Din rațiuni diferite, dar având același motiv de fond, toate traseele montane din județul Neamț se închid, iar în păduri nu mai au acces nici vânătorii. Traseele montane se închid atât pentru a evita accidentele, care ar putea suprasolicita serviciile medicale, cât și pentru a evita infectarea salvamontiștilor, care ar putea ajunge în situația de a acorda primul ajutor și de a transporta o persoană cu Covid.
”Serviciul Public Județean Salvamont Neamț declară închise traseele turistice clasice și traseele montane din județul Neamț, suspendă eliberarea avizelor de siguranță montană și suspendă valabilitatea celor emise la începutul anului 2020 pentru diferite activități, inclusiv cele emise pentru evenimente sportive”, se arată în comunicatul Salvamont Neamț. ”Aceste decizii sunt în primul rând preventive, dar se încadrează și în campania Salvamont România și Salvaspeo România de reducere a numărului de accidente montane, evitându-se astfel o presiune suplimentară asupra sistemului medical”.
Baza Salvamont Durău și Punctul de Prim Ajutor și Baza Salvamont Dochia rămân deschise, în regim de permanență. Salvamontiștii vor face patrulări auto pentru supravegherea zonelor montane Cheile-Bicazului-Hășmaș, Munții Stânișoarei și Munții Bistriței – zona județului Neamț.
Decizia de interzicere a vânătorii vine de la Direcția de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR și se bazează pe Ordonanța militară nr. 3 care interzice deplasarea în afara locuinței, cu anumite excepții sau pentru anumite activități printer care vânătoarea nu se regăsește. Mai ales că vânătoarea implică și socializare, chefurile făcute de participanșți după încetarea focului de armă, fiind împotriva principiului distanțării sociale. Numai dacă merge noaptea în pădure, doar câte doi, ar sta la distanță regulamentară și ar pleca acasă imediat după ce împușcă un mistreț, s-ar respecta măsurile de siguranță la vreme de epidemie. Numai că vânătoarea în astfel de condiții se numește braconaj.
C.M.