Demis pe 27 noiembrie 2019, printr-un ordin (nelegal) al ministrului Marcel Vela, comisarul șef Paul Tablan, fostul șef al Poliției Neamț, se află încă în concediul medical. El va reveni la serviciu în ziua de 9 ianuarie și abia atunci va lua la cunoștință, procedural, de ordinul de demitere. Tot procedural, termenul înlăuntrul căruia poate contesta ordinul în instanță curge din momentul luării la cunoștință.
Șansele ca ordinul de demitere să fie anulat de magistrați sunt foarte mari. Documentul respectiv a fost emis în ziua de 27 noiembrie, dar conform textului pe care-l conține este valabil de la data de 5 noiembrie, dată de la care Paul Tablan a fost eliberat din funcție. Retroactiv, ceea ce este complet împotriva legii. În perioada 5-27 noiembrie, comisarul șef Tablan a exercitat, faptic, funcția de inspector șef, iar în ziua de 27 noiembrie se afla în concediu medical. Conform Statutului polițistului, nu se pot modifica raporturile de serviciu în perioada în care persoana vizată de o astfel de dispoziție se află în concediu. Acesta este al doilea motiv pentru care ordinul ministrului Vela este nelegal. Mai mult, în perioada 5-9 noiembrie, comisarul șef Paul Tablan a fost, de asemenea, în concediu medical, el având probleme de sănătate, care necesită tratament și recuperări după o intervenție chirurgicală. Deci nici în ziua de 5 noiembrie, dată de la care, conform ordinului, a fost demis practic, nu se putea face acest lucru conform legii.
Până va avea câștig de cauză în instanță, însă, comisarul șef Tablan va trebui să lucreze undeva. Iar problema este să-i fie identificată o funcție corespunzătoare nivelului actual. Iar fostul șef al Poliției Neamț are acum acces doar la secretele de serviciu și nu la secretele de stat, ceea ce înseamnă că nu poate lucra decât la structurile neoperative de tipul Serviciului logistic, Serviciului Cabinet sau Serviciului de Resurse Umane.
Comisarul șef Tablan și-a pierdut funcția pentru că nu i s-a mai acordat certificatul ORNISS care-i permitea accesul la informațiile cu caracter de secret de stat. O nouă evaluare nu este posibilă decât peste 4 ani. Chiar dacă Paul Tablan va obține în instanță anularea ordinului de ministru prin care a fost demis, acest lucru nu schimbă problema de fond. Iar DGIPI – instituția care are cuvântul decisiv de spus în privința acordării certificatului ORNISS – nu este obligată să motiveze în niciun fel refuzul, lucru stipulat de HG 585 din 2002. Și de 18 ani, sub aparenta legalitate, certificatul ORNISS este un instrument care poate decapita un polițist de carieră, fără drept de apel, dacă nu înțelege de ordin sau vorbă bună să facă un pas în spate.
C.M.
2 comentarii
Nu intelege…
Asta e cand un serviciu, asa zis secret, adica Dgpi sau doi s’un sfert face ce vrea si nu da socoteala in fata legii sau a instantei. Ei, chipurile acorda ORNiSS-ul insa tot ei ti-l pot retrage fara ca in prealabil sa iti spuna sau sa iti prezinte vreun motiv. Deci in ce tara traim? Atata timp cat nu ai fost condamnat de catre o instanta, ce drept le da acestor dumnezei conspirati sa iti distruga o cariera? La cati politicieni corupti sau asupra carora planeaza aceasta suspiciune, ati retras Orniss-ul domnilor “politisti”?