Cazul unei paciente de 65 de ani, devenită ulterior decesul cu nr. 399 din România, internată la Spitalul din Târgu Neamț, desi avea toate simptomele specifice infecției cu Covid, pare a fi genul de neglijență care explică de ce principalele focare din țară sunt tocmai unitățile sanitare. Așadar, în plină epidemie, se stabilește, de la nivel central, ca spitalul din Piatra-Neamț să interneze cazurile suspecte de infecție cu noul coronavirus. Se stabilesc chiar și protocoale în acest sens. Și în ciuda acestor dispoziții, acum o săptămână, într-un spital non-Covid este internată o pacientă, cu care personalul medical poartă negocieri 24 de ore până să o transfere la Piatra-Neamț. Cazul a devenit public, pentru că acea pacientă, căreia este de presupus că nu i s-a administrat niciun fel de tratament anti-Covid de vreme ce nu era testată, a fost internată în același salon cu o femeie cu grave probleme de sănătate. Cea care relatează faptele este mama pacientei și trebuie să ținem cont de faptul că o face așa cum i-au fost ele relatate.
”Îl acuz pe medicul de la CPU, acuz doctorița de la medicală, acuz medicul de gardă de a doua zi”
”Mama este un bolnav cronic cu un istoric medical încărcat și face dializă în centrul privat de la Târgu Neamț, unde, periodic, i se fac analize”, ne-a declarat Elena Nicula, fiica femeii care a fost în pericol să se infecteze. ”În urma ultimelor analize s-a constatat o anemie severă ce necesita urgent o transfuzie de sânge. Șefa centrului de dializă, îngrijorată de situația de la Piatra Neamț, din secția de nefrologie, acolo fiind pacienți confirmați cu Covid, se gândește că e mai bine să o interneze la Târgu Neamț, un spital free Covid, ca să spunem așa. Se face cerere pentru sânge la Piatra-Neamț, iar joi, 9 aprilie, mama este internată în spital pentru transfuzie. I se face joi transfuzie, i se face și vineri, când a fost și la centru, și-a fâcut dializa și s-a reîntors la spital, crezând că va fi externată, i se spune să mai stea o zi, pentru încă o transfuzie. Ok. Ea când s-a internat era singură în salon și între timp, vineri spre sâmbătă, i se aduce în salon o pacientă care avea semne de Covid: tușea, avea stare subfebrilă și a avut nevoie de oxigen. Cum aflu asta? De la mama, o sun sâmbătă și o întreb ce face și cum se simte și-mi spune că nu a dormit noaptea, pentru că i-au pus oxigen pacientei și a hodorogit toată noaptea. Și-mi spune că pacienta tușește în continuu, i-a spus că de 10 zile , și stă cu furtun în nas pentru că nu poate respira. Pacienta era conștientă că erau simptome de Covid, dar i-a spus că ea a stat în casă cu copiii și nu are Covid deși tușea de 10 zile, făcea temperatură de 4 zile, și a avut nevoie de oxigen. Și i s-a pus atunci noaptea oxigen, nu după 18 ore cum declară directorul spitalului. Am înnebunit în momentul ăla, am sunat doctorița de la dializă, care săraca a sunat imediat la spital, a luat legătura cu medicii, în timp ce eu sunam înapoi la mama să plece de acolo. Doctorița a sunat-o și ea pe mama și i-a spus să se ferească, să-și pună mască și să plece cât mai repede. Mama mi-a spus că medicii vor s-o trimită pe colega ei de salon la Piatra-Neamț, dar ea nu vrea și tot spune că nu are Covid. Mama și-a făcut cerere de externare, iar pacienta a plecat la Piatra-Neamț abia sâmbătă seara, după aproape 24 de ore. Pacienta a fost testată la Piatra-Neamț, a venit rezultatul marți și marți seara a decedat, iar vineri a fost raportată de Grupul de Comunicare Strategică. Mama a fost testată miercuri seara și o minune a făcut ca sâmbătă, 18 aprilie, să primească rezultatul negativ.
Ceea ce s-a întâmplat este o iresponsabilitate gravă din partea cadrelor medicale de la Târgu Neamț, începând de la medicul de garda de la UPU, care nu a făcut triajul, pentru că pacienta i-a spus mamei că nu a văzut-o niciun medic, au internat-o pur și simplu. Asta în condițiile în care orice idiot care se uită la televizor și aude de cele 3 simptome – temperatură, tuse, insuficiență respiratorie-, știe că poate fi vorba despre Covid. Și în condițiile în care pe secția medicală erau saloane libere, acea femeie a fost dusă într-un salon cu un pacient grav. (…). E ca și cum am merge în război și în loc să ne apere de cei care vin din față, soldații întorc pușca spre noi. Nu se poate! Îl acuz pe Apostoae, acuz doctorița de la medicală, acuz medicul de gardă de a doua zi. Au protocol clar, ei nu trebuiau s-o coboare din ambulanță! Fiul femeii a sunat la ambulanță și a spus că mama lui are febră, tușește și nu poate respira. Eu sunt din Iași, am vorbit cu medici de aici, sunt șocați. Asistenta care i-a pus oxigenul noaptea nu s-a dus să-l trezească pe domnul doctor să-i spună că are o pacientă cu simptome de Covid. Medicii de gardă de a doua zi ce-au făcut? Nu se poate! Sunt toți responsabili de la infirmieră la medic (…) Nu e vorba de mama, nu e vorba de mine, e vorba despre un sistem care funcționează prost, cu oameni iresponsabili. Nimeni nu s-a întrebat ce este cu pacienta aia, poate că nu le-a păsat de ea, dar nici la ei nu s-au gândit? La familiile lor? Ei cum se protejează când au astfel de pacienți? Din informațiile mele, femeia a fost internată în secția de neurologie, iar marți seara, când starea i s-a înrăutățit a fost dusă la ATI unde a murit”.
Medicul Virgil Musta de la Timișoara, explica într-un interviu că este foarte important pentru un spital să se respecte strict niște circuite, cu zone albe, galbene și roșii pentru ca unitatea sanitară să nu devină un focar și personalul medical să nu se infecteze. Referindu-se la pacienți, același medic a precizat că este foarte important ca boala să fie surprinsă în faza incipientă: ”În momentul când avem simptome este bine să ne prezentăm într-un serviciu de specialitate ca să analizeze dacă într-adevăr pot aparține infecției cu Covid sau nu. Iar dacă da, recomand tuturor medicilor care lucrează în aceste servicii pre-Covid, adică înainte de a fi diagnosticati cu testele specifice să administreze o terapie patogenică de profilaxie a tulburărilor de coagulare care se pare că sunt implicate în evolutia severă a bolii și a sindromului inflamator intens”.
Așteptăm cu interes să vedem dacă în acest caz de la Târgu Neamț, care ridică semne de întrebare atât în privința pacientei care a decedat, cât și a colegei sale de salon pusă în pericol major, se vor face niște verificări și se vor stabili responsabilități. Și este vorba despre un singur bolnav, plimbat prin 3 secții din două spitale diferite, cu care au intrat în contact multe cadre medicale. Dacă așa se întâmplă și în alte cazuri, atunci nu este absolut deloc de mirare că zonele de risc roșu din România sunt tocmai spitalele.
Punctul de vedere al conducerii Spitalului din Târgu Neamț.
”Având în vedere mediatizarea cazului în care o pacientă a fost internată în secția de medicină internă a Spitalului Orășenesc Sf. Dimitrie Târgu Neamț în data de 10.04.2020, după ora 00:08, împreună cu alte două paciente în același salon, conducerea spitalului desfășoară o anchetă internă pentru a stabili cum s-au desfășurat lucrurile și dacă s-au respectat toate protocoalele”.
Acum, probabil că primul aspect care trebuie lămurit este de ce apare o a treia pacientă în ecuație. Iar al doilea, și cel mai important, este despre respectarea protocoalelor, în condițiile în cre un pacient cu boală pulmonară cunoscută ar trebui privit cu multă atenție în vreme de epidemie. Și, în niciun caz internat cu altcineva în salon atât timp cât nu este testat. Decizie pe care ar trebui s-o explice medicul de pe secția de interne, unde a fost dusă femeia despre care s-a aflat ulterior că avea Covid. Și a murit, totuși, desi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – diagnosticul de la internare, o avea de mult timp.
Punctul de vedere al dr. Florin Apostoae
Fostul manager de la Târgu Neamț este ferm în opinia sa profesională: ”Pacienta a fost internată cu diagnosticul de BPOC acutizat. Iar internarea s-a efectuat de către medicul de gardă interne. Protocolul prevedea ca pacienții cu probleme respiratorii să fie internați în saloane separate de ceilalți pacienți. Nu eu hotărăsc în ce salon este dirijat pacientul și în ce pat este așezat. Medicul șef de secție de la Medicină internă face reguli în secție, nu eu. Dacă nu s-a respectat protocolul nu este responsabilitatea mea. Pacienta a declarat că în ultima lună nu a ieșit din casă și nu a avut contacte cu persoane venite din străinătate. Familia a declarat la Ambulanță că femeia nu a ieșit din casă. La internare, pacienta nu avea febră. Diagnosticul de internare a fost confirmat și de către medicul curant Dr. Axinia. Vă mulțumesc”.
C.M.