Marţi, 21 ianuarie, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamţ a avut loc o întâlnire a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO Neamţ, la care au participat reprezentanţi ai primăriilor din zona Târgu Neamţ. O întâlnire de interes, dacă ne gândim doar la prețul colectării și depozitării gunoiului. Evident că la o asemenea întâlnire accesul presei la întâlnire a fost interzis, cetățenii fiind doar somați să colecteze selectiv și să plătească facturile, discuțiile din în spatele ușilor închise fiindu-le interzise. Domnul Mihail Popescu, actualul șef de la ECO Neamţ ( pentru cei care nu-i cunosc istoricul profesional să spunem că este fostul șef de la achiziții al Consilului Județean, mutat la ADI ECO, apoi trimis să-i ia locul la ABA Bacău lui Vlad Marcoci, acum adus înapoi să-și continue activitate în zona CJ-ului), ne-a explicat politicos că la aceste şedinţe presa nu a participat niciodată, promiţându-ne că la final ne va da o declaraţie.
Declarația sa, după ce a ținut să știe care este publicația curioasă să afle asemenea informații, este una liniară și previzibilă “A fost o întâlnire a Adunării Generale pe zona 3, a membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare ECO Neamţ, unde am avut trei proiecte pe ordinea dezi, respectiv: 1.proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea hotărârii din 2 august 2017, privind atribuirea şi încheierea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare a unităţilor administrativ teritoriale membre ale Adi Eco Neamţ din zona 3, proiect ce a fost aprobat în unanimitate, proiectul 2 a fost legat de aprobarea modelului de contract de parteneriat pentru implementarea sistemului integrat de colectare şi valorificare a deşeurilor din ambalaje din fluxul menajer din judeţul Neamţ. este vorba de un contract încheiat între Adi Eco Neamţ şi organizaţiile intermediare abilitate să preia deşeurile reciclabile şi întorc contravaloarea de la gunoiul reciclabil, prin noi la UAT-uri. Iar noi le-am prezentat azi contractul. Şi punctul 2 a fost aprobat cu amendament, adică membrii asociaţiei au dorit ca înainte să semnăm contractul să transmitem acest contract şi în teritoriu către UAT-uri să-l citească şi ei. Şi aşa o să facem. Şi la punctul 3 a fost Diverse. A fost o şedinţă de succes”, ne-a declarat la finalul şedinţei Mihail Popescu, director executiv ADI ECO Neamţ.
Legat de majorarea tarifelor, acesta ne-a explicat: „Tarifele aprobate în consiliile locale au trecut acum şi în această Adunare Generală. Aşa este procedura. Noi acum vom semna adiţionalele cu operatorii care îşi desfăşoară activitatea de colectare a deşeurilor menajere cât şi a celor reciclabile. S-a aplicat legea, s-a aplicat Hotărârea de Guvern, respectiv taxa pe economia circulară care s-a modificat şi este de 80 de lei pe tonă la depozitul central, plus tarife noi în funcţie de colectarea atât a gunoiului menajer cât şi a gunoiului reciclabil la fiecare UAT în parte”.
Ca să-l parafrazăm pe domnul Popescu, cu succes s-au mărit tarifele, cu suuces s-a ținut o ședință cu ușile închise pe probleme de larg interes public. Ar fi totuși de reamintit domnului Popescu că ADI ECO este o asociație care ar trebui să fie transparentă în folosul cetățenilor și nu să reprezinte interese obscure sau grupuri de interese.
C.T. STURZU
Un comentariu
Imi place expresia “gunoi reciclabil” pe care o foloseste individul. Nu are legatura cu deseurile ci cu evolutia sa profesionala.