De mai puțin de o lună, la Piatra-Neamț funcționează primul serviciu privat de ambulanță din județ, care asigură transportul neasistat al pacienților fie pentru internare sau externare din spital, fie pentru consultații și investigații medicale. Foarte important de știut este că ambulanța privată asigura transport către orice spital din România, dar și din străinătate. Numerele de telefon pe care le pot apela pacienții sunt 0233 211211, 0783301112, iar numărul de telefon al managerului este 0742336622. Salvcenter se adresează tuturor categoriilor de pacienți care necesită ajutor pentru deplasare și deține aparatură modernă pentru manevrarea și mobilizarea pacientului, de la targă de transport, până la scaune de transport pentru urcat și coborât scări. Tariful în localitate este de 70 de lei/transport, tariful pe teritoriul județului Neamț este de aproximativ 200 lei/transport în funcție de distanță, iar tariful pentru transportul în afara județului este de 2,2 lei/km. Transportul internațional are un preț de 2,5 lei/km. Programul Serviciului privat de ambulanță Salvcenter este de luni până vineri între orele 6-22, iar sâmbăta și duminica între orele 9-17. Deocamdată, Salvcenter are o ambulanță A1, cu dotări peste standardele impuse prin lege și urmează să mai primească încă două ambulanțe din Germania, care vor fi încadrate cu asistenți medicali.
”N-am făcut serviciul privat ca să mă îmbogățesc, ci pentru că mi-am dorit să fiu de folos”
Ecaterina Zaharia, managerul Salvcenter, este din Constanța și s-a stabilit la Piatra-Neamț în 2013. Profesia ei de bază este în domeniul juridic, iar acum face ceva atât de diferit dintr-o întâmplare.
”Anul trecut eram în București, unde am una din proprietăți și am auzit plângând o vecină cu probleme medicale, care nu se putea mișca decât cu un cadru. În acel cartier casele sunt foarte apropiate, eu fiind pe terasă am auzit-o cum plângea, știam că are o singură fiică, dar care n-o vizita și mi-am dat seama că are nevoie de ajutor, pentru că este în depresie. Evident că m-am dus și-am sunat la 112 și – așa a fost să fie – a venit o ambulanță privată, cu un medic foarte drăguț care, când m-a văzut că m-am implicat fără să fiu rudă, nici măcar vecină prea apropiată pentru că eu merg și stau la București 5-6 zile pe lună, m-a întrebat dacă m-am gândit să fac și eu ambulanță privată. Mi-a explicat câtă nevoie este în România de un astfel de serviciu, m-am interesat, am căutat informații, am discutat cu mulți oameni, dar marea majoritate a cunoștințelor mele m-au sfătuit să nu înființez un serviciu în București, unde sunt foarte multe ambulanțe private, ci la Piatra Neamț, pentru că sunt insuficiente ambulanțe în județ și e nevoie de ajutor. Și m-am apucat de treabă. Am decis să mergem la un tarif de 2,2 lei km, adică foarte puțin. Eu, ca privat. merg pe același tarif cu ambulanța de stat. N-am făcut serviciul privat ca să mă îmbogățesc, ci pentru că mi-am dorit să fiu de folos. Și, pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu îmi doresc să deschid o casă de bătrâni. Sunt mulți bătrâni care au mare nevoie de îngrijiri paliative și sunt foarte puține paturi în spitale cu acest profil. L-am pierdut pe tatăl meu acum 3 ani și dacă deschid acest centru se va numi Sf. Ioan, în amintirea lui. A avut un cancer de prostată și pe urmă un cancer de oase și până a plecat dintre noi nu vă puteți imagina cât ne-am chinuit noi ca familie. Așa că știu exact cât este nevoie de acest tip de servicii”.
”Există oameni cărora nu are cine să le pună o perfuzie sau să le facă o injecție”
Ecaterina Zaharia a parcurs un drum lung pentru obținerea tuturor autorizațiilor necesare. Spațiul în care funcționează Salvcenter este în apropierea sediului Serviciului Județean de Ambulanță și până anul trecut a fost bar. Acum a devenit un dispecerat primitor, care îndeplinește toate condițiile și are bucătărie, vestiar și grupuri sanitare pentru angajați. Pentru autorizare a fost nevoie de o comisie formată din membri din 4 județe diferite, care la final au felicitat-o pentru modul în care s-a organizat.
”Eu nu-s foarte cheltuitoare, cu bani puțini fac lucruri frumoase. Toate economiile mele au intrat aici. Acum îmi doresc să încheiem contract cu Casa de Asigurări pentru că oamenii plătesc o viață întreagă și merită să beneficieze de servicii. Am fost și am depus dosarul la CAS, am fost sfătuiți să începem cu acei pacienți care solicită ambulanța contra cost și așteptăm semnarea contractului. Oamenii încă nu știu de noi și probabil, în primă fază, sunt un pic sceptici, dar de exemplu avem un pacient care în fiecare lună trebuie să meargă la consultație și nu poate sta într-o mașină de familie sau într-un taxi, pentru că trebuie transportat cu targa. Îl ducem la medic și-l aducem acasă pentru 100 de lei. Nu este o avere. Apoi există o mulțime de pacienți care au nevoie de transferuri intraspitalicești către București, către Cluj, către Târgu Mureș, oameni care se grăbesc, dar nu sunt cazuri urgente și atunci ambulanța de stat le spune că le poate asigura transportul peste o oră, două sau poate a doua zi. Noi putem veni în întâmpinarea acestui gen de pacienți. Deocamdată avem o singură ambulanță, pentru că am pornit în perioada Covid, atunci am fost autorizați, și n-am mai putut să aducem din Germania celelalte două ambulanțe. Dar le vom aduce și vom merge mai departe și cu AMD (Ambulanța Medicală la Domiciliu) în colaborare cu medici de medicină de urgență. Când cineva se simte rău și nu vrea să meargă la spital pentru că nu vrea nici să stea acolo, nici să fie consultat în perioada aceasta, poate solicita consultație acasă. Îngrijirea la domiciliu este un alt palier pe care vrem să-l dezvoltăm, pentru că există oameni cărora nu are cine să le pună o perfuzie sau să le facă o injecție.
Când eu n-am să mai fiu îmi doresc ca oamenii să-și amintească de mine într-un mod plăcut. Și mă bucur că pot ajuta oameni. Fericirea nu vine de la ce funcție avem și câți bani avem în buzunar, fericirea vine din interiorul nostru. În fond, ne trebuie atât de puțin”.
Cristina MIRCEA
O prezentare a serviciului privat de ambulanță puteți vedea în filmulețul următor:
Un comentariu
Mama mea are un ulcer varicos și nu este o persoana transportabila,avind tripareza spastica cu paralizie picior stg.si mina stg.Se poate interveni cu un medic chirurg acasă,nu cred că în prima fază ar trebui transportata undeva sa o vadă doctorul chirurg neapărat !