Motto: ”Fii bun de câte ori se poate, și întotdeauna se poate” – Dalai Lama.
Prăjituri cu mere, sclipici, căsuțe din turtă dulce, coronițe din cetină de brad, ornate cu nuci, măceșe și vâsc, oameni de zăpadă, brăduți, clopoței și globuri, toate făcute de copii, ajutați, desigur, de inimoșii lor părinți. Într-o atmosferă de bucurie, cu multă lume costumată tradițional sau în îmbrăcăminte roșie de Crăciun, la Școala ”I.I. Mironescu” din Tazlău a avut loc un târg, cu un scop de suflet – acela de a-i învăța pe copii ca, prin efortul lor, făcut cu drag, să ajute alți copii, mai puțin fericiți. Și scopul acestui târg, denumit, în limbaj instituțional, ”Festival de produse handmade”, a fost atins. Absolut toate obiectele au fost vândute și s-au strâns 2.000 de lei. În condițiile în care, anul trecut, când au fost 3 școli din județul Neamț în acest proiect, s-au strâns în total 4.000 de lei, anul acesta mâna de ajutor dată de școala din Tazlău s-a simțit.
”Prin intermediul colegei noastre, profesor Alina Barcan, care, la rândul ei, a fost cooptată de dna Irina Pătrăuceanu, care este coordonator județean, școala noastră este parte a Proiectului Educațional de Voluntariat și Caritate «Petale-n vânt», inițiat de Colegiul Tehnic «Alesandru Papiu Ilarian» din Zalău”, ne-a declarat prof. Monalisa Violeta Lupu-Marinei, directoarea școlii Tazlău. ”Ideea este că acest proiect național, care a ajuns la ediția a VI-a, are 3 secțiuni, iar noi am intrat în acest an, doar cu festivalul de produse handmade. Ne dorim și la Paște să facem un astfel de târg. La final de iunie, se vor centraliza toate aceste date, din toate județele, și vor fi desemnați elevi din fiecare județ care vor merge la Zalău și vor fi premiați. Banii care se strâng se predau, pe bază de proces verbal, coordonatorului de județ, care îi transmite coordonatorului național de la Zalău. După al doilea târg, cel de Paște, se face o centralizare, iar suma respectivă merge către un caz considerat foarte important. Cert este că, anul trecut, banii au ajuns la o fetiță bolnavă de cancer, din Roman. Este un lucru deosebit, iar părinții au fost foarte prompți. De exemplu, am primit o colivie făcută de o mamă, iar în interior sunt niște porumbei croșetați. Vă imaginați câtă muncă a fost, dar și cât suflet, și câtă dăruire! Părinții, nu doar acum, ci de fiecare dată s-au implicat, și la serbările de Crăciun, și la serbările de 8 martie, și la cele de sfârșit de an. Tazlăul are o tradiție. Festivitatea de premiere a elevilor are loc la Căminul cultural într-o zi de duminică, să vină toată lumea. Și vin 300- 400 de oameni. Este o sărbătoare pentru întreaga comunitate. Dl director Cezar Țucu, cel care a condus această școală, a imprimat acest model. L-am prețuit foarte mult, a fost mentorul meu. Am suferit când nu l-am mai găsit aici și-l invitam la festivitatea de deschidere a anului școlar, pentru că simțeam că nu pot să deschid gura fără el. «Lăsați-mă să cresc la umbra stejarului pe care-l reprezentați pentru mine», îi spuneam. Are diplomație și o istețime ascuțită, este, în același timp, și șarmant și hâtru, și e omul care și-a pus amprenta pe sufletul meu. Este membru al Uniunii Scriitorilor și o parte din cărțile lui sunt în biroul în care lucra când era director”.
În același birou, în afară de cărțile fostului director – profesor de matematică pasionat de versuri -, sunt și lucrări ale artiștilor plastici din Piatra-Neamț, care au fost în tabără de creație la Tazlău.
Aflat în mijlocul vieții comunității, viceprimarul Vasile Florea, care are și atribuții de primar, a remarcat, trecând de la fostul director profesor de matematică, la actuala directoare, profesoară de chimie-fizică: ”Aproape nu poți să-ți imaginezi că niște oameni care studiază științe exacte sunt atât de calzi și atât de aproape de copii”.
”Să slujim semenilor noștri aflați în grele încercări”
Proiectul ”Petale-n vânt” a crescut de la an la an și, de la Zalău, a ajuns în Sălaj, apoi de la Alba la Brașov și de la Cluj la Neamț. La una din ediții, la care au participat 50 de școli, licee și grădinițe, fiind implicați peste 8.000 de elevi și preșcolari, s-au strâns 53.000 de lei, care au ajuns la copiii cu probleme grave de sănătate și la cei care sunt în situații defavorizate.
”Acest proiect aduce un aer proaspăt comunității noastre, deoarece participăm și noi pentru prima dată, în cadrul secțiunii «Festivalul produselor handmade – Târgul de Crăciun» cu produse realizate de elevii școlii noastre, sub îndrumarea directă a unui colectiv minunat de cadre didactice – oameni inimoși, care pun o fărâmă de suflet în munca lor – și în același timp ne bucurăm și de sprijinul părinților și a comunității locale”, a spus, de pe scena sălii în care s-a desfășurat târgul, directoarea Monalisa Violeta Lupu-Marinei. ”Prin intermediul acestui târg, încercăm să sprijinim financiar diferite asociații care au ca scop susținerea materială a copiilor aflați în diferite situații defavorizate – abandon familial, boli rare, grad de handicap, probleme grave de sănătate. Tot ce ne dorim este să oferim, în final, ajutor și altor copii, mai puțin norocoși, și să le fim alături așa cum putem noi mai bine.
Mai sunt și alte proiecte în derulare care fac cinste școlii noastre – programul Green Impact, lansat de fundația Noi Orizonturi, un program de inițiativă comunitară bazat pe educația prin experiență. În clubul de inițiativă din comunaTazlau, TAZniții – copiii și tinerii ghidați de dna profesoară Adriana Boboc – Biblioteca Comunală și dna profesoară Liliana Hîrlea – responsabil CDI, Școala Tazlău învață să inventarieze patrimoniul natural și cultural al zonei, să contribuie la protejarea și valorificarea lui și să-și dezvolte simțul antreprenorial.
În timp ce magia Crăciunului ne cuprinde, fie ca noi să căutăm «Steaua strălucitoare», precum au făcut magii, să ne ghideze să slujim semenilor noștri aflați în grele încercări. Să facem această călătorie luând cu noi o inimă blândă și iubitoare!”.
Cristina MIRCEA
Un comentariu
Am avut onoarea sa cunosc pe acesti oameni deosebiti,care fac minuni nu doar de Sarbatori.Am avut onoarea sa-l cunosc pe dl prof Tucu Cezar,care poate sa fie cu sufletul impacat,a lasat in urma lui o Doamna prin excelenta,alaturi de intreg corpul de Educatori,Invatatori,Profesori,Personalul Administrativ si Copii minunati.Nu in ultimul rand,trebuie sa ne plecam si in fata Parintilor ,dar si a celor care sprijina aceasta minunata activitate.Ma refer la Primarie impreuna cu Consiliul Local,Directia Silvica,Biserica si multi alti oameni cu suflet.Ma inchin inca odata in fata acestor Lucratori de Bine…