Prin diverse voci de la nivel ministerial, România anunță că este pregătită să facă față epidemiei de coronavirus. Declarațiile oficiale sunt, însă, în contradicție flagrantă cu realitățile din spitale și într-o situație de acest fel ies la iveală carențele sistemului care a propulsat, politic, niște nespecialiști în fruntea unităților sanitare (exemplul de la Suceava fiind cel mai trist).
La Spitalul Județean Piatra-Neamț, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Medicii sunt instruiți cum trebuie să se echipeze și să dezechipeze, cu ajutorul unor filmulețe de tipul celui pe care îl redăm și noi, dar urmărind aceste instrucțiuni tocmai constată că nu au cum să le respecte.
În afară de Boli infecțioase, UPU și ATI, toate celelalte secții au un număr minim de combinezoane, câteva perechi de ochelari de protecție și câteva măști, dar nu de tipul celei din filmuleț. Iar botoșei până la genunchi nu există, la fel ca în multe alte spitale din România, unde medicii folosesc saci menajeri pentru a se proteja. Mai mult, combinezoanele sunt mărime unică 2XL, astfel încât doar persoanele suple pot încăpea în ele. Materialul este exact ca la halatele de unică folosință pe care le primesc vizitatorii, diferența făcând-o un fermoar, de care dacă tragi mai tare, rămâi cu el în mână. Nimeni nu știe dacă aceste combinezoane sunt impermeabile și câtă protecție asigură de fapt.
Dincolo de aceste lipsuri, nu există niciun fel de precizări pentru organizarea secțiilor. S-a spus doar că în spitalul județean se vor trata pacienți cu Covid 19. Cum se procedează concret, pe specialități, nimeni nu știe. Și iată ce se întâmplă la secția de Obsterică Ginecologie, o secție în care sunt gravide, lehuze și nou-născuți.
”Am golit etajul 5 tot, pentru pacienții confirmați”, ne-a declarat un medic care lucrează în această secție. ”Nu mai facem internări la ginecologie, nu mai internăm urgențe, nu mai facem internări de zi. Dar cum procedăm dacă apare un caz? Nu există niciun fel de organizare. M-am așteptat să vină cineva să ne spună, pentru că într-adevăr avem foarte puține paciente în secție, dar dacă la noi vor fi tratate femeile cu Covid atunci toate celelalte paciente trebuie duse la Roman sau la Târgu Neamț. Și atunci trebuie văzut unde vor sta gravidele, unde vor sta lehuzele și cum ne organizăm. Și nu avem echipamente. În secție avem 10 combinezoane, în condițiile în care sunt 10 medici, dar și asistente și infirmiere. În momentul în care vine o gravidă cu Covid să nască sau să se opereze, indicațiile fiind preferabil de operație pentru că nu sunt studii și nu se știe ce se întâmplă în travaliu și în expulzie, asta înseamnă doi medici, două asistente, un anestezist, un neonatolog, o asistentă de neonatologie deci se folosesc aproape toate combinezoanele. Dar dacă vine a doua urgență ce facem? Și nu se agită nimeni! Eu mă așteptam să se definească foarte clar ce paciente vin la noi, ce trimitem la Roman, iar ambulanța să știe, să nu ne trezim că aduce o gravidă în urgență. Dacă femeia e de la Roznov e mai aproape aici decât s-o ducă la Roman, dar dacă eu am alături un Covid ce fac cu ea? Nimeni nu zice nimic, nu mai este raport de gardă pe spital și nu s-a discutat nimic concret. Nimeni nu știe când primim totuși acele echipamente, că toată lumea din spital se plânge. Chiar așa merg toate numai la contagioase, la UPU și la ATI? Nu e normal. Coborâm în UPU să vedem urgențele, nu le mai vedem în secție, și dacă pacienta nu are patologie respiratorie o vedem la non- Covid cu halat de pe secție, mască și fără ochelari de protecție, iar ce este suspect sau are patologie respiratorie se consultă unde era serviciul nostru de internări înainte. Dar pacienții sunt triați la UPU și la corturi, iar eu nu mai am niciun pic de încredere în acel triaj, după cele câteva cazuri considerate negative și demonstrate pozitive”.
Întrebat despre cele două aspecte foarte importante, organizarea și echipamentele de protecție, managerul Toader Mocanu a declarat: ”În videoconferință, și cei de la Ministerul Sănătății, și cei de la DSP au spus că vor face precizări, dar nu au trimis nimic în scris. Doamna doctor Bercea a vorbit în această dimineață cu secretarul de stat Arafat și i-a spus să ne păstrăm în parte secțiile, dar așteptăm precizări. Voi discuta și cu directorul de la DSP să găsim soluțiile cele mai bune până vin precizările. În privința echipamentului, avem cu ce să ne descurcăm pe moment pentru două trei zile și apoi vom primi. Sperăm să facem față”.
Valentin Bălănescu