Cele două corturi pentru nunți, amplasate pe terenul unei familii din Dumbrava Roșie, au devenit un motiv de reclamații constante către toate instituțiile care ar putea să le reducă la ”tăcere”. De la Direcţia de Sănătate Publică până la Garda de Mediu, Poliţia Neamţ sau apeluri la 112 , nu a scăpat nimeni neînştiinţat că un eveniment fericit din viaţa unora este un disconfort intolerabil în viaţa altora. Acestea fiind datele problemei, administratorii firmei care se ocupă cu afacerea sezonieră nu au altă soluție decât să-i avertizeze pe toți cei care doresc nuntă la cort că trebuie să țină muzica sub ”control”, scop în care primesc un sonometru, cu care să măsoare câți decibeli pleacă din boxe. Obligatoriu sub 100. Cu siguranţă, pe lângă sutele de detalii de care trebuie să ţină cont organizatorii unei nunţi, volumul muzicii este un factor de stres în plus. Pe de altă parte, nici disconfortul clamat de vecini nu poate fi neglijat. Chiar dacă există voci care susţin că acele construcţii, ridicate acum câţiva ani – vile făcute după acelaşi proiect -, nu au izolaţia foarte bună şi se aude absolut orice zgomot.
În consecinţă, vecinii ”subsemnații Oglagi Alin, Antoniu Cristina, Iftime Radu, Florea Adrian, Marcu Florin și Luca Viorel”, cum figurează într-una din reclamaţiile către Garda de Mediu, cer autorităţilor să ia măsuri urgente:
”În fapt, în vecinătatea locuințelor noastre își desfășoară activitatea S.C. Happy Land Resort S.R.L. Dumbrava Roșie. În incinta celor două corturi pe care le deține acest agent economic organizează diverse evenimente la care, în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul orar 22,00-6,00, nivelul zgomotului generat de muzica dată la maxim este insuportabil. Practic suntem în imposibilitatea de a dormi în propriile noastre case în zilele de sfârșit de săptămână din cauza acestui agent economic care nu înțelege să ia nicio măsură pentru ca zgomotul pe care îl generează să se situeze în limite acceptabile.
Din cele constatate de noi cu ocazia discuțiilor purtate cu reprezentantul legal al acestei societăți în vederea găsirii unei soluții amiabile, nu există nicio dotare pentru izolarea și protecția fonică a surselor generatoare de zgomot și vibrații. Mai mult, reprezentantul societății este arogant și indiferent la problema noastră și, deși problema are o vechime mai mare de doi ani, nu a făcut niciun efort pentru a intra în legalitate. (…) Comportamentul sfidător al acestui agent economic trebuie să înceteze în cel mai scurt timp, altfel vom aprecia că acesta beneficiază de acordul tacit al instituției dumneavoastră și de lipsa dumneavoastră de diligență în aplicarea dispozițiilor legale. În această situație și în lipsa luării unor măsuri ferme de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, Serviciul Comisariatul Județean Neamț ne rezervăm dreptul de a ne adresa și altor instituții în drept care să verifice modul în care vă îndepliniți atribuțiile de serviciu”.
* ”A instituit interdicția ca beneficiarii evenimentelor să utilizeze alte instalații de amplificare a muzicii”
Garda de Mediu, sesizată în mod repetat, a constatat că agentul economic nu este atât de ”indiferent” la problema decibelilor:
”SC Happy Land Resort Group a achiziționat şi utilizează un sonometru propriu pentru automonitorizarea impactului sonor în timpul derulării de evenimente recreative și distractive în cele 2 corturi. A modificat contractul-cadru de prestări servicii încheiat cu diverși beneficiari, cu precizarea explicită a obligațiilor beneficiarului evenimentului în ceea ce privește respectarea normelor referitoare la poluarea fonică şi nivelul de zgomot maxim admis de lege.
A instituit limitator de intensitate pe instalația proprie de amplificare, precum şi interdicția ca beneficiarii evenimentelor să utilizeze alte instalații de amplificare a muzicii.
A schimbat amplasarea zonei pentru orchestra/DJ în cortul amplasat către cele mai apropiate vecinătăți locuite – în extremitatea opusă, spre curtea proprie. A montat uşi tip termopan la ambele corturi. A amplasat un panou fonoabsorbant la limita proprietății, conform recomandărilor Enviro Consult.
A plantat în primăvara anului 2018 o perdea forestieră pe limita proprietății.
Pentru a se preîntâmpina situații de genul celor menționate de dumneavoastră privind disconfortul indus de nivelul ridicat de zgomot, s-a menținut măsura stabilită la controalele anterioare. De asemenea, în vederea expertizării eficienţei panoului fonoabsorbant, s-a impus efectuarea de determinări de zgomot în condițiile desfășurării unor evenimente în corturile de pe amplasament şi a funcționării instalațiilor de sunet la capacitate”.
Se impune precizarea că panoul fonoabsorbant este alcătuit din baloţi denşi de paie de orz, are o înălţime de peste 4 metri, iar la bază are o grosime de aproximativ 0.8 metri. Tehnic vorbind. Tot tehnic, se pare că este insuficient, pentru că reclamaţiile continuă să curgă, deşi, spun administratorii Happy Land, cei care şi-au izolat casele s-au retras din echipa nemulțumiților.
”Am contactat o firmă specializată, care a făcut măsurători repetate şi a constatat că panoul nostru funcţionează”, ne-a declarat Mihai Nemţanu, care se ocupă cu administrarea firmei. ”Ni s-a reproşat că nu suntem de bună credinţă, dar, dacă n-am fi fost, nu investeam în perdeaua forestieră, în baloţi, în amenajări, în… sonometru. Ni s-a făcut până şi reclamaţie la ANAF, pentru că unul dintre vecinii nemulţumiţi lucrează acolo. Şi am fost verificaţi în luna martie, când nu aveam activitate. Nu mai spun de sesizările la 112, care nu au absolut nicio justificare, ultima fiind în luna mai 2019, când a venit o echipă de polițiști de la Secția Săvinești. Dacă nu eram de bună credință, așa cum susțin vecinii care fac reclamații, nu încercam să luăm măsuri”.
Administratorii Happy Land au luat măsuri după ce-au fost amendați, în repetate rânduri, și li s-a impus, prin materialele de control, să se ocupe cu izolarea fonică. Totuși, măsurătorile au diferit între o instituție și alta. De exemplu, Direcția de Sănătate Publică Neamț a făcut propriile măsurători și a constatat:
”Conform buletinului de analiză nr. 14/2018 în toate punctele de unde s-au efectuat determinări (în locuințele celor care au depus sesizări – n.red.) s-au înregistrat depășiri peste limita admisă prevăzută de Ord.MS 119/2014 , motiv pentru care administratorul firmei a fost amendat conform HGR 857/2011. În vederea diminuării zgomotului s-au făcut următoarele recomandări:
– izolarea fonică a celor 2 corturi în regim de urgență:
– solicitarea unui institut de sănătate publică efectuarea unui Studiu de impact”.
* ”Dacă vor apărea în continuare reclamații, vom face și noi o plângere, pentru hărțuire”
După o suită întreagă de sancțiuni, controale, măsurători – toate în ultimii doi ani, de când s-au mutat în noile case familiile care fac reclamații -, administratorii Happy Land au procedat întocmai cum le-au indicat specialiștii de la firma Enviro Consult SRL București. Societatea în cauză este acreditată RENAR și a întocmit hartă de zgomot, cartografiere acustică, în paralel cu un studiu de specialitate și cu măsurători pe timp de zi și de noapte. Concluziile au fost că eficiența barierelor absorbante scade odată cu înălțimea, iar orice clădire care are înălțimea peste 6 metri va fi afectată de zgomot peste limita admisă. În schimb, soluția optimă propusă a fost montarea unui gard din baloți și respectarea unei valori maxime de 100 dB la un metru distanță de fiecare sursă de zgomot amplasată în cort.
”Am respectat întocmai toate recomandările care ni s-au făcut și am cheltuit foarte mulți bani pentru a îndeplini toate condițiile, ca să asigurăm confortul vecinilor”, a declarat Ramona Nemțanu. ”Noi avem corturile din 2014 și niciodată nu am primit reclamații de la vecini că ar fi deranjați de muzică până în 2017, când s-au mutat aceste familii. Noi înșine dormim într-o casă amplasată între cele două corturi și nu avem nicio problemă. Iar în condițiile în care nunțile au loc cu sonometrul lângă boxe, chiar nu ar trebui să mai fie niciun fel de deranj, conform studiilor făcute de specialiști. Dacă vor apărea în continuare reclamații, vom lua în calcul foarte serios posibilitatea de a face și noi o plângere, pentru hărțuire”.
Cristina MIRCEA
7 comentarii
Nu sa plîns lumea că sunt bătrîni și au fost amenințați de acel jegos.
Corect ! Toate jegurile umane isi bat joc de linistea vecinilor pt a face ei bani … In 2023 in schimb s-a modificat legea si nu mai pot face mizeria asta in corturi si la sate nu doar la oras cum era inainte….
povestea relatatata de dumneavoastra este doar pe jumătate,nu se spune nimic ca ei sunt in faliment ca nu au autorizatii de construcție si nici de funcționare pe acele corturi si institutiile statului ii acopera.Dorim si noi dreptul.la replică.
Toți locuitorii se plâng de zgomotul infernal, asa zisele investiții sunt doi baloti din paie care oricum nu opresc zgomotul, în rest nimic, exista panouri fonoizolante,nu e obligat nimeni sa asculte zgomotul lor, peste tot exista corturi de petreceri dar respecta normele, aici nu se respecta nimic. Nu au autorizații și pozează victime!
Corect !
Sambata si Duminica e galagie! Domnii au “investit” degeaba… am in fiecare weekend nunta in gradina. Ar fi ok sa luam un procent din incasarile lor pentru fiecare manea ascultata? Raspunsul este nu, pentru ca nu agreez deloc tipul asta de muzica sau petrecerile de genul asta. Imaginati-va ca vreti sa stati Sambata seara la relax in curte sa sorbiti un ceai , si pe fundal aveti din oficiu : “Fetele lu’ tata” sau “Dansu’ pinguinului”. In tara asta face cine ce vrea !
Astea inca sunt ok … dar poate apare pe fundal cate un salam sau alta specie ce rage : haaauuuu viata mea sau dujmaniii mei se moara,,,