Conferința de presă a PNL Neamț, ținută pe 30 august, la sediul organizației municipale, a debutat furtunos cu acuze la adresa Instituției Prefectului, venite din partea primvicelui George Lazăr, la rândul său fost prefect. Acesta a acuzat direct că instituția Prefectului folosește corpul de control în acțiuni de pedepsire și potolire a primarilor care nu sunt alături de PSD: ”Nu este o atitudine normală în a pune presiune pe UAT-urile conduse de primari care nu împărtășesc aceeași culoare politică sau aceeași gașcă a domnului Ionel Arsene sau a doamnei Soroceanu”.
Exemplu dat de data aceasta vine de la Borca, unde au fost, zice domnia sa, 6 controale ale prefecturii: ”Pe de o parte, domnul primar al comunei Borca a avut, din 2016 până în prezent, șase acțiuni ale Corpului de Control a Prefecturii Neamț, controale repetate cu aceeași temă, pe care dumnealui, din toate explicațiile juridice și administrative pe care le-a dat, le consideră, la un moment dat, ușor deplasate, iar această repetiție probabil vine dintr-o zonă de răfuială politică pe care mai marii județului, respectiv prefectura și Consiliul Județean, o înțeleg să o aibă împotriva primarilor care nu sunt de acord cu opiniile lor sau care nu fac parte din cercul lor sau din anturajul lor de prieteni politici.”
Picătura care a umplut paharul domului Lazăr și al PNL-ului ar fi o adresă/solicitare trimisă de prefectul Soroceanu, care cerea explicații în numele unei postări anonime de pe o rețea de socializare, așa cum îi plac doamnei prefect și apropiaților ei: ”…îi solicită domnului primar să facă o întreagă comunicare de acte de procedură și relații despre angajările și despre situația căminului cultural al comunei Borca. Subliniez, neexistând în acest sens o relație de subordonare între primărie, căminul cultural și prefectură. Mai mult decât atât, eu vreau să indic în acest sens ordonanța 27/2002, actualizată în 2016, ce arată în sensul celor afirmate că doamne prefect ori nu înțelege ori nu distinge bine legea, ori încearcă din nou să fie în zona de limită a unui abuz. De ce spun acest lucru? Pentru că la art. 7 din prezenta ordonanță se spune clar: „Petițiile anonime sau cele la care nu sunt trecute datele de identificare ale petiționarului nu se iau în considerare și se plasează potrivit prezentei ordonanțe”. Ori, în mod normal, această sesizare pe care o trimiți și solicitarea de răspuns pe care o trimiți la Primăria Borca din partea instituției prefectului trebuie să aibă anexată în spate date de identificare ale petiționarului, petiția pe care acesta a formulat-o și înaintat-o către prefectură cu motivele care sunt în spate și apoi ceri un punct de vedere de la UAT Borca. Consider și trag un semnal de alarmă că nu asta este o conduită publică și administrativă demnă de instituția prefectului județului Neamț.” (V.B.)
Întregul discurs în puteți vedea aici, în primele minute ale înregistrării.