Ocneanu în 1992, Rotaru în 1996, Ștefan în 2004, Chitic în 2016 sunt primarii aleși la Piatra Neamț după revoluție. O caracteristică a alegerilor la Piatra Neamț a fost că niciodată nu a câștigat un candidat a ceea ce acum numim generic PSD, și putem spune asta și în cazul lui Ion Rotaru, care a candidat, cine-și mai aduce aminte, din partea PDAR-ului lui Victor Surdu. Din 2004 municipiul a fost administrat de primari și consilii locale provenite de la partide declarate de dreapta, Gheorghe Ștefan și viceprimarul acestuia, Dragoș Chitic. Starea actuală a lucrurilor, înainte de alegerile de anul acesta, este cunoscută de toată lumea. Piatra Neamț nu s-a scuturat de datoriile imense generate de investiții grandomane și fără legătură cu necesitățile de dezvoltare ale orașului, inițiate din 2005 încoace, municipiul are probleme grave în ceea ce privește infrastructura de apă-canal, transportul în comun încă suferă, mutilat și transformat într-o afacere extrem de rentabilă, inclusiv imobiliară, serviciile oferite de societățile primăriei sunt proaste, scumpe și generatoare de costuri prostești, dar acceptate de toată lumea, pentru că trebuie să mănânce și gura politrucilor ceva. Proiectele europene accesate nu fac parte dintr-un plan integrat de dezvoltare al localității/județului/regiunii, fiind mai mult niște ”investiții” făcute din calcule meschine. Că se putea face și altfel o dovedește o privire aruncată în trecut, fiind cunoscută perioada când orașul a fost condus de liberalul Nicu Albu, care, practic, a transformat o localitate oarecare în oraș legat la restul țării.
Populația pare resemnată și total detașată de o clasă politică pentru care interesul public se confundă cu buzunarul propriu, iar administrația locală este doar locul unde pot fi plasate rudele pe posturi bine plătite de la buget. Aici nu există nicio deosebire între stânga și dreapta, politicienii contemporani de tinichea habar neavând de doctrine, în afară de aceea a banului și a interesului propriu.
În acest peisaj întunecat alegerile locale nu oferă, din perspectiva partidelor politice, nimic nou, care să convingă electoratul.
PNL, dilema Chitic sau bătălia dintre statut și interes
Partidul Național Liberal, condus în Neamț de ieșeanul Mugur Cozmanciuc, are probleme mari (și) în privința candidatului pentru primăria municipiului reședință de județ. Dragoș Chitic, cel aflat pe funcție, practic nu mai este membru al partidului. Condamnat într-o primă instanță pentru o faptă de pe vremea când era viceprimar, la peste 3 ani de închisoare cu suspendare, el nu ar mai putea candida pe lista PNL, deoarece statutul partidului (un fel de Constituție a României pentru membri) prevede că nu are voie. Conștient de asta, în iunie 2019, el anunța autosuspendarea din partid și renunțarea la o candidatură din partea PNL: “Am luat decizia de a mă autosuspenda din toate funcţiile politice pe care le deţin în PNL. Insist în a-mi demonstra nevinovăţia în instanţă şi voi uza în acest sens de toate pârghiile legale. Este o decizie firească şi vreau să mulţumesc colegilor liberali şi prietenilor care şi-au exprimat încrederea şi susţinerea. Din echitate şi bun simţ politic am luat această hotărâre de a mă autosuspenda din PNL, pentru a nu aduce atingere valorilor şi principiilor liberale. Sunt şi voi fi întotdeauna fidel valorilor de dreapta, şi de câte ori va fi nevoie voi sprijini echipa liberală de la Neamţ şi pe colegii consilieri locali în activitatea politico-administrativă ce ţine de buna funcţionare a Primăriei Piatra Neamţ. Pe viitor, în tot ceea ce înseamnă rundele de alegeri, mă voi manifesta în sprijinul Partidului Național Liberal și voi munci ca spiritul liberal și valorile de dreapta să dăinuie în Neamţ”.
Astăzi, oficial nimic nu s-a schimbat, dar Dragoș Chitic este introdus în sondajele de opinie ale PNL-ului și este considerat candidatul partidului în continuare. Motivul este simplu, PNL a dat greș în a veni cu alternative viabile și care să fie acceptate de toate grupurile de putere din filială.
Este clar că PNL are o problemă, cu Chitic candidat toată lumea le va da cu statutul în cap și se va vorbi despre credibilitate (nu că i-ar păsa cuiva, dar poate prinde la alegători), despre integritate și alte subiecte care deranjează în campanie. Un slogan de genul, ”Vă garantez că voi respecta legea cum respectă partidul statutul” ar face furori și ar fi greu de contracarat, poate doar cu un argument de genul, ”Hai, că și noi facem ce ați făcut și voi!”.
Care ar fi alternativele, la zi, în PNL, în condițiile în care Romel Bîrjoveanu a fost pus pe linie moartă? Prima ar fi ”cel mai credincios dintre candidați”, personajul care se ia la întrecere cu Ionel Arsene la pupat cruci pe Facebook, omul care a descălecat de la Dragomirești, fost primar acolo, fost prefect pus de Arsene, fost candidat auto anunțat la Pro România, apoi ajuns în matca PNL-ului cu tot cu recomandarea lui Gheorghe Ștefan, singurul lucru care contează cu adevărat la Piatra Neamț. Nu a șovăit două secunde când a avut de ales între Ștefan și Arsene, pentru că, probabil, de primul îl leagă, la propriu, prea multe lucruri. Să nu uităm că a fost trezorierul partidului lui Gheorghe Ștefan, ceea ce nu era puțin lucru la câți bani s-au cheltuit în perioada respectivă și că se laudă cu o protecție cu grade mari la București. Ultima se pare că a funcționat în cazul lui Panaite, care, din postura de prefect, negocia sume de bani între Ștefan și Arsene, mai mult chiar, folosea firma familiei pentru a face posibilă recuperarea din sume alocate de la buget! Arsene se judecă acum, trimis în judecată de către DNA, Ștefan a făcut denunțul, iar convorbirile lui Panaite cu Arsene sunt probe la dosar! Evident, prefectul Panaite, pus să apere legalitatea în Neamț, nu a avut nicio problemă, doar a părăsit funcția, dat afară de PSD.
Simpatizanții PNL, nu ne referim aici la activul de partid, ar trebui convinși că Panaite va gestiona Piatra Neamț uitând de contractele firmei sale cu statul, cu instituțiile publice, că va uita de cercul/grupul de interese din care face parte și va deveni brusc un primar integru, necablat, pardon, la nicio zonă de presiune. Evident că vorbim aici despre o iluzie și va fi interesant de văzut dacă strategii PNL-ului, în măsura în care chiar se fac strategii, vor marșa pe o asemenea candidatură.
O altă posibilitate luată în calcul ar fi Daniel Vasiliu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, aflat acum într-o postură avantajoasă în zona GAL-urilor, atât pe plan local cât și național. Candidatura sa este un fel de ”ne bazăm pe tine, dacă nu găsim altceva”, în condițiile în care și el își dorește mai mult o candidatură în decembrie, la parlamentare.
Evident că dintre toți cei amintiți, dacă mai sunt și alți doritori vom vedea, cele mai mari șanse de câștig le are Dragoș Chitic. Dacă se va trece peste statut, mai rămâne de gestionat relația acestuia cu Gheorghe Ștefan, care se consideră într-un fel trădat de fostul său viceprimar. În ce măsură Gheorghe Ștefan va avea un cuvânt de spus în nominalizarea candidatului PNL, vom vedea. În cazul în care Vasile Panaite va fi alesul, senzația că influența lui Ștefan este decisivă în zona liberalilor din Piatra Neamț se va accentua și mai mult decât acum, când câțiva locotenenți de-ai acestuia au intrat la butoanele organizației municipale.
Disperarea liberalilor în legătură cu candidatura și rezultatul alegerilor la Piatra Neamț este vizibilă și de înțeles. De numărul voturilor câștigate aici și la Roman depinde în mare măsură situația la județ, chiar o victorie în lupta cu Arsene pentru șefia consiliului. De aici miza, de aici dilema cu Chitic sau fără. Să fim bine înțeleși, nu există multă dragoste între actualul primar și conducerea județeană, dar este un fel de coabitare aproape obligatorie, pentru a atinge țeluri comune. Asta nu înseamnă că nu poartă toți cuțite bine ascuțite, pe care nu vor ezita să le folosească, dacă se va ivi ocazia. Conflictele cu acuze de-o parte și de alta, făcute pe față, care au dus la dizolvarea organizației liberale din Piatra Neamț, cu Chitic pe post de răzvrătit în fața lui Mugur Cozmanciuc, nu au fost uitate de niciuna dintre părți și, de reținut, nici argumentele, unele chiar cu iz penal.
PSD vrea, dar nu știe cu cine
Fotoliul de primar la Piatra Neamț a fost după revoluție un vis inaccesibil pentru pesediști, care au pierdut chiar și atunci când erau pe cai mari, cum s-a întâmplat pe vremea USL-ului. La ultimele alegeri ar fi putut câștiga pe mâna lui Liviu Harbuz, dar acesta a fost carotat chiar de colegii de partid, care nu vedeau cu ochi buni o victorie a acestuia. Ar fi devenit un rival pentru Ionel Arsene și asta era de neacceptat.
În acest moment organizația locală este condusă de Florentina Moisă și, spre deosebire de alte locuri din județ, noua șefă a strâns în jurul ei un nucleu de oameni cu care a pornit lupta electorală.
Din acest punct de vedere lucrurile par să fie în ordine. Mai lipsește un mic amănunt, candidatul. În ciuda faptului că s-a făcut un sondaj, numele candidatului nu a fost anunțat pentru că variantele locale nu par să aibă mari șanse de reușită. O privire aruncată în ceea ce se presupune că ar fi pepiniera de selecție numită consilieri locali PSD arată că ograda este destul de pustie. Nici măcar Victor Marghidan, liderul de grup, eșuat profesional ca jurist- purtător de cuvânt la Spitalul Județean, nu poate să se califice la o candidatură. Nu are (încă) anvergura necesară, posibilități și nici relații în partid. Luminița Vîrlan, viceprimar PSD și fost președinte al organizației pare să fie doar omul care asigură, la nevoie, imaginea unui PSD care are și intelectuali pe funcție.
Inevitabil, au fost căutate și alte nume. Dacă trecem peste varianta Soroceanu (oricare dintre ei, că toți pot candida, au anvergură într-un mediu precum cel din PSD) ca peste o glumă de partid făcută ca să dea apă la moară amatorilor de scenarii, nu prea mai sunt doritori cu șanse. Florentina Moisă deocamdată nu vrea, Adrian Niță mai așteaptă să i se uite trecutul pedelist, iar alte persoane cu notorietate nu ar prea fi. Așa că, cel mai probabil, va fi scoasă din joben varianta exotică a candidaturii lui Răzvan Cuc, fostul ministru al transporturilor, aclimatizat la Neamț, după cearta trasă cu pesediștii din Giurgiu.
Din orice parte ai privi candidatura lui Cuc, ea va fi foarte bine primită de contracandidații care fac un calcul simplu (simplist?) că va fi foarte ușor să contracareze un oltean la Piatra Neamț. Probabil mai puțin vocal de vor manifesta liberalii, din motive evidente, dar restul vor marșa pe subiect, ca și pe legătura Arsene-Cuc, cu tot ce presupune ea rău. Partea pozitivă din punct de vedere electoral, a transferului de imagine de la Arsene la Cuc, atât cât este ea la nivel de oraș, este clar ignorată și nu se știe în ce măsură îi va fi de folos.
Un candidatul cu profilul lui Răzvan Cuc (experiență în administrație, destul de bun vorbitor, capacitate de răspunde la orice atac, etc.) este ceea ce ar avea nevoie organizația din Piatra Neamț. Problema e dacă Răzvan Cuc, cu trecutul său din partid și din administrație, se potrivește în postura de candidat la Piatra Neamț. Totul va depinde de modul în care acesta va reuși să nu cadă în capcana unei campanii electorale bazate pe ce bani a adus el pentru județul Neamț, ignorând un program electoral coerent pentru Piatra Neamț. Ar mai rămâne apoi de nivelat asperitățile, chiar în cadrul organizației municipale, care va accepta destul de greu să muncească în campanie pentru un personaj venit din afară.
Evident că o candidatură din partea PSD are șanse de reușită, mai ales acum când PNL nu știe exact cu cine se va prezenta în campanie.
USR sau un partid care se mulțumește cu postul de viceprimar
Uniunea Salvați România, filiala Neamț are un șef de partid plin de calități native, peste care s-au așezat destule lecturi. Iulian Bulai, deputat și președinte de organizație, este un model de politician care știe să-și urmărească țelul, a profitat la maxim de facilitatea de a intra în Parlament la redistribuire și și-a consolidat poziția la nivel național. La nivel local lucrurile par să stea cu totul altfel. Declarații controversate ale liderului de partid, care i-au adus chiar și reproșul explicit al Bisericii Catolice, un anumit mod de a conduce organizațiile locale, care a generat frământări interne urmate de demisii, toate par să constrângă USR-ul în Neamț la o defensivă continuă. Iar municipiul Piatra Neamț nu face excepție de la regulă.
Spre deosebire de alte partide USR și-a desemnat candidatul în urma unor dezbateri și, la ora la care vorbim, ar trebui să aibă deja un program coerent gata de prezentat alegătorilor. A câștigat Marius Irimia, un candidat cu un profil potrivit pentru o candidatură altfel decât cele clasice. Lucrează la Parcul Național Vânători, este cunoscut pentru activitatea prolifică de „descoperitor de tezaure” cu ajutorul detectorului de metale și multă lume a așteptat cu nerăbdare întâlnirea cu acest candidat atipic. Din păcate, primele ieșiri publice, în care a discutat în direct despre candidatură și program au arătat un candidat nepregătit în ceea ce privește aspectele pur administrative și cu un discurs public care mai trebuie șlefuit. Dincolo de aceste aspecte perfectibile pe parcursul campaniei, mai ales dacă va avea sprijin real din partea președintelui de filială, mai rămâne lămurită o chestiune de strategie. Va lupta cu adevărat USR-PLUS pentru funcția de primar sau va pune accent pe Consiliul Local. Așa cum apar acum lucrurile, a doua variantă pare mai plauzibilă, Marius Irimia va fi lăsat să se descurce cum poate, cu promisiunea că va fi sigur viceprimar pe baza unei înțelegeri cu PNL, extinsă și la nivel de județ și alte localități.
Cum de la europarlamentare partidul a tot scăzut în sondajele la nivel național, localele pot fi momentul unei revigorări care să-i asigure lui Iulian Bulai la parlamentare un loc fără să mai treacă prin loteria redistribuirilor.
Liviu Harbuz sau despre dorința de revanșă
Partidul lui Victor Ponta are șansa de a se bate de la egal la egal cu PNL și PSD pentru fotoliul de primar al municipiului Piatra Neamț. Asta pentru că îl va avea candidat pe Liviu Harbuz, un pietrean cu notorietate națională, cu mare experiență în administrația centrală, care a făcut parte din structuri la nivel înalt și a condus negocieri cu miză mare pentru România, inclusiv la Bruxelles. Este independent din punct de vedere financiar și se bucură de încrederea deplină a lui Victor Ponta. Lepădarea sa de PSD, mult mai vizibilă decât a altor colegi de partid îi aduce numai avantaje într-o bătălie electorală într-un oraș care nu a trimis nici un candidat PSD în funcția de primar. Cu mențiunea că mai există aici o virgulă care trebuie amintită, este vorba despre PSD-ul în care figuri reprezentative erau Dragnea și mai ales Ionel Arsene, nu despre oamenii care cred cu adevărat într-o stângă modernă.
Liviu Harbuz are un program prezentat acum 4 ani, pe care trebuie doar să-l actualizeze, face față la confruntări de orice fel și are o mare capacitate de negociere, indispensabilă unui politician. Amintirea campaniei din 2016, când a pierdut datorită unor jocuri oculte în PSD și chiar în PNL, îl va face mult mai atent în discursul public.
Dacă Dragoș Chitic nu va candida din partea PNL și PSD va veni cu Răzvan Cuc în postură de candidat, Liviu Harbuz va avea un culoar mai mult decât promițător, cu condiția să reușească să-și formeze o echipă pe care să se poată baza în campanie și să explice mai clar ca acum 4 ani esența programului său pentru Piatra Neamț. Culmea, oameni din ambele partide amintite îl consideră ca fiind principalul favorit în această bătălie, mai ales dacă Dragoș Chitic nu va reveni ca membru cu drepturi depline, inclusiv cel de-a candida, în PNL.
Bogdan Gavrilescu – condamnat să candideze
PMP Piatra Neamț trebuie să obțină un scor cel puțin la fel de bun ca la alegerile trecute pentru a-și putea conserva pozițiile obținute în administrația locală. Bogdan Gavrilescu, președinte de partid și viceprimar al orașului, este condamnat să candideze pentru a demonstra că poate obține mai mult decât Laurențiu Dulamă, cel care îl promova acum 4 ani, între timp intrat în conflict cu partidul. Șansa de a câștiga fotoliul de primar este destul de mică, realist vorbind, dar un rezultat bun la Consiliul Local, urmat de negocieri, ar putea duce la o prelungire a mandatului de viceprimar.
Chiar dacă nimeni nu recunoaște, Gavrilescu are și un plan B în care speră foarte mult. În cazul în care Dragoș Chitic nu va putea candida din partea PNL, va fi primit cu brațele deschise și cu tot cu candidatură la PMP, ceea ce ar schimba multe lucruri atât în strategia electorală, cât și în calculele celorlalte partide. O asemenea mișcare făcută în înțelegere cu PNL-ul ar însemna un lucru, făcută împotriva PNL-ului ar însemna cu totul altceva. Ea nu trebuie exclusă în nici un fel și ar putea genera foloase electorale importante pentru PMP la Piatra Neamț. Evident că principalul perdant în privința voturilor ar fi PNL.
Ciprian Enache, omul care vrea să revigoreze ALDE la Piatra Neamț
Promovarea lui Ciprian Enache spre o candidatură la Piatra Neamț este, politic vorbind, una dintre mișcările politice bune ale lui Ion Asaftei, președintele filialei nemțene. Enache vine, în ciuda tinereții, cu experiența unor funcții în administrație, cu ar fi aceea de la Parcul Național Ceahlău, de consilier al președintelui Consiliului Județean pe vremea lui Culiță Tărâță și asta contează într-un partid care nu se putea lăuda cu prea mulți astfel de membri. Șansele lui Ciprian Enache sunt legate de ce se întâmplă în celelalte partide, cine îi vor fi contracandidați și, foarte important, dacă va avea o echipă pe care să se bazeze. Pentru că de la județ sau de pe plan național șansa unui ajutor concret este foarte mică, undeva un pic mai mult de 0. Dacă Enache va prinde o nișă în care să se strecoare, dacă va fi bine consiliat și va profita de ocaziile care se vor ivi în campanie, are șansa lui de a ajunge la negocierile de după alegeri, unde se poate întâmpla orice.
Mai rămâne și varianta horror pentru el ca de la nivel central să se ajungă la candidați comuni PSD-ALDE, ceea ce ar crea mare deranj.
Finalul, pe bază de scenariu cu blat
Nu pot exista alegeri în Neamț care să nu fie bănuite de blat între competitori. Unul face deja furori printre competitori. Ar fi vorba despre o înțelegere PSD-PNL, în care Ionel Arsene își conservă poziția de președinte la Consiliul Județean și nu pune probleme candidaților PNL în cele două municipii. Dar despre acest scenariu și multe altele, cu o altă ocazie.
Valentin BĂLĂNESCU
3 comentarii
Analiza foarte pertinenta, ca intotdeauna.
PNL-ul, chiar daca Cozmanciuc nu îl înghite deloc pe Chitic după demisia dinaintea campaniei la prezidentiale, este condamnat să meargă pe mâna lui Chitic, chiar împotriva Statutului, în caz contrar pierde alegerile dacă Chitic candidează, indiferent din ce poziție (independent sau la alt partid). Stânga va avea primar la Piatra Neamt!
Adevărul e ca ar fi de minunea universului cosmic realegerea unui burgermeister condamnat penal cu suspendare .
As vota cu el, nu-i vorbă, da mi-e ca mi se usca mana cu care tin stampa .
Chestia e ca am scapat de livache, dan, si veorica si il punem pe chitic, nu pușcă deloc .