”Județul Neamț nu este sub atenționare specială, așa cum sunt județele Botoșani și Suceava, de la granița cu Ucraina, dar, la noi, au fost atenționați medicii de familie și medicii infecționiști, să fie atenți la simptome, dată fiind libera circulație”, declară dr. Roxana Pipirigeanu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Precauțiile sunt necesare după ce, în urmă cu câteva zile, Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cei care au de gând să viziteze Ucraina în această perioadă, fiindcă acolo s-au înregistrat cazuri de difterie. Ieri, 12 noiembrie, Ministerul Sănătății a cerut companiei Unifarm să demareze de urgență achiziția de ser antidifteric în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire. Tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică li s-a solicitat vaccinarea copiilor din zonele cu slabă acoperire vaccinală împotriva difteriei. Asta pentru că singura modalitate de prevenire a acestei boli cu potențial mortal este vaccinarea specifică.
În Neamț, imunizarea gratuită s-a realizat cam 82% în grupa copiilor cu vârste până în 2 ani, care au primit trei doze de vaccin diftero-tetanic-pertussis celular, așa numitul DTP.
Explică dr. Pipirigeanu: ”Cea mai bună acoperire este de până la vârsta de 2 ani, unde ultimele date arată imunizare de 82%, procent care scade pentru categoria de vârstă de 6 ani și respectiv de 14 ani, până la 40%. Anul acesta, cel puțin, nu au fost probleme în asigurarea dozelor necesare de vaccin, decât cel pentru copiii de 14 ani, dar a fost o perioadă scurtă și apoi s-a recuperat. Însă principala problemă este refuzul părinților – peste 25% din copiii nevaccinați, dar și refuzul mascat al părinților care sunt chemați de câteva ori și nu se prezintă – cam 20%. Mai sunt și copiii plecați în străinătate, cei care rămân cu domiciliul aici, motiv pentru care ei rămân în evidență, însă nu sunt vaccinați”.
În esență, toți cei care nu au făcut vaccinul în ultimii 10 ani trebuie să se protejeze cu o doză, mai ales dacă au planuri de călătorie, dar nu numai. Cum deja este atenționare specială pe Suceava și Botoșani, care sunt la o aruncătură de băț de Neamț și oamenii se plimbă de colo-colo, e lesne de înțeles că la fel fac și bacteriile.
”Difteria este eradicată, în țara noastră, de vreo 30 de ani, din fericire, dar este o boală extrem de contagioasă, care se manifestă cu febră, lipsa poftei de mâncare, stare generală afectată, cu localizare la nivelul amigdalelor în special, cu dureri în piept și dificultăți la respirație. Sunt simptome comune cu alte boli și, de aceea, este foarte importantă prezentarea la medic de îndată, fiindcă doar medicul poate face diferența. Diagnosticul de difterie se evidențiază în urma examenului clinic și prin exudat. În laborator se analizează și toxicitatea tulpinilor difterice, fiindcă nu toate sunt toxice, iar gravitatea bolii este dată tocmai de toxicitate”, precizează dr. Roxana Pipirigeanu, care recomandă părinților să meargă la medicul de familie pentru a-și vaccina gratuit copiii, chiar dacă aceștia au trecut de vârsta de 14 ani. În cazul adulților, vaccinul se cumpără din farmacii.
Serul gratuit, care se face la medicul de familie, e diferit pentru fiecare din cele trei etape de imunizare și, în acest moment, potrivit DSP Neamț, sunt stocuri suficiente pentru fiecare categorie: 8.000 de doze pentru copiii de până la 2 ani, 2.200 de doze pentru cei de 6 ani și aproximativ 2.000 de doze pentru cei de 14 ani. (C.I.)