- ”Dacă nu plouă în două săptămâni, situația în agricultură va fi tragică”
- Traversăm a treia secetă accentuată din 1961 până acum
Pe principiul ”O nenorocire nu vine niciodată singură”, tocmai când oamenii se încurajează unul pe altul să-și cultive grădinile pentru că va urma o criză economică după pandemie, condițiile pentru agricultură nu sunt deloc prielnice. Prima, și cea mai mare problemă, este seceta. Specialiștii susțin că, dacă nu plouă în următoarele două săptămâni, culturile vor fi compromise. De altfel, pe 16 aprilie, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne au emis un ordin comun pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice.
”Acest ordin a fost transmis la toate UAT-urile, societățile comerciale vor trimite înștiințări, fiecare cu gradul de afectare și după asta se vor face comisii, care vor stabili gradul de afectare a culturilor”, ne-a declarat Maricel Tălmăcel, directorul executiv al Direcției Agricole Neamț. ”Noi suntem încă la limită, în sudul țării e mai jale. Dacă nu va ploua, vor fi compromise și culturile de toamnă și, în mare parte și astea de primăvară abia semănate, dar care nu pot răsări. Deocamdată așteptăm să vedem ce vom primi din fiecare comună. Scopul ordinului este de a evalua această situație de urgență. Spun că noi încă n-am ajuns la limită, dar nu suntem departe, însă în zona Buzău, Vaslui și în sudul țării este periculos, sunt chiar lanuri care s-au uscat. Este a treia perioadă cea mai secetoasă din 1961 până în prezent, iar pe lângă lipsa precipitațiilor, mai avem și vântoasele astea care usucă tot și diferența mare de temperatură dintre zi și noapte, toate acestea constituind factori care stresează culturile. Dacă nu plouă în maxim două săptămâni, situația din agricultură va fi tragică. Și e păcat, pentru că culturile de toamnă anul ăsta au plecat foarte bine, spre deosebire de anul trecut, când au răsărit în primăvară, acum au ieșit din iarnă înfrățite, iarna nu a fost geroasă, în schimb a fost cu precipitații foarte puține. Dacă dă Dumnezeu să plouă, dar trebuie ploaie serioasă nu 2-3 litri, ci 40-50 ca să intre în sol măcar 10 cm, se pot salva culturile”.
Ordinul 97/63/2020 stabilește, printre altele, îndatoririle primarilor în calitatea lor de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență.
Și una din aceste îndatoriri se referă la informarea fermierilor ”cu privire la necesitatea încheierii polițelor de asigurare facultativă a culturilor agricole pentru calamități”.
Problema este că seceta nu este considerată o calamitate și firmele de asigurări nu încheie polițe pentru astfel de situații. Și chiar dacă riscul de a semăna acum este major, agronomii nu s-au descurajat și-și văd de treabă. Alex Molodoi, unul dintre specialiștii în agricultură din județul Neamț, a semănat 1700 de hectare cu cereale păioase în toamna anului trecut, iar alte 1900 de hectare în această primăvară.
”Am semănat 900 de hectare cu sfeclă de zahăr, care a răsărit și acum suntem la semănat porumb și floarea soarelui, mai am de lucru săptămâna asta”, ne-a declarat Alex Molodoi. ”Pământul e uscat, iar noi nu putem trata seceta, dar putem ajuta culturile ca să diminuăm efectele secetei. Culturile de grâu și rapiță au ieșit foarte bine din iarnă, în comparație cu anul 2018 când grâul a răsărit în primăvara anului 2019. Dar avem aproape 6 luni de zile de când precipitațiile sunt zero. La culturile de toamnă care au răsărit foarte bine intervine și priceperea agronomului, încercăm și noi să mai facem câte ceva, să mai dăm un biostimulator, un îngrășământ foliar să diminuăm stresul culturilor. Sperăm ca în 7-10 zile să vină și precipitațiile. Dacă vor veni ploile, atunci suntem salvați. Dacă nu, vom vedea. Factorul de risc seceta nu este asigurat, putem încheia asigurări pentru vânt puternic, ploaie torențială, grindină, furtuni și vijelii, dar pentru secetă nu, pentru că se consideră că seceta se poate combate prin irigații. Sunt niște societăți din Austria care asigură și seceta, dar calculează ei, după un algoritm, în funcție de media precipitațiilor din ultimii ani. Eu cred, totuși, că în criza asta generată de secetă și de pandemie, Guvernul României ar trebui să vină cu o soluție de salvare. Noi agronomii facem lucrările agricole la timp și sperăm că vor veni ploile, eu urmăresc toate site-urile meteorologice în fiecare zi, dar dacă nu va ploua e de datoria Guvernului să ne ajute. La culturile de toamnă să zicem că încă mai rezistăm, însă ce-am semănat acum are foarte puțină apă în stratul 0-20 cm și este la risc. Dacă seceta se va prelungi, este foarte posibil să nu răsară nimic”.
C.M.