Acum patru ani, înainte de alegerile locale de la Piatra Neamț, “Mesagerul de Neamț” scotea un număr aniversar numit ”Îndreptar pentru alegerile din Piatra Neamt”. Atunci spuneam că toți candidații care au intrat în această competiție au ignorat ceea ce știa toată lumea: Piatra Neamț era un oraș aflat în paragul pragul falimentului, îndatorat pe câteva generații bune de acum înainte, un oraș închistat care nu mai avea nicio posibilitate fizică de a se extinde teritorial, care avea puține șanse de a prinde o infuzie salvatoare de fonduri care să genereze bunăstarea pe care o promite acum toată lumea interesată de rezultatul votului. Piatra Neamț este un oraș frumos cu drumuri sparte, cu țevi care pocnesc, cu canalizări care se înfundă, cu un munte care vine peste el, cu rate lunare aproape la fel de mari ca veniturile la buget într-un an fiscal, cu puține locuri de muncă și acelea bine plătite doar la stat, cu puține creșe și multe școli cu probleme, dar în schimb cu mulți candidați pentru funcția de primar. Ca să nu mai vorbim de consilieri.
Ce s-a schimbat de atunci? Nu mare lucru. Străzile sunt la fel, canalizările nu se mai înfundă, sunt înfundate mai mereu, muntele a făcut pași clari spre oraș, ţevile de la Apa Serv s-au transformat în ciururi bine gospodărite, doar despre datorii știm că se plătesc indiferent de cum merge treaba cu colectarea veniturilor. Asta pentru că oamenii care ne conduc sunt oameni de onoare, își plătesc datoriile, mai ales că nu plătesc din banii lor.
Orașul nu a suferit, în bine, nici o schimbare semnificativă. Recent, primarul Dragoș Chitic prezenta ca succese ale mandatului său asfaltarea unor străzi, transparența decizională și accesarea de programe europene care deocamdată nu se prea văd. Cam atât la capitolul realizări. N-a suflat o vorbă despre eforturile – dacă au existat – de recuperare a banilor de la cei care au îndatorat orașul, mai ales acolo unde se putea, unde existau hotărâri judecătorești.
Acum, în prag de alegeri, înainte de declanșarea oficială a campaniei electorale, știm, în mare măsură, cine sunt competitorii. Ce vor să facă ei pentru oraș putem intui, acolo unde doar se vorbește despre programe. Unii, exemplul cel mai ilustrativ este Liviu Harbuz, și-au prezentat programul, chiar cu riscul de a fi copiați. Alții încă se gândesc ce caută ei în filmul acesta și ce înseamnă un program coerent de dezvoltare a unei localități.
PNL sau despre tranziția Ștefan-Chitic-Carabelea
Pentru partidul de guvernământ alegerile din Piatra Neamț sunt cruciale. Pentru a avea o speranță de câștig la președinția Consiliului Județean Neamț liberalii trebuie să obțină mai multe voturi la Piatra Neamț decât acum 4 ani când l-au avut candidat pe Dragoș Chitic. Iar atunci lucrurile au mers bine pentru că Ionel Arsene, șeful PSD de atunci și acum, a avut grijă să facă totul pentru ca Liviu Harbuz, candidatul partidului, să piardă bătălia electorală. Așa au apărut “iepuraşi” care au tras pentru Chitic, direct sau indirect, iar PNL a câștigat orașul, dar a pierdut județul. Electoratul liberal nu s-a mobilizat din mai multe motive. Primul dintre ele, candidatul era perceput ca ”viceprimarul executant al lui Ștefan”, omul pus acolo să acopere găurile imense din mandatele trecute. Al doilea, pentru că programul nu spunea nimic nimănui, era un fel de ”copy-paste” după mai vechile programe care au dus la îndatorarea orașului. Chitic a fost ales dintr-un fel de inerție specifică zonei și s-a achitat de sarcini. A rămas același viceprimar conștiincios, care a plătit datorii, a peticit străzi, a mai asfaltat câteva, dar cam atât. Pentru viitorul primar el lasă o situație clară a datoriilor, câteva programe europene care probabil vor intra în lucru anul viitor și 4-5 firme care au fost capitalizate în urma unor lucrări cu municipalitatea sau firmele municipalității. A mai lăsat un oraș împânzit cu supermarket-uri și cu perspectivă de dezvoltare pentru încă câteva, “cât cere piața”, după cum declara recent.
Andrei Carabelea, candidatul anunțat de la centru, este continuatorul perfect după Dragoș Chitic. Din punctul de vedere al discursului public este la fel de inodor și insipid, iar corectitudinea politică a discursului său l-ar face invidios și pe mentorul Sebastian Burduja, căruia i se datorează intrarea sa în politică și, cel mai probabil, nominalizarea de la Piatra Neamț. Este un specialist al vorbelor frumoase pe rețele de socializare, al banilor accesați pe programe nerambursabile de la administrația locală și acum vine în spate cu o sumedenie de bagaje via Rubik Hub, locul unde a găsit un loc de muncă demn de activitatea sa civică dinainte. Evident că în spatele candidaturii sale nu se află în primul rând partidul sub sigla căruia candidează. Sunt multe persoane interesate să-l folosească pe Carabelea odată ajuns primar, plus că îi rămâne sarcina de a acoperi în continuare găurile din primărie și personajele care le-au generat.
Programul poate fi ușor intuit, vorbe frumoase și programe concepute la actualul loc de muncă, plus garanția care ne va fi oferită că este un specialist în atragea de fonduri. În cazul fericit în care va fi așa, nu ne rămâne decât să ne bucurăm și să profităm.
Andrei Carabelea are însă un merit incontestabil. În momentul în care se pregătea mișcarea PSD-ului cu Ordonanța 13, a organizat la Piatra Neamț un miting de protest și nu trebuie uitat acest lucru. Oamenii care au fost atunci în stradă s-au bucurat că cineva a scos o autorizație și intermedia relația cu forțele de ordine. Din acest punct de vedere, o bilă alba sau mai multe.
În ce măsură toate acestea vor cântări în momentul votării? În condițiile unei campanii electorale bazate doar pe imagine, fără dezbateri reale, cu o componentă media redusă, fără întâlniri cu cetățenii, probabil că decisivă va fi mobilizarea membrilor de partid și prin ei, a simpatizanților. Care, mulți dintre ei, la modul foarte serios, nu știau că Andrei Carabelea este membru PNL și nu USR și că intenționează să candideze. Cu mențiunea că multă lume se întreabă dacă intenția de a candida chiar îi aparține.
Un candidat de import: pesedistul Răzvan Cuc
Ceea ce se bănuia de mai mult timp, că fostul ministru al transporturilor, va fi aruncat în lupta electorală din Neamț a fost confirmat oficial. Ionel Arsene l-a uns candidat și a dat apă la moară celor care contestă o candidatură a unui giurgiuvean (de fapt bucureștean, dar Giurgiu este locul unde s-a făcut cunoscut în politică). Răzvan Cuc este o soluție de avarie pentru PSD, care nu a reușit la nivel local să impună un lider cu carismă. Abia în ultima perioadă organizația a devenit din nou vizibilă, după ce Florentina Moise a ajuns președinte la municipiu. A adunat în jurul ei o echipă de oameni relativ tineri, care par să dorească să se implice cu adevărat în politică. În ce măsură sunt mulțumiți că nu este unul din echipă propus să intre în luptă, rămâne de văzut când va putea fi analizată implicarea la vot.
Care ar fi atuurile candidatului PSD? Primul și aparent cel mai important, va avea în mod sigur sprijinul real al lui Ionel Arsene, spre deosebire de ce s-a întâmplat acum 4 ani în momentul candidaturii lui Harbuz. Cei doi au prezentat deja un capăt de program în care se vorbește despre centură ocolitoare pentru oraș, despre legătură pe un drum rapid cu Bacăul, despre valorificarea statutului de stațiune turistică pe care-l deține fictiv în acest moment. Al doilea ar fi faptul că are experiență în administrație. Lucru punctat la lansarea mai mult decât discretă desfășurată la sediul PSD de către Ionel Arsene, care a declarat că ”toți candidații de la celelalte partide la un loc nu au făcut pentru Neamț cât a făcut Răzvan”. Probabil aceasta va fi si tema principală de campanie, în speranța că pietrenii vor vota un candidat care promite lucruri în genul în care erau programele locale ale PDL-ului, gen colonizarea turistică a munților Cozla și Pietricica.
Care sunt șansele candidatului surpriză de la PSD? Percepția publică spune că ar fi mici, în condițiile în care Ionel Arsene are o priză mai mare în mediul rural decât în orașe, unde sprijinul său s-ar putea să nu conteze decât logistic. Istoria alegerilor de după 1992 nu prea dă speranțe PSD-ului, chiar în condițiile în care primarul în funcție nu candidează. Mai există și candidatura lui Liviu Harbuz, care face cu ochiul pesediștilor nemulțumiți de alegerea lui Arsene, care poate genera temeri în privința rezultatului final.
De ce candidează totuși Răzvan Cuc la Primăria Piatra Neamț? Răspunsul facil ar fi că-și dorește victoria, dar că în cazul unei înfrângeri crește în notorietate locală pentru alegerile parlamentare. Mai există teoria conspiraționistă foarte la modă în Neamț că apariția lui Cuc în calitate de candidat face parte dintr-un plan al ocultelor din PSD și PNL, care ar da județul lui Arsene și cele două municipii PNL-ului. Teoria are o hibă de fond, care se numește Mugur Cozmanciuc, cel care acum 4 ani a mai trecut prin așa ceva și care acum trebuie să câștige lupta la Consiliul Județean pentru a putea să-și consolideze poziția de președinte. Pentru asta nu poate face înțelegeri de acest tip, dar asta nu înseamnă că oamenii din jurul lui sunt la fel de dornici să-l vadă președinte la județ.
Liviu Harbuz, omul cu program și notorietate
Candidatul Pro România este poate pietreanul cu cea mai mare notorietate națională datorită prestațiilor sale de la Europa FM. Se bate pentru acest titlu cu Ionel Arsene și Gheorghe Ștefan, dar evident că vorbim de cu totul alte coordonate la fiecare. Comparația din acest punct de vedere este net în favoarea doctorului. Harbuz revine în lupta electorală consecvent programului său de a da orașului un imbold de dezvoltare și de modernizare reală.
Acum patru ani a avut o campanie coerentă, a fost singurul candidat care s-a bătut pentru fiecare vot, având de luptat atât cu Dragoș Chitic, cât și cu părți din propriul partid. Programul său, amplu și bine făcut, nu la fel de bine prezentat, a convins pe mulți. Acum vine cu o dezvoltare care, în condițiile unor posibile finanțări europene mult mai mari, ar putea genera progres și emulație.
Care sunt șansele ca Liviu Harbuz să câștige de data aceasta bătălia pentru fotoliul de primar? Mai mari ca acum 4 ani, pentru că nu se bate cu primarul în funcție, cel puțin deocamdată. Nominalizările lui Carabelea și Cuc par să îi convină lui Harbuz, care are avantajul că poate vorbi în cunoștință de cauză și despre liberalism și despre social-democrație, cel puțin la fel ca cei doi contracandidați. Iar în privința discursului public nu există comparații.
Problema cea mai importantă pentru candidatul Harbuz o reprezintă modul în care va reuși să explice pe înțelesul votantului că programul pe care îl prezintă i se adresează și poate beneficia personal de ceea ce se va întâmpla. Dacă va reuși acest lucru, 80% dintre probleme se vor rezolva.
Marius Irimia, omul pe care USR îl recomandă pentru funcția de primar
Pentru USR alegerile locale reprezintă testul suprem privind starea partidului în teritoriu. În Neamț, județ cu un parlamentar, Iulian Bulai, și cu rezultate neașteptat de bune la alegerile europarlamentare, este esențial un scor bun în alegeri. Pe aceeași logică, la Piatra Neamț, candidatul partidului ar trebui să se bată cot la cot cu candidații PNL, Pro România și PSD pentru un loc în finală. La europarlamentare au ieșit pe primul lor și un rezultat apropiat de procentul de atunci ar putea să producă surpriza. Candidatul ieșit dintr-o competiție internă, Marius Irimia, are avantajul că nu este încorsetat de o disciplină de partid care să-l oprească să spună lucrurilor pe nume și dezavantajul că nu beneficiază de o organizație puternică și obișnuită cu munca de rutină din campanie. Cunoscut publicului prin activitatea de detectorist, cu rezultate deosebite la activ, candidatul pare hotărât să se bată cu adevărat pentru fiecare vot. Programul enunțat se bazează pe dezvoltarea orașului pornind de la turism și o atenție deosebită acordată tuturor categoriilor de investitori.
Cea mai mare problemă a USR-ului va fi să aducă simpatizanții, nu puțini, la vot, în condițiile speciale în care se desfășoară campania în acest an și de mobilizare reală a organizației municipale. O surpriză nu este exclusă dacă echipa formată din candidat și consilieri chiar vor face campanie și vor arăta clar ce s-a greșit la primărie pe timpul mandatului lui Chitic și care au fost frânele puse de PSD, de la nivel de Guvern, județ sau membrii ai consiliului local. Altfel, vor fi percepuți ca făcând parte din vechea clasă politică și vor fi sancționați în consecință.
Bogdan Gavrilescu – candidatul care speră într-o surpriză
Partidul Mișcarea Populară vrea să obțină la Piatra Neamț un rezultat care să-i permită să joace același rol de balama în Consiliul Local. Conștient că în ultimii patru ani a fost singurul partid aflat tot timpul la putere, Bogdan Gavrilescu a luat povara candidaturii și speră într-un rezultat bun, care să-i permită să continue în executiv. Va fi destul de greu, în condițiile în care mulți dintre simpatizanții PMP trag cu ochiul spre USR sau chiar spre programul prezentat de Harbuz, adresat oamenilor de afaceri care gravitează în jurul PMP-ului.
Faptul că partidul va candida singur în alegeri și beneficiază încă de nucleul dur al fanilor lui Băsescu, ar putea să ajute la obținerea unui rezultat bun. Mai rămâne ca programul prezentat alegătorilor să fie acceptat și să propună o echipă de consilieri credibili și dornici să schimbe lucruri nu doar să beneficieze de ele.
Ciprian Enache – omul soluțiilor simple
Candidatul ALDE a fost primul care și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar la Piatra Neamț, ca unul care știe că trebuie să ia lucrurile de la zero și să construiască o organizație pornind de la o candidatură și nu invers. Și asta într-un partid care nu a acordat niciodată foarte multă atenție lucrurilor pe plan local, grija șefilor fiind aceea de a-și conserva pozițiile în Parlament, ca să fie la împărțirea bucatelor.
Ciprian Enache are un program bazat pe lucruri concrete și nu ezită să spună că înainte de proiecte megalomanice ar trebui să asigurăm confortul minim pentru fiecare pietrean. Vrea turism, vrea dezvoltarea antreprenoriatului local, a tradițiilor locale, într-un amestec din care să rezulte bunăstare. Vrea simplificarea unor proceduri care pun bețe-n roate producătorilor locali și speră să atragă cât mai multe voturi în acest fel.
Șansele sale țin de o campanie care să-l ducă în contact direct cu cetățeanul, lipsa de notorietate la o categorie importantă de votanți fiind un handicap. Dacă va reuși, va avea șansa sa, dacă nu, va încerca să ia locul PMP-ului în Consiliul Local.
Concluzia este simplă și nu diferă deloc de ce s-a întâmplat acum 4 ani: analizați oamenii, programele electorale și votați în consecință. Luați în calcul ce se întâmplă în jurul nostru, gândiți-vă la viitor și implicati-vă.
Valentin BĂLĂNESCU