Marina, a treia zi a Circovilor Mărinei, era serbată cu strictețe, deoarece pedepsele încălcării zilei Sfintei Mărina, prăznuită în 17 iulie, erau numeroase. Bătrânii spuneau că „pe cine lovește în această zi, nu se mai scoală“, adică te poți îmbolnăvi de boli care durează mult timp, poți avea lovituri grele, căzături rele. De asemenea, țăranilor le era frică că li se pot aprinde recoltele sau lupii vor năvăli în stânele unde țin oile. Era considerată o zi bună pentru prepararea remediilor magice. În aceste zile se împărțeau de pomană lumânări, pui de găină, mere şi mături de pelin.
Obiceiuri și tradiții populare de ziua Sfintei Mucenițe Marina
Într-o legendă se povesteşte că Marina l-ar fi bătut pe dracu-n cap cu un ciomag şi un ciocan pentru simplul motiv că dracul ar fi vrut să toace la o biserică. Ziua ei era ţinută altădată cu sfinţenie mai ales de nevestele tinere. Despre Sfânta Marina se spune că este protectoarea pasărilor de curte şi a sufletului copiilor morţi. Aceasta zi o ţineau, în special, femeile însărcinate, de frica bolilor. Prin unele sate, Ziua Mărinei era zi sacră în care femeile se prindeau surate, iar bărbații, fraţi de cruce. Prin legământul făcut acum, se jurau ca toată viața să se ajute între ei, ca si fraţii de sânge. De Circovii Mărinei nu se lucra, nu se împrumuta nimic şi nu se făcea curat. Se dă de pomană pâine şi miere. Cei mai importanţi sfinţi ale perioadei, aveau fiecare câte trei circovi – Ciurica, Marina şi Sântilie. Se spune despre ei că au fost trimiși pe pământ ca să observe oamenii şi să-i pedepsească atunci când nu sunt respectate regulile transmise din moşi strămoși. Ziua Marinei se ţinea pentru ca sufletul să-ţi iasă lesne când ţi-a venit sorocul. În alte părți Cuvioasa Marina se serba cu o săptămână de post, pentru că înfrânge răutatea, ferind pe oameni de ispită.
Cum poți primi ajutor de la Sfânta Marina
Cuvioasa Marina se serbează cu o săptămână de post, pentru că înfrânge răutatea, ferind pe oameni de ispită. Marina o serbează femeile ca să le meargă bărbaților bine la orice lucru, iar fetele o serbează pentru dragoste, să aibă lipici. În această zi femeile numite Marina (Maria) lipesc cârpe la pătule și afumă cu ele când se îmbolnăvesc. Se aprinde o lumânare la biserică, care-i bună pentru boale. Pentru a-i ieși lesne sufletul se împart lumânări, pui de găină, mere și mături de pelin. Mărina este protectoarea păsărilor de curte. Se împărțeau pui pe la vecini, să aibă parte de păsări. În ziua de Sf. Marina se culege pelin, cu care se prepara apă bună pentru obraz.