Raport de activitate parlamentară în anul 2019
Pe parcursul anului trecut, activitatea senatorului PSD de Neamț Dan Manoliu s-a concretizat, în primul rând, în inițiativele legislative promovate sau susținute. Dintre acestea, merită amintite propunerea pentru recunoaşterea meritelor personalului din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sau la pregătirea pentru apărarea ţării, precum şi pentru acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat (în lucru la comisiile permanente ale Senatului); propunerea privind îngrijirea persoanelor în stare comatoasă (în lucru, la comisiile permanente ale Senatului); propunerea pentru completarea art. 22 din Legea 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare (trimis la Cameră pentru dezbatere); propunere pentru completarea art. 60 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal (trimis la Cameră pentru dezbatere). O serie de iniţiative legislative ale senatorului de Neamţ au devenit legi: propunerea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a devenit Legea nr. 148/2019; propunerea pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a devenit Legea nr. 108/2019; propunerea privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi a altor acte normative a devenit Legea nr. 105/2019; propunerea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a devenit Legea nr. 135/2019; propunerea privind modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004 a devenit Legea nr. 21/2019, iar propunerea privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională cu privire la reţeaua electrică de interes naţional şi strategic a devenit Legea nr. 120/2019.
Interpelări şi declaraţii politice
Un alt aspect al activității parlamentare a senatorului Dan Manoliu a fost adresarea de întrebări şi interpelări membrilor Guvernului României. Acestea au vizat următoarele probleme: solicitare de înfiinţare a unui Consulat, adresată de peste 15.000 de români din Italia; cerere de trimitere a unui Consulat itinerant în Olbia, Sardinia, Italia; solicitare de informare privind Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi combaterea terorismului; autostrada Unirii; eliminarea din conţinutul Legii pensiilor militare nr. 223/2015 a modificărilor aduse prin 3 ONG-uri.
În cursul anului trecut, senatorul nemţean a susţinut şi o serie de declaraţii politice: ”Mizele preşedinţiei contra mizelor guvernului”; ”Construcţia de autostrăzi pentru Moldova, prilej de acţiuni demagogice pentru opoziţia PNL, PMP, USR!”; ”Români, noi mai avem preşedinte!”; ”Cel mai ambiţios proiect de reabilitare a drumurilor judeţene şi naţionale”, etc.
Comisia pentru comunităţile de români din afara ţării
Senatorul Dan Manoliu a efectuat, anul trecut, mai multe vizite în diaspora, dată fiind şi calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării. Astfel, a fost în Germania, la invitaţia Centrului Cultural româno-german ”Dumitru Prunariu”; în Italia, împreună cu senatorul Ionuţ Vulpescu, la Roma şi în Sardinia, pentru întâlnirea cu Federaţiile şi organizaţiile româneşti din diaspora; în Italia şi Spania, pe tema ”Votului în Diaspora”; în Rusia, la Moscova şi Krasnodar, cu ocazia inaugurării Cimitirului Eroilor români de la Apşeronsk. ”Am participat la înhumarea osemintelor a peste 84 de militari români căzuţi în luptele din zona Kuban în cel de al II-lea Război Mondial”, a explicat Dan Manoliu.
Senatorul nemţean a participat şi la Reuniunea reprezentanţilor organizaţiilor social-democraţilor din Europa: ”La acest eveniment au fost prezenţi participanţi din 16 ţări printre care Germania, Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Ţările de Jos şi Republica Moldova”.
De asemenea, în decembrie, împreună cu o delegaţie de senatori PSD, a participat la o vizită de lucru la Strasbourg, la Parlamentul European, ”prilej cu care am avut un schimb de experienţă cu europarlamentarii noştri şi întâlniri cu reprezentanţi de seamă din Parlamentul European”.
În cadrul Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, Dan Manoliu a participat la întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, pentru implementarea propunerii legislative de modificare şi completare a unor acte normative în materie electorală. În aceeaşi comisie, au avut loc şi dezbateri despre repatrierea cetăţenilor români, propuneri legislative privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni şi despre modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române.
Comisia pentru transporturi şi infrastructură
În cadrul acestei comisii, au primit aviz pozitiv mai multe inițiative legislative, între care cele privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer ”VTS”; privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei; modificarea ordonanţei privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România; aprobarea OUG privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto; modificarea şi completarea legislației privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european; reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române; completarea legislației privind identificarea, desemnarea și protecţia infrastructurilor critice; protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; modificarea şi completarea ordonanţei privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.
Comisia pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală
”Activitatea include modificări la Codul Electoral privind votul românilor din diaspora. Am luat parte la lucrările Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală ca reprezentant al Grupului PSD şi vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara ţării, comisie parlamentară specială la care un coleg de-al nostru, deputat PNL de Roman, s-a autoproclamat vicepreşedinte, deşi comisia are doar preşedinte. Caragiale pur!”, a declarat senatorul Dan Manoliu.
Biroul parlamentar
La biroul său parlamentar de la Roman, senatorul Dan Manoliu a acordat 233 de audiențe, principalele probleme ridicate de cetățeni fiind lipsa locurilor de muncă, aspecte legate de fondul funciar, calculul pensiilor, nemulţumiri privind asociaţiile de locatari. Activitatea parlamentarului nemţean a cuprins şi consultarea cu reprezentanţii PSD în Consiliul Local şi Judeţean, discuţii care s-au concretizat în opoziţia faţă de creşterea taxelor locale, opoziţia faţă de înstrăinarea unor suprafeţe de teren, proprietatea municipiului Roman, sesizarea problemelor ridicate de cetăţeni ce ţin de administraţia locală. De asemenea, s-au contestat o serie de evaluări de terenuri, propuse spre concesionare sau vânzare, s-a atras atenţia în privinţa creşterii valorii de execuţie a unor obiective de investiţii din municipiu şi s-au contestat, prin vot, modificări ale organigramelor, în sensul creşterii numărului de angajaţi în diverse servicii şi societăţi ale Primăriei. Nu în ultimul rând, prin Comisia de transport din Senat, s-a organizat o primă întâlnire între directorul Regionalei CFR Iaşi şi primarul municipiului Roman, cu tema ”Trecerea la nivelul căii ferate la intrare în oraş dinspre Iaşi”, ”asumată ulterior de o serie de deputaţi PNL, deşi guvernarea era a PSD”, spune senatorul Manoliu.
Alături de consilierii locali şi judeţeni ai PSD, Dan Manoliu a făcut și demersuri pentru urgentarea începerii lucrărilor de restaurare a monumentului istoric Casa Celibidache: ”Ne-am bucurat de sprijinul total al preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene”. Tot cu sprijinul preşedintelui CJ Neamţ, printr-un proiect iniţiat de consilierul local Constantin Holban, s-a realizat covorul asfaltic pe strada Mihai Viteazu, de la gară până la sensul giratoriu din Luţca, cu fonduri de la CJ Neamţ.
Senatorul Dan Manoliu s-a implicat şi pentru rezolvarea problemei cea mai acute a municipiului Roman, cea a apei: ”În această direcţie am iniţiat discuţii cu directorul Companiei Apa Serv şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene şi, cu largul lor concurs, s-a realizat ca primă măsură decolmatarea canalului aferent captării 3 Simioneşti, în scopul asigurării apei în puţurile captării. Tot în urma sesizărilor cetăţenilor, atât în timpul audienţelor de la biroul parlamentar, cât şi cele ţinute de consilierii locali, s-au purtat discuţii cu Compania Apa Serv, având ca rezultat reabilitarea prin schimbarea conductei reţelei de apă şi a branşamentelor pe aproximativ un kilometru pe strada Zimbrului”.
Nu în ultimul rând, senatorul Manoliu a iniţiat un amendament la Legea Bugetului de Stat pe 2019, prin care s-a finanţat investiţia ”Modernizarea drumului naţional Bacău-Piatra Neamţ”.
Alte activităţi
Pe agenda activităților senatorului Dan Manoliu, anul trecut s-au aflat și participări la o serie de acţiuni, precum lucrările Filialei Neamţ a Asociaţiei Comunelor din România, comemorarea Holocaustului şi ”Expoziţia muzeală Viorica Agarici”, lansarea taberelor ”ARC” la Oglinzi, vizită la Senatul României a unui grup de pensionari şi întâlnire cu ministrul Muncii, Marius Budăi, pe tema modului de recalculare a pensiilor, deschiderea anului şcolar la unităţile de învăţământ din Roman, acţiune de ecologizare a malului râului Moldova din zona podului de la Favorit. ”Pe lângă aceste activităţi, am coordonat campaniile electorale ale PSD în municipiul Roman, la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”, a precizat senatorul Dan Manoliu.