An de an, numărul turiștilor care străbat potecile Ceahlăului este în creştere, diversitatea obiectivelor de interes turistic făcându-l unic printre celelalte masive muntoase. Frumusețea peisajelor, diversitatea habitatelor, florei și faunei, măreția formațiunilor stâncoase care, prin formele ciudate rezultate din acțiunea de modelare a factorilor naturali asupra rocilor conglomeratice, au dus la nașterea a numeroase legende, transmise din generație în generație de locuitorii acestor ținuturi, încărcătura spirituală a muntelui, considerat sacru încă din vremea vechilor daci, ca și aura de mister izvorâtă din manifestarea unor fenomene mai greu explicate de știință, toate acestea se constituie în irezistibile atracții pentru iubitorii de frumos și sublim.
Toate acestea fac din Ceahlău un obiectiv unic, ce trebuie protejat, păstrat intact pentru generațiile ce vor veni după noi, dar și pus în valoare, pentru favorizarea turismului, perpetuarea îndeletnicirilor tradiționale ale comunităților locale, cercetării științifice, educației ecoturistice.
Cele prezentate mai sus reprezintă suficiente motive pentru ca Ceahlăul să se constituie într-o arie naturală protejată, sarcina administrării acesteia revenind Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț.
În cei peste 10 ani de activitate, Administrația Parcului a avut dificila sarcină de a asigura echilibrul între protejarea valorilor naturale și asigurarea practicării turismului pentru un număr din ce în ce mai mare de turiști.
Referindu-ne la evoluția ultimilor ani, menționăm că, dacă pe parcursul întregului an 2007 s-au înregistrat 27.980 turiști care au achitat taxa de acces în parc, în anul în curs, doar până la mijlocul lunii septembrie, numărul acestora a fost de peste 40.000.
Despre frumuseţile Ceahlăului şi impactul acestuia asupra celor ce-l vizitează, credem că ar fi cel mai potrivit să redăm câteva din gândurile unor turişti, aşa cum au fost scrise în Cărţile de impresii care pot fi găsite la punctele noastre de informare din Durău şi Izvorul Muntelui.
* ”A fost o experienţă de neuitat. Chiar dacă drumul a fost obositor, am avut parte de multe descoperiri interesante. Suntem bucuroşi că am avut ocazia să vedem câteva din minunăţiile ţării noastre şi mândri, am putea spune, că am reuşit să urcăm la o altitudine aşa de mare. Ne-a plăcut această drumeţie extrem de mult şi cu toate ne-am plâns (unii dintre noi) de dificultatea drumului, va rămâne în mintea noastră o amintire de neuitat. Avem o ţară minunată, de care trebuie să fim mândri şi pe care trebuie să o îngrijim, aşa cum fac cei de la Parcul Naţional Ceahlău. Îi mulţumim domnului ranger, care a fost cel mai bun şi îngăduitor ghid de care am fi putut avea parte. Este un adevărat cunoscător într-ale muntelui. Mulţumim pentru numeroasele explicaţii şi informaţii oferite. You are the best!” – Liceenii de la ”Marin Preda”, Odorheiu Secuiesc.
* ”Aveţi o minunăţie în admistrare. O faceţi într-un mod lăudabil, încercaţi să nu fiţi buni cu cei răi cu natura, altfel se pierde foarte uşor această minunăţie. Cu apreciere şi urări de bine!” – Dan Stancu, Bucureşti.
* ”Căutând certitudini, am găsit o eternă certitudine – muntele sacru al Moldovei, Ceahlăul şi oamenii care-l veghează. Pentru Kogaion, cu toată dragostea!” – Şcoala ”Miron Costin” Suceava.
* ”Am urcat noaptea, cu un grup de prieteni, ca să vedem răsăritul de pe vârful Toaca. Aerul rece, tare, de munte, ne-a înviorat, iar cerul înstelat, brazii înalţi ne urau parcă «drum bun» la tot pasul. Priveliştile au fost peste măsura aşteptărilor şi a oboselii de pe drum. Eram cu toţii încântaţi de fiecare stâncă, brad, culme, fir de iarbă, şi ne-am bucurat de natură ca nişte copii. Acum mintea mea este prea plină de imagini şi stări de sus ca să mai poată fi preocupată de oboseala acumulată de-a lungul celor opt ore de drum. Am iubit, iubesc şi voi iubi mereu Ceahlăul!” – Mihaela.
* ”Vă felicit din suflet pentru felul în care aţi păstrat şi conservat muntele! Parcă a fost un vis ireal şi minunat din care ţi-era teamă să te trezeşti. Felicitări încă o dată şi MULŢUMIM din suflet!” – Marius Oşan, Cercetaşii României – Centrul local Nord Scouts Cluj.
Acestea au fost câteva dintre gândurile celor ce au trăit experienţa Ceahlăului, reprezentative pentru marea majoritate a turiştilor, oameni de munte, oameni frumoşi la suflet, care găsesc aici frumuseţea şi energia sublimă a muntelui.
Mai există două categorii, ajunse aici accidental: prima e reprezentată de cei care, din cauza unor carenţe în educaţie, abandonează tot felul de deşeuri (Mârlanii) şi o a doua categorie (Cârcotaşii), care sunt atât de preocupaţi de găsirea şi fotografierea unei bucăţi de hârtie igienică sau şerveţel abandonat de o domniţă din prima categorie, încât nu mai au capacitatea de a intra în rezonanţă cu energiile subtile şi frumuseţile Ceahlăului, rezumându-se la a fotografia şi posta pe reţelele de socializare doar gunoaiele, cu care intră într-o deplină rezonanţă masochistă.
Cu toţii sunt la fel de bineveniţi, dacă nu vin la noi, unde să se ducă? Poate aici au cu toţii şansa găsirii gândurilor bune.
Nu putem încheia, fără a mulţumi celor care ne sunt alături, voluntarii, pentru care dragostea de munte nu se rezumă doar la vorbe, ci şi la o implicare în activităţi concrete, de educaţie ecologică şi igienizare. Deoarece nu-i putem aminti pe toţi, cerându-le scuze celor omişi, îi vom aminti doar pe cei mai vechi şi fideli colaboratori, respectiv Clubul Ecoturistic ”Dr. Gh. Iacomi” din Piatra Neamţ şi pe ultimii care ni s-au alăturat, Asociaţia Liga Studenţilor Electrotehnişti Iaşi, care ne-au fost alături în perioada 20-22 septembrie, în cadrul proiectului ”Vreau o ţară ca afară”, într-o eficientă acţiune de igienizare a treseelor turistice cu plecare din Durău.
Conştienţi de importanţa activităţii noastre, vă aşteptăm cu drag la porţile de acces în Parcul Naţional Ceahlău, asigurându-vă că veţi găsi muntele aşa cum l-am moştenit şi cum va trebui să rămână pentru generaţiile următoare!
Cătălin GAVRILESCU,
Director Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău