Deși noul formular, simplificat cum a fost denumit de autorități, al declarației pe proprie răspundere nu are o rubrică specială pentru precizarea intervalului orar al deplasării, ideea de a scrie negru pe alb ora plecării de acasă și a revenirii a rămas obligatorie. Și li s-a întâmplat unor oameni din județul Neamț ca, în week-end, să primească amendă de 2.000 de lei, pentru această abatere.
Referitor la acest aspect, agentul Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, ne-a declarat că trebuie respectată ideea de bază a stării de urgență și anume limitarea ieșirilor și a contactelor interumane.
”Chiar dacă pe formular nu există o rubrică pentru intervalul orar, menționarea acestuia este obligatorie, de preferat în spațiul de sub rubrica unde trebuie scrisă data deplasării”, a declarat agentul Georgiana Moșu.
Amenzile pentru lipsa declarației pe propria răspundere sunt la fel de mari și pentru necompletarea corespunzătoare a declarației, adică între 2.000 și 20.000 de lei pentru persoanele fizice. Iar pe lângă declarație, care trebuie neapărat semnată olograf, oamenii trebuie să aibă asupra lor și documentele de identitate. Cine prezintă declarație de pe telefon, sub forma unei poze, trebuie de fapt să printeze formularul, să-l completeze și să-l semneze și abia după aceea sa-i facă poză. Sunt valabile însă și declarațiile completate direct pe telefon, pe formularele care se pot descărca online, de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
Amenda poate fi achitată la jumătate din cuantumul scris de agentul constatator numai în termen de 15 zile de la data aplicării sancțiunii. Având în vedere excesele de zel și ”scăpările” de genul ”apropierea locuinței” fără a se preciza clar distanța până la care se poate deplasa cineva în raport cu locul de domiciliu, este de așteptat ca după încheierea stării de urgență, instanțele să fie asaltate cu mii de contestații ale sancțiunilor primite în această perioadă.
C.M.
8 comentarii
Cu privire la intervalul orar pe care agentul Georgiana Mosu spune ca trebuie scris in declaratia pe proprie raspundere, nu exista nic o rubrica cu data deplasarii, ci cu locul/locurile deplasarii si data declaratiei. Si mie mi se pare un excel de zel. Daca formularul postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne si cel al STS nu specifica nimic despre intervalul orar de ce suntem noi vinovati?
Uite asa militienii fac lege peste lege.
Ce daca Marele Comitet de Urgenta emite ordonante cu specificatii clare, formulare specifice,
daca sapca lor vrea altceva, aia-i legea.
Orice judecator de buna credinta va anula acele procese verbale ca nule de drept,
dar cine s-ar mai lauda cu fapte de vitejie daca scapa babuta cu patrunjel de vigilenta lor?
Deasemenea formularul se poate completa si pe telefon sau tableta unde nu se pot adauga rubrici noi iar rubrica pentru data nu exista. Rog intrebati in mod oficial cum se va proceda in acest caz? Este clar un abuz. Ori modifica formularul ori nu mai dau amenzi abuzive. In opinia mea toti cei amendati pentru acest motiv trebuie sa conteste in instanta aceste amenzi.
Sa-mi arate madam polițista unde este rubrica sa trec ora si unde zice in ordonanta? Ca altfel daca imi da amenda pt asta mă îndrept asupra lor cu plângere de abuz în serviciu si de anulare a amenzii.Fiecare polițist face după cum ii taie capul,astea nu au fost instruiți înainte de a .i trimite in strada?
Sper că realizează toată lumea că 80% din amenzile date vor pica in instanta! Hal de juristi îs polițiștii aia care în loc de prevederi legale aplica impresii “așa ar trebui”! Nu, formularele trebuie sa prevadă expres intervalul orar! Altfel amenda aplicată va “pica” in instanta pentru că nu are baza legala! Dar până atunci ești la mana polițiștilor, ei fac “legea”! Din păcate sau din fericire, nici nu știu ce să zic, și tonele de dosare penale pe zădărnicirea combaterii bolilor, sunt de părere că maxim 20% se vor finaliza cu o condamnare!
Voi credeți ca Vacanta Mare exagera cu ceva?
Nu domnișoara, ordonanța militară NU PREVEDE înscrierea orei in formularul pe proprie răspundere
La 30 de ani de la înlocuirea primelor două litere din titulatură se dovedește ca Poliția nu e decât o Miliție cu aceleași apucături .
Veti da seama in justiție cu toții după terminarea stării de urgență, cei care ati amendat oameni nevinovați .
La Bacau, prefectul a precizat ca NU este necesar a se trece ora deplasarii pe declaratie.
Sar putea sa gresesc dar am impresia ca amenda se poate contesta in 15 zile de la data constatarii abaterii , dar instantaele nu judeca decat urgente asa ca….suntem buni de plata…