asta ca să ne aducem aminte cum făceau unii administrație.
Imediat după alegeri, oamenii au spus că nu o să reușim să asfaltăm străzile și nici să facem alte lucruri. Am reușit să demonstrăm că se poate, chiar dacă este greu de explicat că, după depunerea unui proiect spre finanțare, pot trece și doi ani până începe investiția. Când oamenii au văzut, în toamnă, că am administrat stratul de balast și s-a oprit lucrarea, pentru că era foare frig, au spus: ”Gata, s-a terminat cu asfaltarea!” Lucrurile nu au stat așa, pentru că, în acest an, strada Tineretului a fost asfaltată. Nu avem, în acest moment, drumuri naționale și județene așa cum sunt drumurile comunale la Girov! Și, când spun asta, mă refer la cele modernizate. Dacă vreți, putem face o comparație între cum arăta și cum arată drumul județean din satul Girov, care face legătura cu Dochia. Eram acuzați că nu avem grijă de acel drum. Firma care a asfaltat aceste drumuri în ultima vreme este foarte serioasă și nu se joacă. Au fost construite podețe, șanțuri și tot ce era prins în proiect. Ca o curiozitate, la începutul lucrărilor, drumul care duce spre Biserica Verșești nu avea o lățime mai mare de 4 m.
– Câți kilometri ar mai fi de modernizat în comună?
– În afară de ce am depus noi ca proiecte, ar mai fi vreo 13 km de drumuri nemodernizate.
– Contribuția locală a fost mare?
– Tot ce a însemnat studii, proiecte etc. a fost cheltuiala primăriei și nu au fost sume mici. Este vorba de miliarde de lei vechi. Aici este durerea unora, pentru că am plătit și datorii, dar am avut bani și pentru cofinațarea proiectelor. Toate proiectele derulate, fie cu bani de la bugetul local sau prin finanțări europene și guvernamentale – accentuez toate – sunt cu plata la zi.
– Mai aveați în grafic și parcul de joacă de la grădiniță…
– Tot noi am realizat modernizarea acestui obiectiv important pentru comunitatea locală.
* Anchete și lucrări la infrastructură, în paralel
– Ce faceți cu drumul mai vechi din satul Verșești?
– Vom căuta să-l reparăm și să-l aducem la o stare de funcționalitate normală.
– Oamenii sunt mulțumiți?
– Nu știu. Noi, când am pornit la drum, nu am promis nimic și nu am știut ce urmează să găsim în Primaria Girov. După ce am ajuns primar, au venit parteneri cu contracte, cu facturi, acte peste acte, dar multe dintre ele nu existau fizic în primărie.
– S-au mai terminat cu anchetele?
– Nu știu.
– Pe drumul județean Dobreni – Roznov, cu toate că nu este al comunei, sunt buruieni cât casa…
– Noi avem ședință de Consiliu local, în care, dacă doresc domnii consilieri, sper că se va aproba planul de achiziții pe acest an. Nu am putut hotărî înainte de Paști planul, pentru că s-a lungit cu bugetul. Am fi vrut să intrăm cu un utilaj care să îndrepte pe drumurile care nu au fost prinse la modernizări, pe cele din piatră, dar, până nu avem planul de achiziții pe acest an, nu putem face mare lucru. Și nu putem cumpăra un utilaj care să cosească iarba de pe lângă drumuri.
– Care este situația cu proiectul de modernizare de la Turturești?
– Acolo este un proiect de un milion de euro, cu drumuri betonate. Acum se lucrează la rigole. Sunt prevăzute patru ieșiri pe DN, câte 50 m cu rigole, dar nu cu beton, cu asfalt. Practic, este o protecție de drum național. Apoi, constructorul se mută în satul Gura Văii, unde are de făcut rigole pentru un segment de 1.270 m de drum. Au mai rămas și circa 2 km de rigole pe Boțești. Ei lucrează, dar, uneori, din cauza vremii, nu se poate face mare lucru.
– În satul Girov la ce se lucrează?
– Începând cu prima stradă, de lângă poliție, care are 300 m lungime, inclusiv celebra Tineretului, toate sunt modernizate pe partea dreaptă. Mai avem și la Dănești strada care duce spre punte.
* ”Am avut tot sprijinul de la Consiliul Județean Neamț, atât la nivel de proiecte, cât și pe probleme punctuale” – primarul Vasile CIUBOTARU.
– Multe localități au avut probleme în urma precipitațiilor din ultima perioadă. Care este situația în comuna dvs.?
– Am avut mari, mari necazuri, mai ales la Căciulești, Turturești, Gura Văii și Popești. Acolo am cerut voie constructorului care lucrează la asfaltări, să intervenim cu un buldoexcavator. Câtă vreme drumul nu este al comunei, ci al constructorului, nu putem face un pas. Ni s-a aprobat, am intervenit, dar mai este încă de lucru.
* Minunea de la Girov: lucrări reluate la școală după 10 ani
– Ce se întâmplă la școală? De aici, din primărie, se vede că este multă agitație…
– Cu mare bucurie – interesată, mărturisesc, de pe poziția mea de cadru didactic -, anunț că se lucrează la Școala Girov. Agitație este pentru că se așteaptă structura metalică necesară pentru lucrări și se fac pregătiri în acest sens. Din cauza vremii, nu s-a putut lucra, dar se anunță timp frumos și sper că progresele se vor vedea rapid. Lucrarea este finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Gândiți-vă, este o lucrare reluată după 10 ani! Dacă se va lungi iarăși câteva luni, acum nu va fi din cauze necunoscute, va fi din cauza timpului nefavorabil.
Și, pentru că vorbeam de proiecte, eu sper să primim undă verde și pentru cel legat de iluminatul public, în zona Frăsinel, dar și la zona unde au fost ridicate noi locuințe pentru tineri, în apropierea râului Cracău, la Căciulești. Suntem în faza de depunere a proiectului.
– În ce stadiu este lucrarea de la Dispensar?
– Investiția a fost terminată, iar personalul medical și pacienții beneficiază de condiții foarte bune. De asemenea, am renovat baza sportivă de pe malul Cracăului, inclusiv clădirea cu vestiarele. În paralel, am căutat să menținem parcul comunal la parametri și oricine poate constata că ambele arată foarte bine.
La capitolul realizări, putem adăuga modernizarea remizei SVSU, a punții de la Dănești, pe care se poate circula pietonal în condiții foarte bune spre Doina. A fost refăcut și acoperișul la primărie, iar la Verșești – Poiana – am finalizat rețeaua de alimentare cu apă. Lucrarea a fost executată înainte de a se turna asfaltul pe 1,5 km. Urmează satele Turturești și Dănești.
Ceea ce vreau să spun este că sunt o mulțime de lucruri care se realizează fără tam-tam, fără scandal, prin cooperare. În felul acesta, am reușit corectarea albiei unui pârâu care vine de la Ștefan cel Mare și care făcea prăpăd când se umfla. Prin cooperare cu cei de la SGA Neamț, care ne-au sprijinit, am reușit să rezolvăm problema și, cu toate că au fost precipitații în cantități foarte mari, nu am mai avut necazuri.
Revenind la proiecte pe termen scurt, prin planul de achiziții, pe care îl vom analiza în vitorul apropiat, vom încerca să acoperim clădirea sălii de nunți, locul unde se organizează și alte evenimente la nivel local. După aceea, vom trece la modernizarea centrului civic. Este foarte mult de lucru. Nu înțeleg – și spun asta de mai multă vreme – de ce oamenii privesc cu neîncredere întreaga activitate din Primărie. Prin proiecte, am dus asfalt pe străzi care arătau ca jungla amazoniană, am adus apa curentă la poartă și tot sunt unii nemulțumiți. Eu sunt sigur că aceste ”nemulțumiri” vin din trecutul nu prea îndepărtat, când unii și-au bătut joc de banul public și care mai ațâță focul și acum, pe unde pot…
– O fi giroveanul mai pretențios decât alții?
– Pe unii nu-i înțeleg. Era mai bine dacă era noroiul la poartă, dacă mașinile care mergeau spre biserica din Verșești erau nevoite să se oprească la un punct? Din punctul nostru de vedere, vom continua activitatea, transparent, și vom încerca să-i mulțumim, atât cât ne permite legea, și pe cei mai cârcotași.
* Lucrări fără autorizație și comisioane de 30%
– În afară de cunoscutul PNDL, ați reușit să accesați fonduri și din alte surse?
– Eu spun că suntem pe drumul cel bun. Prin Grupul de Acțiune Locală Ținutul Răzeșilor, am trecut la amenajarea spațiului public și trebuie să ajungem la AFIR. Proiectul are o valoare de 25.000 euro. Am mai depus chiar acum, pe 15 mai, un proiect la Fondul de Dezvoltare și Investiții, pentru modenizarea a 4,730 km de drum comunal, cu asfalt, sub titulatura ”Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Girov, pentru satele Căciulești, Doina, Conțești”. Există o discuție pentru ceea ce trebuia să fie o sală de sport și care, în acest moment, este o ruină. Am cerut de la ISU o expertiză asupra a ceea ce a fost realizat până acum, respectiv pereții. Noi vrem să știm dacă acea construcție mai poate fi autorizată pentru continuarea lucrărilor. Evident, am primit răspuns, care cuprinde mai multe documente, inclusiv autorizația de construcție. Din păcate, nu știu dacă acea cosntrucție a avut autorizație la momentul când s-au ridicat zidurile. Dacă există, e bine, dacă nu… asta e. Practic, noi vrem să continuăm lucrarea, dar sunt probleme legate de cei 4 m distanță între construcții și cu un stâlp de iluminat public.
– Ce se întâmplă cu investiția la noua primărie, care nu se mai termină de două decenii?
– Nu știu. Este un litigiu și un dosar, cred, în cercetare, mai există și un raport al Curții de Conturi. Eu nu pot să vorbesc mai mult, pentru că sunt organele statului care trebuie să facă lumină în acest caz. Ce-am preluat am preluat, dar despre noua primărie nu se știe nimic despre construcție. Eu ce să spun? Cazul este spre cercetare la cei competenți, așa cum mai sunt multe altele din Girov. Pot spune că cei dinainte sunt cu dosarele de cercetare, iar noi cu plătitul datoriilor lor și, cum spuneam, am plătit deja 30 miliarde, din cele 36 lăsate moștenire de foștii primari. În acest moment, mai avem un proces, o contestație la Curtea de Apel Bacău, privind iluminatul public, pus în campania electorală de acum trei ani și mai bine.
Din punctul nostru de vedere, am vrut să facem lucruri care să rămână. Am prins în master planul județului alimentarea cu apă în satele Căciulești, Gura Văii și Popești. Nu am dus nici măcar o pietricică în satul meu sau pe ulița vicelui, ca să nu apară discuții. Eu sper că, odată realizată infrastructura, sate precum Gura Văii și Popești, care au peisaje atât de frumoase, de parcă ar fi așezări de munte, vor avea posibilitatea să se dezvolte edilitar foarte mult. Doar cei răuvoitori nu recunosc că lucrurile s-au schimbat în bine în comună, chiar dacă abia au trecut trei ani din acest mandat, din care doi s-au dus pe rezolvat prostiile moștenite.
– Apropo de aceste lucruri, au fost presiuni pe dvs. sau pe colegii din Primărie?
– Nimeni nu a venit la noi să ceară vreun favor pentru cineva sau vreun alt serviciu. Nu a fost nicio intervenție. Încă de la începutul mandatului, am hotărât de comun acord ca, în momentul în care apare vreo intervenție, toți cei care conducem comuna acum să ne dăm demisia, pentru că fiecare are un loc de muncă. Un delegat sătesc a făcut un calcul, că, dacă era ca înainte, la trei milioane de euro aduse în comună, cu 30% cum era practica înainte…
– Cum adică?
– Așa era, spun unii, la contracte: ”Domnule, se luau comisioane de 30%”. Și eu sunt înregistrat, în toamna lui 2016, a încercat cineva. Le-am spus ”Dați-i drumul de aici și lăsați-mă în pace!”. La leafa actuală, dacă aș fi stat la catedră, aveam mai mulți bani. Cât salariu are primarul de Girov are orice primar din județ, la o comună cu număr asemănător de populație. La fel și vicele. Înainte, luam vouchere, aveam sporuri, dar acum nimic. Singurul avantaj este că avem un loc de muncă și ne merge vechimea.
* Investiții în derulare, cu recepție finală în anul 2019
- Modernizare drumuri locale, lucrări finanțate prin AFIR, în valoare de 960.000 euro.
- Modernizare drumuri de interes local, finanțare prin Ministerul Dezvoltării, program PNDL II, în valoare de 8.562.000 lei.
- Reabilitare Școală Gimnazială ”Prof. Gh. Dumitreasa”, finanțare prin Ministerul Dezvoltării, în valoare de 1.600.000 lei.
* Investiții finalizate și recepționate
- Lucrări de execuție post transformare în sat Turturești, finanțat de la bugetul local, în valoare de 80.000 lei, proiect finalizat.
- Extindere rețea electrică de distribuție în sat Turturești, linie electrică subterană de medie tensiune, racord la PTA și linie electrică aeriană de medie tensiune, racord la PTA, finanțată de la bugetul local, în valoare de 203.014 lei, finalizată.
- Achiziție autocamion Iveco, finanțare GAL, în valoare de 50.000 lei.
- Dotarea SVSU, finanțat prin GAL, în valoare de 25.000 euro, proiect finalizat.
- Lucrări de reparație și renovare remiza PSI, finanțat de la bugetul local, în valoare de 70.000 lei, lucrare finalizată.
- Reparații baza sportivă sat Girov, finanțat de la bugetul local, în valoare de 70.000 lei, finalizat.
- Reparații la puntea pietonală Doina – Dănești, afectată de inundațiile din anul 2018, finanțat de la bugetul local, în valoare de 59.200 lei, finalizat.
- Înlocuire acoperiș sediu primărie, finanțat de la bugetul local, în valoare de 82.940 lei, lucrare finalizată.
- Reabilitare Dispensar uman, finanțat de la bugetul local, în valoare de 120.000 lei, finalizat.
- Refacerea instalației electrice și termice la Grădinița din satul Gura Văii, finanțat de la bugetul local, în valoare de 80.000 lei, finalizat.
- Extinderea iluminatului public stradal în comună, finanțat prin PNDL 2, în valoare de 698.527 lei, în curs de implementare. Proiect pe circa 3 km.
- Modernizarea infrastructurii rutiere din comună, finanțare de la bugetul de stat și bugetul local, urmează a fi depus prin PNDL 3, în valoare de 5.605.140,91 lei. Proiect în execuție pentru 17 km și pentru 6 km este proiect cu documentație ce va fi depus pentru finanțare la PNDL 3.
- Modernizarea terenului de sport al Școlii Gimnaziale nr. 1 Căciulești, finanțat de la bugetul de stat și bugetul local, urmează a fi depus prin GAL, în valoare de 33.310 euro.
- Parc de joacă la Grădinița Girov, finanțat de la bugetul local, în valoare de 40.000 lei.
(Constantin NEGRU)