– Domnule primar, ce investiții s-au făcut, în ultimii ani, în comuna dvs.?
– În primul rând, avem în lucru două obiective importante ale infrastructurii școlare. Este vorba de Grădinița de la Slobozia și de Școala Boghicea, unde se lucrează de zor. De asemenea, în satul Slobozia, a fost finalizat terenul de sport modern. Pentru acest obiectiv, a fost făcută recepția și avem de plată la constructor ultima tranșă. În schimb, pe data de 2 martie, începe o nouă mare investiție, respectiv sistemul de alimentare cu apă potabilă, care va fi cea mai mare finanțare existentă vreodată în comună. Totodată, în paralel, lucrăm la documentația pentru modenizarea a 15 km de drumuri comunale și sătești, prin Compania Națională de Investiții.
– Finanțarea este deschisă la drumuri?
– Da. Am fost sunați către sfârșitul anului trecut, să depunem procesul verbal, pe situații de urgență. Am fost sunați și anunțați că Boghicea a fost aleasă pentru finanțarea acestui proiect. Trebuie să mergem cu ridicările topo, cu drumurile intabulate. Mergem la Compania Națională de Investiții și dăm drumul la proiectare.
– Câți kilometri de drumuri comunale ar mai rămâne neasfaltați în comună?
– Maximum 5 km. În aceste condiții, la drumuri comunale și sătești, comuna Boghicea ar fi asfaltată în proporție de 95%.
– Ce faceți cu drumul județean?
– DJ 207A a fost licitat pe data de 21 noiembrie 2019, obiectiv despre care nu mai știu nimic. Am înțeles că s-au înscris destule firme, însă răspunsul se află la Consiliul Județean. Oricum, în acest moment, drumul în cauză este ultimul de pământ din județul Neamț, care leagă toate satele comunei, respectiv Boghicea, Slobozia, Nistria și Căușeni, cu ieșire spre Târgu Frumos și Iași. Drumul este al Consiliului Județean, iar, din câte se vede, s-ar putea să fie ultimul județean neasfaltat. Județul va hotărî când se va da drumul acestei lucrări. În prezent, DJ 207A este plin de gropi, de noroi, cu pământ pe întreaga sa lungime. Noi încercăm să rezolvăm problemele care țin strict de comună, drumul în cauză este al județului. Și nu exagerez, dar este cel mai nenorocit din județ! Pentru confirmare, pe asfalt se ajunge doar până la primărie, iar de acolo este dezastru! Noi suntem ca prin anii ’50-’60 din secolul trecut, când sistemul comunist a decretat terminarea asfaltării țării și modernizarile ajungeau doar la primării. De acolo, nu mai interesa pe nimeni. Cam așa se întâmplă și cu noi, cei din comuna Boghicea. Doar acest sat beneficiază de asfalt pe drumul județean. În celelalte sate, se circulă ca în evul mediu. Nu exagerez cu nimic, asta este situația.
Trei proiecte, în valoare de 150 miliarde lei vechi
– Mai aveți lucrări prin CNI?
– Da, este vorba de modernizarea Căminului cultural Sobozia, fiind trecuți la finanțare. Obiectivul are mare nevoie de reparații. Acum avem și grădinița în el, până la terminarea lucrărilor la cea nouă. Mai este un pic de lucru, dar se vor așeza toate.
– Ce lucrări au mai fost realizate în mandatul dvs.?
– Au fost și alte lucrări, precum: ”Modernizare drumuri comunale și sătești”, plus încă trei străzi în lungime de 500 m, finalizarea grupului social și montarea centralei termice la Școala Slobozia, modernizarea parcării de la primărie. La începutul anului 2017, au fost depuse 12 proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală 2, din care am obținut finanțare pentru 3, respectiv ”Înființarea rețelei de alimentare cu apă în comuna Boghicea”, ”Reabiliatarea, extinderea și modernizarea Școlii gimnaziale Boghicea, județul Neamț” și ”Construire grădiniță în sat Slobozia, comuna Boghicea, județul Neamț”. Aceste investiții sunt în valoare de 15.000.000 lei, adică 150 miliarde lei vechi.
A fost depus, la Grupul de Acțiune Locală Bâra, un alt proiect, respectiv ”Construire teren de sport în satul Slobozia, comuna Boghicea, județul Neamț”, în valoare de 300.000 lei, fonduri europene. La acest obiectiv a fost făcută recepția.
Mai mult, în anul 2018, pe situații de urgență, a fost depus un proces verbal de calamități, în baza căruia am primit 1.950 mc balast, pentru pietruirea drumurilor comunale și sătești.Ca atare, a fost reprofilat și pietruit drumul comunal spre Oțeleni, pe porțiunea care se află în administrarea noastră, acțiune demarată în urma unei hotărâri a Consiliului local Boghicea.
Am mai achiziționat și șase stații de autobuz, pentru toate satele din comună.
Pe 8 septembrie 2018, a fost organizată prima ediție a Zilei comunei Boghicea, manifestare la care au fost felicitate 50 de familii care au împlinit sau care au depășit 50 de ani de căsnicie. În anul 2019, au fost sărbătorite 5 perechi cu o jumătate de secol de conviețuire, precum și un veteran de război și 14 văduve de veterani de război.
Proiecte în lucru
– Mai sunt probleme cu eliberarea titlurilor de proprietate, cu cadastrările?
– Nu. Au fost eliberate toate titlurile de proprietate pentru bisericile și cimitirele din comună, iar în anul 2018 a început cadastrarea sistematică la 2.500 de imobile și în 2019 la 1.000 imobile. Tot în anul 2019, în baza unui proces verbal pe care l-am depus la ISU, comuna a primit încă 2.000 mc de balast, pentru balastarea și întreținerea drumurilor comunale neasfaltate. De asemenea, a fost efectuat amenajamentul pastoral al pajiștilor și fânețelor. În paralel, a fost realizat nomenclatorului stradal, iar în prezent se lucrează la Registrul electronic agricol național. Mai avem un proiect, respectiv ”Construire Dispensar medical uman în satul Slobozia”, pentru care așteptăm semnarea contractului de finanțare.
– Ce proiecte vor urma?
– În prima fază, vom încerca atragerea de finanțare pentru rețeaua comunală de canalizare. Apoi, prioritare sunt modernizarea sistemului de iluminat stradal, printr-un proiect cu finanțare guvernamentală sau europeană, precum și realizarea unui nou proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale.
Nu vom uita de proiectul de asfaltare a drumului comunal Boghicea – Oțeleni, pe sectorul comunei noastre fiind 2 km.
Constantin NEGRU