În secția Pediatrie de la Piatra Neamț efectele lucrărilor de reabilitare nefinalizate încep să-și arate „colții”, în ciuda promisiunilor repetate că investiția va fi finalizată și că acolo se va putea face un act medical în condiții normale. Până la acel moment, când va fi preluat spațiul de la constructor, dacă lucrarea va fi terminată, lucrurile nu arată deloc bine în zone importante ale secției.
La ultimul etaj, într-un spațiu care adăpostește cablurile electrice și tablourile electrice și care face parte din tronsonul care leagă cele trei corpuri ale secției, au apărut infiltrații din acoperiș.
Ploile au trecut, dar efectele apei scurse prin mansarda neterminată sunt perfect vizibile și acum în tavan: gălbeneala ce precede mucegaiul a luat deja locul albului inițial și varul mai are un pic și cade. După cum se vede în imagini, apa a încercuit plafoniera.
Alături de camera electrică, este un salon ale cărui ferestre dau exact în acoperișul ce ajunge până la jumătatea geamului.
Acoperișul a rămas fără uluc, deocamdată, așa că apa poate curge în voie, pe unde găsește loc și eventual pe pervazul geamului. Dar, infiltrațiile au apărut și în spațiul alăturat salonului, unde a rămas neamenajat grupul sanitar și unde, de frica apei, nimeni nu aprinde lumina.
Referate cu situația apărută încă de acum două luni, când ploile torențiale au inundat și subsolul secției, au fost trimise din secție în acest timp la conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, spune asistenta șefă a Pediatriei. De unde au apărut infiltrațiile, nu-și poate da seama, fiindcă n-a venit nimeni de la Administrativ să vadă despre ce este vorba. Probabil din mansardă, acolo unde acoperișul se îmbină și, nefiind gata, permite scurgerea apei la întâmplare.
În ziua de 14 august a fost anunțată și dr. Doina Apetroaia, medicul care răspunde de prevenirea infecțiilor nosocomiale în spital. Situația în coadă de pește de la Pediatrie – cu lucrări suspendate și litigioase, cu nerecepționarea de către spital a celor două corpuri refăcute – este un impediment major pentru orice altă intervenție. Fie ea și de reparație. Colac peste pupăză, în plină caniculă, instalația de aer condiționat a rămas fără freon și este parțial funcțională în corpul A, cel mai mare și unde sunt cazați copiii cu părinții.
„Sunt niște aspecte neplăcute, într-adevăr, aceste infiltrații în tavan. Dar și problema cu aerul condiționat, deși avem și pacienți în spital care refuză instalarea echipamentului pe motiv că se îmbolnăvesc”, a declarat dr. Doina Apetroaia. Desigur, nici aici nu se poate interveni, câtă vreme constructorul n-a semnat de predarea obiectivului, iar spitalul n-a parafat ca beneficiar. Partea bună este că echipamentul de climatizare a fost instalat, fiecare salon are, există și în fiecare cabinet pentru asistente, așa provizorii cum au fost acestea amenajate. Existența climei nu este un moft, fiindcă jumătate din acest corp de clădire are saloanele cu expunere sudică și în după-amiezile călduroase de vară soarele încinge ferestrele acoperite trei sferturi de o jaluzea și implicit aerul. Mămicile care sunt internate cu copiii în secție, în această perioadă, spun că o problemă este și amplasarea echipamentului chiar deasupra patului și că preferă ca aerul condiționat să nu funcționeze. Probabil că nici nu le-a arătat nimeni cum poate fi reglat aparatul.
Actualele probleme din Pediatrie sunt cunoscute de dr. Codruț Munteanu, dar managerul spitalului spune că deocamdată se face un inventar. „Serviciul tehnic are această atribuție de a inventaria toate facturile, toate devizele, toate lucrările făcute, tot ce nu s-a făcut. Situația este gata în proporție de 80%, este trimisă Consiliului Județean Neamț, pentru că suntem în etapa premergătoare realizării unui nou proiect. Acest proiect trebuie să fie soluția pentru ca lucrările de reabilitare și modernizare ale secției Pediatrie să fie finalizate”, declară dr. Codruț Munteanu.
Când se va întâmpla acest lucru, după trei ani de când a demarat investiția, nimeni nu poate spune cu exactitate. Până atunci, singura parte bună este că sunt puțini copii internați în secție în această perioadă. Corpul C, primul dat în folosință, care acum funcționează pentru triaj și urgențele digestive, este chiar gol. Dar, cum spunea o asistentă, în curând începe școala și Pediatria va fi luată cu asalt.
(C.I.)