Cand vine vorba despre seminee de calitate, un alt aspect important, pe langa design si tipul materialelor din care sunt confectionate, se refera la randamentul pe care acestea trebuie sa-l livreze utilizatorului final. Cu siguranta toti stim ca marea majoritate a focarelor sunt confectionate din fonta sau otel si sunt prevazute cu sticla specializata cu proprietati termorezistente, ce au un rol decisiv in functionarea corespunzatoarea, indiferent daca ne referim la un semineu clasic pe lemne sau la un semineu electric modern.
Ceea ce probabil nu stiati inca, si vom detalia in randurile urmatoare, se refera la existenta a doua tipuri de sticla termorezistenta, printre care si un model special de sticla care se bucura de inedita proprietate de autocuratare.
Modelul clasic de sticla termorezistenta este cel mai des preferat de majoritatea clientilor, atat acasa, cat si in industria productiei alimentare. Astfel, o intalnim la un semineu clasic, la o soba pe lemne, dar si in restaurante, la nivelul cuptoarelor pentru prepararea pizzei sau a altor produse de panificatie si alimentatie publica. Se bucura de o calitate superioara si o grosime de 4 mm, fiind prevazuta sa reziste la temperaturi extreme de pana la 800 grade Celsius. Certificata printr-un atestat de inalta calitate, acest tip de sticla termorezistenta este perfect transparenta, ceea ce permite o vizibilitate ideala la interiorul focarului.
Cel de-al 2-lea model de sticla, si cel mai interesant din punctul nostru de vedere, asa cum precizam mai devreme, este reprezentat de sticla speciala termorezistenta cu proprietate de autocuratare. Aceasta este conceputa special astfel incat, curatarea sa poata fi facuta foarte usor, gratie tratamentului cu strat de oxid metalic aplicat uniform pe intreaga ei suprafata exterioara. Si acest tip de sticla beneficiaza de specificatii tehnice de cea mai inalta calitate este la fel de groasa, fiind conceputa de asemenea, sa reziste la temperaturi dintre cele mai ridicate.
Evident, pentru ambele modele de sticla termorezistenta, se recomanda montajul de catre specialisti, pentru ca in eventualitatea unei instalari deficitare, acestea risca sa se sparga mai devreme decat este cazul. De stiut ca, in situatia unei flacari insuficient de puternice sau in cazul in care lemnul nu este suficient de uscat, sticla termorezistenta cu autocuratare nu functioneaza. Pentru intretinerea cat mai buna a sticlei, trebuie sa te asiguri ca lemnul ce urmeaza sa fie folosit este suficient de uscat, umiditatea acestuia netrebuind sa depaseasca valoarea maxima de 20%.
In continuare va vom prezenta o serie de recomandari de care trebuie sa tinem cont daca ne dorim sa conservam eficient si mari considerabil, durata de viata a sticlei termorezistente, astfel:
- Sticla nu este rezistenta la socuri, dar are avantajul de a ramane pe pozitie in cazul fisurilor;
- Aveti grija sa nu plasati lemnele in interiorul focarului, impingand cu ajutorul sticlei;
- Nu se introduc lemne pline de zapada in focar, pentru a se evita riscul spargerii sticlei cauzat de socul termic;
- Sticla nu izoleaza si nu este securizata, doar impiedica fumul sa intre in locuinta in cazul unei probleme care duce la cedarea acesteia;
- Sticla termorezistenta nu se lipeste cu altfel de adezivi sau silicon, in afara benzii speciale termoizolante.
Altfel, daca aveti dificultati in alegerea tipului de sticla sau pur si simplu nu sunteti sigur daca sticla termorezistenta cu autocuratare va functiona in cazul semineului sau focarului dumneavoastra, specialistii Alego va vor asista cu placere si va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie.