O banală, dar deloc ieftină lucrare de canalizare din comuna Bălțătești poate reprezenta un studiu de caz privind modul cum se câștigă contracte publice, cum se duc la bun sfârșit și, mai ales, cum sunt controlate societățile care execută, efectiv, lucrarea. Este vorba despre un proiect de canalizare, mai mult decât necesar într-o localitate în care vin o mulțime de oameni la tratament. Valoarea contractului, obținut prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, este de 1 milion de euro, contribuția proprie a primăriei fiind de 1,3 milioane de lei. Urmare a procedurii de achiziție, a fost declarată câștigătoare asocierea dintre SC Aqua SRL din Călărași (pentru 51% din lucrare) și SC PHR Construct Solutions, din Dulcești, Neamț (49% din lucrare). Până aici, totul bine și frumos: este un proiect necesar, o achiziție publică la care participă două societăți cu cifre de afaceri decente pentru acest domeniu de activitate, ca o garanție că lucrările se vor face la timp și de calitate.
* Lucrările au început pe 1 iulie 2019, spre bucuria administrației publice locale: ”Partea de cofinanțare a primăriei în acest proiect este de 1,3 miliarde de lei vechi. Este un proiect necesar comunei noastre. Dar vor urma și alte proiecte”, declară primarul Emilia Acozmei.
* La vedere e contractu’, în spate e subcontractantu’
După licitație, în momentul încheierii contractului, la dosar a fost depus un act adițional, prin care societatea din Călărași, participantă la licitație tocmai pentru că avea situațiile financiare și experiența necesară să o și execute, subcontracta lucrarea unei societăți din Iași, SC Petroleum Invest SRL, cu sediul social probabil într-o clădire de birouri de pe strada Nicolina. Administrator este o doamnă, Ana Tismănar, iar la acționari, pe lângă administrator, apare și Nelu Dănuț Izvenari. În paranteză, trebuie amintit că obiectul de activitate principal declarat este comerțul cu ridicata al combustibililor lichizi, lichizi și gazoși al produselor derivate, iar unul dintre acționari, Dănuț Nelu Izvernari, în trecut, a avut ceva probleme pe zona DIICOT-ului. Ele se situează, potrivit comunicatului DIICOT, în zona evaziunii fiscale legate de un interesant jucător pe piața combustibililor, societatea Lukoil România. Comunicatul din 15 septembrie 2017 este destul de explicit: ”La datele de 13.09.2017 şi 14.09.2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Călin şi Izvernari Dănuţ Nelu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală”.
”În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2009-2010, inculpaţii Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Călin, Izvernari Dănuţ Nelu, Negru Dumitru Florin, Mazâlu Petru, Mara Bogdan Marius, Novăcescu Gheorghe Tony, Vasile Angelica, Şinca Valentin, Gorea Florentin şi Slevoacă Cristina s-au constituit în patru grupuri infracţionale organizate în scopul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prin crearea unui circuit fictiv de achiziţie şi livrare de bitum rutier cu provenienţă VAYA LTD Bulgaria şi LUKOIL NEFTOCHIM BOURGAS AD Bulgaria, în sensul interpunerii scriptice a unor societăţi comerciale care s-au sustras în această modalitate de la plata TVA-ului aferent şi a impozitului pe profit”, precizează DIICOT, în același comunicat.
Prejudiciul cauzat în dauna bugetului statului a fost stabilit la 9.139.242 de lei, reprezentând TVA de plată şi impozit pe profit.
Pe 14 septembrie 2017, Tribunalul Bacău a respins propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT și a decis ”luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Călin, Izvernari Dănuţ Nelu, pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 14.09.2017. (…) În baza art. 215 alin. 2 din Codul de procedură penală, pe parcursul controlului judiciar impune inculpaţilor să respecte următoarele obligaţii: A) să nu depăşească limita teritorială a ţării; B) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martorii din lucrări şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale”. Dănuț Nelu Izvernari a făcut plângere împotriva măsurii controlului judiciar, care a fost respinsă pe 21 noiembrie 2017.
* O societate fără activitate timp de trei ani, dar cu proiecte majore pe energie
Petroleum Invest SRL este o societate care, în ultimii trei ani (2016-2018), nu apare ca având depuse documente fiscale care să ateste o cifră de afaceri. În 2015, declara o cifră de afaceri de puțin peste 4.000 de lei, după ce, cu un an înainte, avusese un rulaj de peste… 6,5 milioane lei! Cu 4 angajați. Coroborând aceste date cu comunicatul DIICOT, s-ar putea găsi o explicație, dar asta este o altă poveste.
Strict legat de subiectul proiectului de la Bălțătești, se pune problema cum a ajuns să execute lucrări de canalizare o societate care nu a avut activitate în ultimii 3 ani și nu avea niciun angajat.
Contactat telefonic, Dănuț Nelu Izvernari, unul dintre acționarii firmei, a declarat: ”În mod normal, lucrarea are termen de finalizare anul viitor, dar noi încercăm să terminăm cât mai repede. Am contractat lucrarea de la firma Aqua din Călărași și am început acum pe o stradă și urmează ca, la începutul săptămânii viitoare, să mai începem pe încă două străzi”. Tot el a precizat că, ”Pe lângă comerțul cu combustibili, societatea are ca obiect de activitate și construcții industriale și civile. Noi am realizat canalizări și prin Roman, avem lucrări în derulare și în Vaslui, și Roman. Avem experiență”.
Declarația este interesantă, pentru că, probabil, s-a întâmplat ceva care a declanșat valul de lucrări în zona Roman și la Bălțătești. Ceva care poate avea explicații la nivel de (înalt) profesionalism în domeniu sau, la fel de probabil, poate ține de un lobby făcut la nivel mai subtil. Asta pentru că toate aceste lucrări ar trebui să fie contractate anul acesta, în anii trecuți firma fiind fără activitate. Și e greu de crezut că cineva aflat sub supravegherea DIICOT ar putea încasa lucrări la negru sau că firmele câștigătoare de contracte publice ar fi plătit la negru. La fel de greu de crezut este că lucrarea ar fi fost plătită doar pe bază barter neoficial, cu produse de profil, neînregistrate în acte.
Că Petroleum Service SRL avea ceva influență la nivel înalt poate vedea oricine are răbdare să citească despre adunările generale ale Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice ”Electrica” – SA, cu sediul în București, str. Grigore Alexandrescu, nr. 9, sectorul 1. Un fel de tată și mamă în domeniu. Acolo, pentru a veni cu proiecte de genul celor exemplificate în continuare, trebuia să fie musai o apropiere de tătucii cu responsabilități pe această linie de muncă.
În 2013, de exemplu, într-o astfel de adunare, se vorbea despre un contract mamut în Turkmenistan, dar reprezentatul societății de stat era împuternicit ”să voteze pentru amânarea aprobării încheierii contractului de asociere în participațiune cu SC Petroleum Invest – SRL în vederea executării de lucrări de construcții montaj pentru realizarea a două stații de 500 kV și a legăturii dintre acestea – LEA 500 kV, pe o distanță de aproximativ 500 km, în Turkmenistan, conform Notei nr. 9900/21491/18.09.2013, elaborată de Directia Economică și Afaceri Corporatiste, avizată de conducerea executivă a SC D.F.E.E. «Electrica» – SA și în baza pct. 3 din hotărârea Consiliului de Administrație al SC D.F.E.E. «Electrica» – SA nr. 31/26.09.2013, în vederea unei mai bune fundamentări, în sensul prezentării tuturor argumentelor care să justifice încheierea cu SC Petroleum Invest – SRL a acestui contract de asociere, inclusiv cu privire la temeiul juridic în baza căruia s-a realizat selecția asociatului, la modul în care a fost stabilită cota de participare a fiecarui asociat, la capacitatea SC Electrica Serv – SA de a efectua lucrările în cauză și la măsurile întreprinse în vederea securizării din punct de vedere legal și financiar a lucrărilor de construcții montaj ce urmează a fi realizate”.
Peste un an, în 2014, în același for de conducere, reprezentanții statului erau mandatați să voteze împotriva ”înființării unui consorțiu format din SC Petroleum Invest – SRL și SC FISE Electrica Serv – SA, respectiv respingerea înființării unei asocieri între SC Petroleum Invest – SRL și SC FISE Electrica Serv – SA”. Semn că eșecul din anul anterior nu descurajase nici dorința de afaceri în zonă, nici afacerile în sine. După acest eșec în business, societatea a intrat într-un declin vizibil, s-au produs mișcări în cadrul acționariatului și, surpriză!, în 2017, cei doi asociați hotărăsc, de comun acord, să o radieze. Ceea ce și fac, printr-o hotărâre AGA din 18 aprilie, pentru ca, brusc, în august același an, să renunțe la radiere și să declare din nou societatea în stare de funcționare.
În acest moment, firma lucrează la Bălțătești și pare plină de entuziasm. Între timp, cel mai probabil, a făcut rost și de salariați pregătiți în domeniu și nu lucrează doar cu vreun prestator de servicii. Mai ales că societatea nu pare a avea nici capitaluri proprii în exces, nici active imobilizante care să demonstreze că se bazează pe forțe proprii atunci când semnează un contract pentru o lucrare. Iar gardurile celor de pe strada unde au început lucrările par a se afla în mare suferință.
Valentin BĂLĂNESCU
C.T. STURZU