Proiectul dedicat toamnei, la care au participat toate școlile din comuna Borlești, a scos în evidența dorința coordonatorilor de proiect, dar și a celorlalți factori locali, de a prezenta publicului produsele locale, toate făcând parte din tradițiile locului. De la aceste evenimente nu a lipsit primarul Vasile Puică, care s-a dovedit a fi cel mai important client al standurilor.
”Mă bucur că s-au pregătit foarte bine toate clasele care au prezentat produse. Am constatat că sunt foarte bune și gustoase. Cred că acestei manifestări ar trebui să i se dea o amploare și mai mare, și cu sprijinul primăriei, pentru că toate produsele sunt obținute în comuna noastră. Avem tradiții frumoase pe care trebuie să le păstrăm cu sfințenie. Am achiziționat foarte multe produse, iar o parte din sarmalele de la Școala Borlești au ajuns și la salariații primăriei locale. Felicit toată lumea implicată, de la toate școlile, elevii, cadrele didactice, părinții și toți cei care și-au adus aportul! Toți merită note maxime, indiferent de școala în care a fost organizat Festivalul toamnei”, a declarat primarul Vasile Puică.
Directorul Școlii Gimnaziale Borlești, prof. Ionel Pătrunjel, a precizat: ”Vremea frumoasă, produsele de foarte bună calitate, dar și o prezentare aparte au fost caracteristicile acestei manifestări dedicate toamnei, cel mai frumos anotimp, cu roade ale muncii de peste an. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și mai cu seamă părinților! De fapt, ceea ce am văzut cu toții este asemenea unei adevărate industrii casnice, care, într-o zi, ar putea deveni o activitate cu care am putea fi cunoscuți în țară, ba chiar și în străinătate”.
Dincolo de calitatea foarte bună a produselor și de ambianța festivă, o manifestare dedicată toamnei ar putea deveni un punct de atracție, nu numai pentru localnici, dar și pentru cei din comunele vecine.
Banii care s-au strâns din comercializarea produselor vor ajunge la copiii găzduiți de Mănăstirea Petru-Vodă.
* Toamna a venit și la Școala Ruseni
Desfășurată într-un cadru natural în ton cu ultimele zile ale acestui superb anotimp, Sărbătoarea Toamnei, organizată de elevii și cadrele didactice de la Școala ”I.G. Teodorescu” Ruseni, în colaborare cu părinții, a avut o desfășurare aparte. Pe lângă bunătățile specifice zonei și mai cu seamă ale satului, elevii acestei unități au prezentat și un spectacol specific.
În deschidere, directorul Cristinel Veniamin Constantin a declarat: ”Iată, am ajuns și la a IV-a ediție a festivalului toamnei, o sărbătoare tradițională nouă, cei din Ruseni, o sărbătoare a belșugului, a bunăstării. Țin să mulțumesc pentru participarea dvs., pentru aportul adus la această ediție, dar și la cele anterioare, precum și pentru foarte buna colaborare pe care o avem noi, școala, cu dvs., părinții și comunitatea locală. Prin acest festival, vrem să ne păstrăm tradițiile populare. Dacă vă aduceți aminte, înainte de 1989, era o sărbătoare a recoltei. Iată că noi am transformat Ziua recoltei în Ziua toamnei. Sunt lucruri foarte bune și din trecutul comunist al țării. Cu toate că timpul nu ne permite să stăm mai mult pe loc, avem muzică, paradă și o să ne încălzim, sufletește și nu numai, într-o horă mare aici, în fața școlii. Vă mulțumesc pentru participare și vă urez o activitatea frumoasă!”.
Sumele adunate vor fi donate unui fond care va fi folosit la o altă activitate, din luna decembrie, când se vor oferi daruri copiilor cu o situație materială modestă. De fapt, Moș Crăciun va încheia paleta manifestărilor educaționale, culturale și sportive din acest an calendaristic, urmând ca, în primele săptămâni ale anului 2020, elevii, cadrele didactice și părinții din acest sat să continue seria proiectelor și acțiunilor programate pentru anul școlar în curs.
Deși n-a putut fi prezent la manifestare, preotul Constantin Damian, de la Parohia Ruseni 2, și-a trimis mesajul către comunitate: ”M-am bucurat foarte mult când am auzit de desfășurarea acestui proiect, intitulat «Sărbătorile toamnei», în școala noastră. Doresc să felicit și să apreciez cadrele didactice, coordonatorii și pe toți cei implicați în buna desfășurare a acestui proiect, pentru că el vine nu ca o contrareacție, ci ca un argument în plus că noi, românii, creștini ortodocși, avem motive suficiente să fim mândri de tradițiile și sărbătorile noastre, fără a mai fi nevoiți să importăm alte sărbători occidentale, precum Halloween”.
Ca de obicei, clientul cel mai așteptat la Ziua toamnei a fost primarul Vasile Puică, acesta fiind asaltat de copii și ușor convins să cumpere o sumedenie de produse.
Constantin NEGRU