Vacanța a fost pentru Dana Macsim, directoarea-plagiat a centrului “Carmen Saeculare”, un sfetnic care i-a transmis gînduri războinice. Semnalele venite dinspre Consiliul Județean, cu oareșce nemulțumiri via biroul președintelui (legate strict de prestația managerială) au făcut-o pe Dana să scoată toate ghearele la vedere. Prima pe lista Danei este cea care a îndrăznit să concureze împotriva ei, Dedilia Popovici, fostă directoare interimară și șefa Ansamblului Folcloric “Floricică de la Munte”. După ce doamna Popovici a dat în judecată Consiliul Județean, contestînd modul de organizare a concursului, au început șicanele. Plină de farmec și grație feminină, Dana Macsim a scos-o din birou pe contracandidată, a interzis accesul membrilor ansamblului la budă (!) și, dintr-o răzbunare prostească, a hotărît ca ansamblul să treacă pe planul doi, un alt ansamblu, specializat în nunți, urmînd să beneficieze de dotările de la Carmen Saeculare. După ce a așteptat o reacție de la Consiliul de Administrație – de la Aldo Pellegrini nimeni nu mai așteaptă decît să “fugărească iepurași turcoaz pe pășuni violet” între două partide de poker on-line la serviciu -, Dedilia Popovici a făcut o plîngere la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț.
* Plîngere împotriva Danei
“Subsemnata Popovici Dedilia, cu domiciliul în Piatra Neamț, (…) prin prezenta cerere vă învederez următoarele: Sînt angajata Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț din anul 2002. Din 01.01. 2003 îndeplinesc funcția de șef de serviciu Ansamblul “Floricica de la Munte”. În anul 2011 am participat la concursul pentru ocuparea postului de director al Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, ( am deținut temporar funcția de director interimar al acestei instituții de cultură în perioada 2008- 2009). Concursul a fost cîștigat de către o altă persoană, eu și cealaltă candidată la această funcție contestînd rezultatul în instanță. În urma exercitării acestor demersuri legale, noul director, probabil deranjat de aceste lucruri, îmi șicanează în mod constant activitatea, după cum vă voi preciza în cele ce urmează.
În data de 02.08.2011 am primit decizia nr.597 prin care doamna director a dispus să părăsesc în 24 de ore biroul aflat la parterul instituției, urmînd să fiu mutată la etajul întîi al aceleași clădiri. În decizie nu se specifică însă biroul în care urma să fiu mutată și modul în care îmi pot desfășura activitatea. Deoarece serviciul pe care îl coordonez se desfășoară în integralitate la parterul clădirii și în lipsa unei indicații unde să îmi fie amplasat birul de lucru, împreună cu colegii am mutat biroul în sala mare de la parter. Aici își desfășoară activitatea Ansamblul “Floricică de la Munte”.
După primirea acestei decizii am făcut o înștiințare către Consiliul de Administrație al instituției pentru consultarea forului de conducere și găsirea unei soluții optime de distribuire a spațiului pe serviciile componente ale Centrului de Cultură și Arte “Carmen Saeculare”.
Din data de 5 iulie 2011 Consiliul de Administrație nu a mai fost convocat de directorul instituției, la solicitarea mea neprimind nici un răspuns. În cursul lunilor august și septembrie a susținut diverse spectacole, concerte la Ruginoasa, Mărgineni, Ceahlău, concerte ce au avut loc la sfțrșit de săptămînă, iar repetițiile în cursul săptămțnii, după amiaza, ansamblul neavînd acces la toaletă.
În data de 11 octombrie 2011 doamna director a venit în sala respectivă unde a discutat cu membrii ansamblului, anunțînd că (…) de ansamblu se va ocupa dl. Luchian Ion, un salariat din alt serviciu, iar șef de orchestră va fi angajat un specialist. Cu această ocazie mi s-a spus că urmează să primesc o decizie pînă la sfîrșitul săptămînii, fără să mi se specifice în legătură cu ce. Pe tot parcursul discuțiilor doamna director a refuzat să comunice cu mine, într-un final ajungînd să îmi adreseze cuvinte jignitoare în fața tuturor colegilor mei.
Tot în aceeași zi, administratorul instituției, dl. Valentin Andrei mi-a spus că trebuie să mute biroul și fișetele din sala respectivă, fără să specifice unde. l-am întrebat unde voi fi mutată, la care dumnealui a spus că nu știe, doar că biroul îmi va fi scos din această sală. Mai menționez faptul că în ultimele luni am fost chemată doar de trei ori în biroul doamnei director fără nici un fel de explicație, fiind jignită în mod repetat.
Consider că atitudinea doamnei director reprezintă un abuz îndreptat împotriva mea. Mai mult decît atît, faptul că mi-a fost dezafectat biroul de lucru și că au fost date dispoziții verbale subalternilor mei, mă face să fiu în imposibilitatea de a îmi desfășura în mod normal activitatea și să respect îndatoririle din fișa postului.
În lipsa unor dispoziții scrise, în temeiul Codului Muncii, consider că în continuare eu dețin funcția de șef de serviciu, în schimb prin atitudinea doamnei director mă văd în dificultate în a-mi îndeplini în mod concret atribuțiile de serviciu. (…)”
Despre această situație de la Carmen Saeculare, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț Aldo Pellegrini a declarat: “Am purtat săptămîna trecută discuții cu cele două doamne. În conformitate cu contractul de management, directorul răspunde inclusiv de angajări, promovări, reorganizări, cu condiția să nu impieteze asupra bunul mers al activității. Dacă încalcă legea, va răspunde în fața organelor abilitate. Ce pot să vă spun este că toate aceste sesizări vor conta la evaluarea care se face anual”. Aferim!
* Rezerva de cadre de la TT
Noul șef anunțat de Dana Macsim, domnul Ion Luchian este angajat cu jumătate de normă la Teatrul Tineretului, ca tîmplar. Probabil că domnia sa este priceput și într-ale dansurilor populare, în conducerea unui ansamblu și că, în plus, a convins-o de acest lucru pe doamna director. Pe de altă parte, se vorbește despre aducerea din concediul pentru creșterea copilului a lui Sebastian Coroi, tot la ansamblu. Respectivul domn, cînd nu crește copilul, merge cu ansamblul pe la nunți. Dacă ai curiozitatea de a deschide pagina de Facebook a ansamblului, afli că de el se ocupă Coroi Sebastian și că: “Repertoriul cuprinde și programe de datini și obiceiuri de iarnă, de nuntă, de serbări cîmpenești, șezători tradiționale. Vă oferim servicii de sonorizare, de DJ, de orchestrație pentru petreceri și cafe-concert, de foto-video, servicii de aranjamente florale și decorațiuni pentru tot felul de evenimente. Totodată puteți opta pentru soliști vocali, nume cunoscute, pe care îi putem contacta în numele și pentru dumneavoastră, urmînd ca onorariul să fie stabilit în funcție de pretențiile acestora”.
Interesant mai este ceva: domnul Coroi era și director executiv la “Asociația organizatorilor de festivaluri folclorice”, cu care Carmen Saeculare se află țn litigiu. Rămțne să urmărim subiectul.
Țolea – paznicul banilor și păstrătătorul secretelor
Toate actele privind ceea ce se numește Controlul Financiar Preventiv la Carmen Saeculare sînt avizate de un domn pe numele său Ioan Țolea. Pe unde a mai lucrat, nu interesează decît în paranteză. La cererea expresă a Mesagerului, de a ni se pune la dispoziție documentele prin care s-au cheltuit sumele domnia sa a avut o ieșire demnă de un finanțist cinstit: “Nu pot să vă dau datele, ca să nu bălăcăresc în presă colaboratorii și apoi au acolo și date personale. Și apoi nu vă dau datele pentru că dumneavoastră serviți un interes politic al unui partid de opoziție!”
La o asemenea abordare a lucrurilor, nu ne rămțne decît să constatăm că este omul potrivit la locul potrivit și că își merită locul alături de directoare care a dovedit capacități deosebite la copiat. În treacăt, să amintim că vajnicul păstrător de secrete este pensionar cu multă dorință de muncă, angajat pe un contract de prestări servicii, Încasează vreo 1.800 de lei și ocupă locul unui posibil tînăr absolvent șomer.
Poziția explicită a doamnei Dana Macsim în privința păstrătorului secretelor: “Domnul Țolea are contract de prestări servicii. Poate răspunde de finanțe, legal vorbind, pentru că are inclusiv control financiar preventiv”. Dacă spune doamna director că este legal… și normal, o credem.
Profesionalismul cuplului Macsim – Țolea poate fi probat de o singură tranzacție. La ediția din acest an a Vacanțelor Muzicale scena pentru concerte a fost închiriată de la o firmă din Bacău. Prețul tranzacției a fost de 62.781 lei. Au avut grijă ca băiatu’ venit din Bacăul unde doamna Macsim a prestat la televiziuni să nu mai fie obligat să treacă printr-o licitațe. Nu vrem să credem zvonurile cum că respectivul patron ar fi o cunoștință mai veche a directoarei-plagiat. Nici că alte prestații de servicii de la firma băcăuană au trecut pe lîngă contract, tocmai pentru a nu depăși cei 15.000 de euro, pragul de la care ar trebui publicat un anunț. Ce a declarat, printre acuze la adresa ziarului (“o fițuică”) cu privire la acestă mică șmecherie directoarea Dana Macsim: “Procedura prin care s-a încheiat contractul pentru sonorizare cu firma din Bacău a fost selecția de oferte. Nu eram obligați să publicăm undeva anunțul“.
“Nu le-am publicat pentru că nu am vrut să ne supunem colaboratorii unor bălăcăreli în presă. Pentru că noi va trebui și anul viitor să colaborăm cu ei. Eu lucrez de 50 de aniîțn meseria asta, persoanele care ne reclamă sînt persoane interesate în îndepărtarea noastră de aici, a doamnei directoare și a mea. Ȋnainte de a încheia contractul am făcut ceea ce trebuia“. Declarație autoincriminantă Ioan Țolea
“Au venit ofertele la noi, nu le-am căutat noi. Că place sau nu unora, oamenii chiar sțnt profesioniști și i-am găsit aici, nu i-am adus eu. Au avut o prestație excelentă în anii trecuți, sînt familiarizați, era culmea să nu-i alegem. Și celelalte oferte au fost bune dar…”. Declarație autoincriminantă Dana Macsim.
Fosta instituție a domnului Țolea, Curtea de Conturi pare să aibă de lucru. Mult succes.
(Valentin Bălănescu).