35 de instrumentiști de la liceele și școlile de artă din județele Neamț și Bacău au înființat o orchestră la finalul taberei „Grandissimo”, organizată de echipa Generația Z și găzduită de orașul Târgu Neamț. Tinerii talentați ce provin de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra Neamț, de la Școala de Arte „Sergiu Celibidache” Roman și din Bacău sunt acum membri ai orchestrei de tineret intitulată „Grandissimo” și susținută de Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.
Participarea artiștilor din cele două județe la tabăra din perioada 7-17 iulie a fost posibilă datorită finanțatorilor privați, dar nu numai, implicați în proiectul Generația Z. Proiectul educațional a fost lansat în luna decembrie la Piatra Neamț de prof. dr. Florian Colceag, supranumit antrenorul de genii. Ideea colaborării cu Generația Z aparține prof. Carmen Corlățeanu, directoarea Liceului de Arte „Victor Brauner”, după participarea la activitatea de lansare a proiectului educațional de la Piatra Neamț. Între timp, demersurile de implicare în proiectul Generația Z au găsit sprijinul sperat și la Roman, iar un prim rezultat este această tabără, unde elevii s-au cunoscut, au cântat împreună și acum au orchestră.
“Tabăra a fost organizată în două componente, la care au participat două echipe de elevi, una pe parte muzicală și cealaltă pe parte de comunicare. Tinerii din echipa de comunicare au participat la două zile de work-shop susținute de Elena Cezara Bălăuță și Elisabeta Ifrim, specialişti în comunicații și relații publice. Sesiunea de comunicare a fost coordonată de prof. univ. dr. Traian Stănciulescu, iar la final au realizat un material despre experiența din tabăra «Grandissimo» din proiectul Generația Z. Tinerii din Bacău, susținuți de Filarmonica «Mihail Jora» din Bacău, elevii de la Liceul de Arte «Victor Brauner» Piatra Neamț și de la Școala de Arte «Sergiu Celibidache» Roman au format orchestra de tineret «Grandissimo», coordonați de dirijorul Andreas Rădoi Mihăiță. Am dorit acest proiect fiindcă sunt convinsă că tinerii noștri sunt încurajați să creadă în potențialul lor și în șansele lor de a-și influența propriul viitor”, a declarat directoarea Carmen Corlățeanu.
Proaspăt înființata orchestră „Grandissimo” a susținut și primul concert, în penultima seară a taberei. Spectacolul „Armoniile Universului Z” a fost găzduit pe scena Casei Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Liceeni și-au arătat măiestria în interpretarea câtorva piese celebre: “Simfonia nr. 1” de Ludwig van Beethoven și “Dansuri românești” de Bella Bartok. “Unii dintre noi au avut ocazia sa cânte într-o orchestră dirijată de un om excepțional și au experimentat munca într-o asemenea conjunctură, iar cei din echipa de comunicare au văzut ce înseamnă să ai pe umeri totul și să ai la orice o rezolvare și un răspuns. Am avut parte de profesioniști care și-au lăsat amprenta vizibil asupra noastră și pe care, de altfel, nu îi vom uita. Pe lângă oamenii minunați, dirijorul Andreas Rădoi Mihăiță, dna prof. Sânziana Zaharia, dl prof. Iulian Zama, domnul Z, adică dl. Tiberiu Dospinescu este o persoană deosebită, care ne-a inspirat încredere și ne-a susținut ori de câte ori am avut nevoie și cu ce am avut nevoie. Mărturisim că, în ciuda faptului că majoritatea am mai participat la concerte, emoția acestui concert a fost una nemaiîntâlnită, una constructivă, rezultatul reflectând lucrul acesta. Totul a ieșit extrem de bine! Nu este ultimul concert, pentru că nu renunțăm !”, consideră Ami Tonagawa de la „Victor Brauner”.
Pe lângă oameni de afaceri din județele Neamț și Bacău, în proiectul taberei s-au implicat Primăria Târgu Neamț, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț, Clubul Sportiv Școlar Târgu Neamţ, Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Tabăra a fost coordonată de Tiberiu Dospinescu, din partea proiectului Geberația Z în colaborare cu reprezentanții instituțiilor artistice prof. Carmen Corlățeanu, prof. Maria Campău, directorul “Sergiu Celibidache” și Pavel Ionescu – managerul Filarmonicii “Mihail Jora” Bacău. (C.I.)