Dacă, la debutul vieții sexuale, femeile se tem de o sarcină nedorită, pe măsură ce acestea se maturizează, ajung să își dorească exact opusul, adică un bebeluș sau poate mai mulți.
Dacă te afli în categoria celor care își doresc un copil, poate că ai început deja să te informezi în legătură cu cea mai rapidă și ușoară metodă de a rămâne însărcinată, așa că informațiile de mai jos te vor ajuta în acest demers.
Indiferent de opțiunile pe care le vei alege, este bine să cunoști semnalele pe care ți le dă corpul tău atunci când ești fertilă, pentru a ști ce măsuri să iei.
Iată care sunt cele 4 semne clare că ești la ovulație:
- Creșterea temperaturii bazale a corpului
Temperatura bazală este cea pe care o are corpul tău în stare de repaus. Dacă nu te-ai gândit să o monitorizezi, o poți face de acum, folosind un termometru sanitas 6-in-1, de uz casnic, cu care să verifici zilnic dacă există fluctuații și care este periodicitatea acestora.
Precum știi, temperatura fluctuează nu doar atunci când faci efort, ci și în cazul unei infecții, a unei răceli, în perioada menstruației, când este mai mare decât în mod obișnuit și la ovulație.
- Modificarea libidoului
Libidoul, adică apetitul sexual, este mai mare în perioada fertilă, datorită schimbărilor hormonale din corp, care ”îndeamnă” organismul să se reproducă. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să fii la ovulație.
- Modificarea mucusului cervical
Această schimbare are loc pe parcursul întregului ciclu menstrual, secrețiile vaginale fiind diferite de la o perioadă la alta.
Astfel, atunci când ești la ovulație, consistența mucusului va fi una foarte elastică, transparentă, asemănătoare albușului de ou, care va facilita mișcarea spermatozoizilor către ovul. Aceasta este diferită de secreția de după menstruație, care are o altă consistență și nu este la fel de abundentă.
- Indicarea pe aplicația de ovulație că ești fertilă
Odată cu tehnologia, au evoluat și metodele de identificare a perioadei de maximă fertilitate și a intervalului propice pentru fecundarea ovului, pe care le poți folosi gratuit, direct pe telefon.
Fie că alegi un calculator de ovulație online, fie că îți descarci pe mobil aplicațiile dedicate acestor verificări, păstrarea exactă a datelor calendaristice, în care să notezi prima zi a menstruației pe o perioadă de cel puțin 3 luni, îți poate determina destul de precis perioada fertilă, astfel încât raporturile sexuale să aibă și rezultate.
Nu ai nevoie decât de câteva minute din timpul tău pentru a seta profilul pe aceste aplicații și vei avea oricând acces la informații. Important este să reții că, pentru a avea un rezultat sigur, trebuie să folosești în paralel încă o metodă de depistare a ovulației, cum ar fi verificarea zilnică a temperaturii bazale sau un test hormonal.
Mai există și alte indicii ale ovulației, cum ar fi sensibilitatea mamară sau durerile ușoare în zona uterului, cauzate de eliberarea ovulului, însă acestea nu sunt prezente la toate femeile și trebuie oricum reconfirmate de o altă metodă de identificare, pentru acuratețe.
Sursa foto: storyblocks.com