Un proiect de lege care viza modificarea calculului pensiilor de serviciu i-a determinat pe 24 de polițiști din Neamț să depună raport de pensionare în ultimele zile. 7 dintre ei s-au răzgândit deja, iar dintre ceilalți 17 este posibil să mai renunțe la raport și alții până pe data de 3 ianuarie 2020. Printre cei care nu au renunțat sunt și singurii doi ofițeri, comisarii șefi Neculai Preda, care a condus Secția de Poliție Rurală Târgu Neamț, dar și Poliția Târgu Neamț în perioada în care Victor Vlad a deținut funcția de adjunct al IPJ Neamț, și Costică Scutaru, care a ieșit la pensie de pe funcția de adjunct, pe care a deținut-o timp de un an, pe bază de împuternicire.
Calculul pensiilor de serviciu în funcție de principiul contributivității ar fi fost un dezastru, după cum susține Neculai Isache, secretarul general al Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual: ”Noi plătim contribuții de 10 ani, deci vă dați seama ce-ar fi ieșit la calcul. Suntem mulțumiți că s-a revenit asupra deciziei cum, de altfel, era normal. Polițiștii din țările europene nu primesc pensie în funcție de contribuții. Chiar mă bucur că premierul s-a ținut de cuvânt și a rezolvat cele 3 mari probleme legate de salarizare, pensii și plata orelor lucrate în timpul sâmbetelor, duminicilor și al sărbătorilor legale”.
În ședința de Guvern de ieri, 18 decembrie, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, s-au luat decizii importante în privința personalului MAI. Pentru perioada 2020-2021, se va acorda în continuare, majorarea de 75% la solda de funcție, salariul de funcție și salariul de bază pentru activitatea desfășurată în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale, iar începând cu 1 ianuarie 2020, se va acorda sporul pentru condiții grele de muncă și toxicitate în procent de 25% din salariul minim brut pe țară.
Măsura vizează pentru acest drept o adăugare, în medie, între 200 și 400 de lei pentru aproximativ 110.000 de angajați MAI. (C.M.)