O poveste care se poate înscrie liniștit în capitolul ”România excesului de zel absurd” s-a întâmplat în plină stare de urgență, iar protagoniștii sunt viceprimarul de Girov, Ion Purcel, și un sătean din Turturești. Printre alte atribuții de serviciu, viceprimarul este membru al unei comisii care gestionează cazurile de violență în familie, în sensul că, în situația emiterii unui ordin de protecție, îi asigură cazarea agresorului, timp de 5 zile, într-un spațiu pus la dispoziție de primărie.
În acest context, a fost sunat de un polițist, într-o sâmbătă noaptea, la ora 23,13, pe 4 aprilie, când deja dormea.”M-a sunat agentul Grecu Lucian și mi-a spus să mă prezint la Secția de poliție Ștefan cel Mare”, ne-a declarat viceprimarul. ”Eu i-am spus că mă îmbrac și mă prezint la sediul primăriei, pentru că am băut două pahare cu vin înainte de a mă culca și nu mă urc la volan. Și să mă ia de la primărie că și așa era în drumul echipajului. Am stat la primărie mai bine de jumătate de oră, aproape trei sferturi de oră și am sunat eu înapoi când am văzut că nu vine nimeni, că era miezul nopții de acum. Și au venit doamna Laiu Gabriela și cu domnul Candrea Constantin și m-au luat și m-au dus la sediul Secției 6 Ștefan cel Mare. Dar înainte de asta i-am spus domnului Grecu la telefon să-i explice cetățeanului că spațiul pe care-l avem nu e hotel. Nu mâncare, nu nimic. În camera aia există o masă, un scaun, un fotoliu, este apă curentă, este o baie. Când am intrat în secție l-am întrebat pe om ce s-a întâmplat, că ne cunoaștem. Așa am aflat că nu soția lui a sunat la 112 și nu a fost vorba de agresiune. A fost o ceartă cu soția, soția a vorbit cu mama ei și aceasta a sunat la 112. Cât am discutat cu el, polițiștii au făcut actele și am stat acolo doar pentru o semnătură pe procesul verbal. Puteam să stau la primărie și să vină ei cu cetățeanul să vadă condițiile sau măcar să-i fi spus ce condiții sunt și el de la început ar fi refuzat și nu mai aveam eu nicio treabă pe tema asta. Și le-am spus agenților că m-au adus la poliție ca pe-un infractor absolut degeaba, asta am spus, de ce să nu recunosc. Eram și eu nervos la ora aia, m-au ținut și la primărie ca pe un fraier. Agenții Grecu și Candrea n-au zis nimic, la care doamna Laiu mi-a spus că sunt la dispoziția poliției. Eu i-am spus că sunt la dispoziția unei comisii, nu la dispoziția ei. După toate discuțiile astea ne-a dus numai domnul Candrea cu mașina poliției la sediul primăriei și pe mine și pe Cheorlău Gabi – cetățeanul reclamat, i-am arătat spațiul, dumnealui l-a refuzat, eu am plecat acasă, el s-a dus în treaba lui. Am 300 de metri de la primărie până acasă, la ora 1,30 eram în pat deja. Peste două săptămâni primesc proces verbal de 4.000 de lei amendă pentru că am fost prins în trafic că nu aveam declarație la mine. Întâi a primit Chiorlău Gabi procesul verbal de amendă și m-a sunat pe mine, că și el a fost amendat tot cu 4.000 de lei, pe motiv că l-au găsit la mine în mașină și nu avea declarație”.
În procesul verbal, pe care viceprimarul îl contestă în instanță, se precizează că în data de 5 aprilie, la ora 1,30 (procesul verbal fiind completat de agentul Gabriela Laiu la ora 3,40) a fost oprit în trafic, în timp ce conducea mașina personală dinspre Primăria Girov spre locuința pasagerului. Curios este că nu a fost și pus să sufle în etilotest, mai ales că declarase că băuse vin. Și chiar dacă ar fi fost găsit în trafic, nu ar fi avut de ce să fie amendat pentru lipsa declarației pentru că prin natura atribuțiilor de serviciu nu trebuia să prezinte o declarație de deplasare în interes personal. ”Eu sunt în exercițiul funcțiunii 24 de ore din 24, mă duc la alarme, la foc, la inundații, am adeverință, am legitimație, sunt în comisia asta cu violența în familie și pot fi chemat la orice oră, nu aveam de ce să fiu amendat. Am rămas surprins de atitudinea doamnei Laiu, pentru că eu colaborez foarte bine și cu șefii ei, și cu colegii ei. Este de strigat la cer ce mi s-a întâmplat, adică eu sunt chemat de polițiști și amendat pentru că m-au chemat ei. Am depus plângere și la poliție, și la primul procuror și chiar sunt curios ce va spune doamna Laiu, cu cine era ea în patrulă când susține că m-a oprit în trafic”.
Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, prin vocea agentului Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt, ne-a informat că: ”La nivelul Biroului Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț a fost formulată o plângere în acest sens, urmând ca în funcție de rezultatul verificărilor să se dispună măsurile legale. În ceea ce privește temeinicia și legalitatea procesului-verbal de constatare a contravenției întocmit în cauză, competența de soluționare aparține instanței de judecată în cărui rază a fost săvârșită contravenția, excedând competențelor de control ale organelor ierarhic superioare”.
Așadar, chiar dacă amenda a fost aplicată când viceprimarul susține că se afla în patul personal și nicidecum în trafic, doar instanța poate anula sancțiunea. Interesant va fi de văzut ce va stabili Biroul Control Intern pentru că dacă doamna Laiu a aplicat amenzi ca să se răzbune pe Ion Purcel pentru că i-a spus că nu este la dispoziția dumneaei, atunci are probleme mari. De la obiectivitate, până la legalitate. Cu condiția ca ”organele de ancheta” nu să se pună la dispoziția doamnei Laiu, de teama unei amenzi nocturne.
Cristina MIRCEA
2 comentarii
Lumea este tot mai revoltată de atitudinea milițienilor in vremea covidului .
Si ei au nevoie de cetățean . Care cetățean va întoarce capul in altă parte la nevoie .
Deși aveam toate motivele legale și le puteam justifica, cât a fost stare de urgență n-am ieșit din curte chit că poate aveam nevoie de una, alta. Chiar și după decizia ccr. Uite din cauza asta, că un prost de milițian îmi putea face o figură din asta, că știam că îs ticalosi! Dar ce aud acum le -ntrece pe toate!