Prioritatea testării la noul virus a personalului medical a fost stabilită odată cu modificarea algoritmului, publicată în 16 aprilie. Este vorba de testarea celor care au simptome – personal medical și pacienți, dar și a celor care nu au simptome – pacienți gravi și personal medical care a fost în contact direct cu un caz confirmat.
Astăzi, 20 aprilie, dr. Daniela Marcoci, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț declară că începe testarea personalului medical și a pacienților din anumite secții: „Am decis să începem testarea personalului medical din secțiile unde sunt confirmate pozitive cadre medicale. Începem cu secția ATI și cu pacienții din secția Oncologie, în conformitate cu ancheta epidemiologică”.
Conform noii definiții de caz și a noului algoritm de testare, publicat în 16 aprilie, personalul medical care a purtat echipamentul de protecție corespunzător tipului de îngrijire acordată nu este considerat contact apropiat. „În noua metodologie scrie: este testat prioritar personalul medical care a avut contact direct cu un caz confirmat dacă nu a avut echipament de protecție adecvat. Înainte nu se putea testa decât dacă aveau simptome. Acum, nu cred să existe personal medical care să nu aibă mască, mănuși, vizieră, halat de unică folosință, după caz. Suntem de ceva timp în scenariul în care fiecare pacient este suspect. Iar la celelalte spitale din județ le-am recomandat să-și amenajeze o zonă gri, un spațiu izolat unde fiecare nou pacient – chiar dacă nu are febră sau alte simptome – să fie internat separat de ceilalți pacienți, pentru o anumită perioadă și va fi testat dacă are simptome. Le-am recomandat, de asemenea, să-și organizeze circuitele în așa fel încât, printre altele, să nu se intersecteze traseele de intrare-ieșire al pacienților, al aparținătorilor cu cel al personalul medical”, a declarat Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
(C.I.)