Clopoțelul n-a mai sunat la 14 septembrie, fiindcă anul acesta școala a început cu restricții, ca în vremuri de pandemie. Pornind de la clasicul buchet de flori pentru doamna și până la careurile – prilej de reîntâlnire între colegi și profesori, emoția primului moment când elevii pășesc în școală, zarva nelipsită dintre colegii ce-și împărtășesc impresiile de peste vară, totul a fost înlocuit de măști și distanțare fizică.
În locul festivității de deschidere, la finalul căreia, după tradiționalul „Succes în acest an școlar!”, se auzea clopoțelul, au apărut grupurile de părinți aproape lipiți de gardurile școlilor, privind îndelung spre copiii porniți singuri într-o nouă aventură a cunoașterii. Este una din ultimele reguli, oficializată cu două zile înainte de 14 septembrie, care nu mai permite ca elevii, nici măcar cei mici, să fie însoțiți de părinți în școală. Acum, de la poarta sau ușa școlii, copiii sunt preluați de cadrul medical, de cadrul didactic sau de responsabilul cu supravegherea COVID-19. După „triajul observațional”, cum l-a definit norma sanitară, pe care trebuie să-l facă părinții acasă, în genere cum făceau și până acum, copiii mai trebuie consultați o dată când ajung la școală, ca să nu aibă o temperatură mai mare de 37,3 grade, limita maximă admisă.
Teoretic, școala – ca instituție finală în lanțul descentralizării centralizate, mai ales când vine vorba de bani – ar trebui să asigure măști tuturor elevilor și cadrelor didactice. Cel puțin pentru elevi, în numele siguranței, măștile ar trebui să fie suficiente pentru a fi schimbate măcar o dată pe zi, mai ales când în orar este și educația fizică. Practic, cel puțin în prima zi de școală, elevii au venit toți cu măști de acasă. Lucru firesc, câtă vreme nu poți intra în școală fără mască și masca a devenit mai obligatorie decât învățământul în sine.
În Piatra-Neamț, municipiul reședință de județ, era de așteptat ca, de vreme ce toată lumea a dat asigurări că există dezinfectant, hârtie igienică și măști suficiente pentru toate școlile, lucrurile să se confirme și în realitate.
La Școala Gimnazială nr. 2, după ce am trecut de părinții care așteptau, răbdători, să-și preia copiii, am stat de vorbă cu directoarea Stela Andrei și am vizitat câteva săli de clasă. Aici învață peste 1.300 de copii și singura variantă a fost prezența în bănci pentru clasele mici și hibrid pentru cei mai mari, dar și împărțirea în două schimburi pentru clasele numeroase, cu 38 de elevi. La grădiniță a fost mai simplu: toată lumea vine dimineața, fiindcă grupele de 24 de copii au fost împărțite în două săli, iar în grupa mică mai sunt doar 8 copii, anul acesta.
„Dezinfectant și măști am primit o parte de la primărie, iar altă parte prin programul POCU prin achizițiile care au venit pe Covid. De la primărie ne-au venit săptămâna trecută sumele necesare și avem stoc de dezinfectant și măști până la sfârșitul lunii septembrie. Măști dăm profesorilor care nu au și asigurăm o rezervă de 20 de măști la fiecare clasă, în cazul în care elevii nu au, fiindcă ei vin cu masca de acasă”, explică directoarea Stela Andrei.
O scurtă incursiune prin clase și la grupurile sanitare confirmă cele spuse de directoarea școlii: în prima zi de școală dispenserele sunt pline cu dezinfectant, toaletele nu duc lipsă de cele necesare igienei, în clase sunt montate lămpi cu ultraviolete – soluția aleasă de conducerea școlii pentru dezinfecție.
„La structura de la Văleni, unde avem copii din zonă defavorizată, acolo se acordă măști. Sunt 105 copii, cu tot cu cei 15 de la grădiniță și am asigurat dezinfectant și măști, inclusiv pentru cadrele didactice, până la sfârșitul lunii septembrie”, a adăugat directoarea Stela Andrei.
Elevii de clasa a VIII-a n-au primit manuale și nici nu știu când vor primi: „Profesorii ne-au spus să nu facem schimb de măști, nu știm de manuale, deocamdată, probabil peste vreo două luni”, ne-a răspuns unul dintre elevi.
Până atunci, aceștia vor primi o parte din manuale, care stau la dezinfectat două zile, sub lampa UV, după cum a precizat directoarea școlii. Spațiul de izolare pentru vreun copil cu simptome, altă noutate introdusă de normele sanitare, este deocamdată amenajat în sala de sport, fiindcă educația fizică se face afară. Până încep ploile.
O altă mare unitate de învățământ este Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”. În campus sunt și cantina, internatul, corpul pentru cei de la profesională, sala de sport, terenul de sport și clădirea în care funcționează Liceul Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, corpul cu laboratoarele și atelierele.
În jurul orei 10, grupuri de părinți și elevi încă așteptau pe trotuar sau în curte, fie să intre la clasă, în tura a doua, fie își așteptau colegii. Pe terenul de sport mai erau trei clase de a IX-a care urmau să intre la clase. A fost dificil, dar nu imposibil de împărțit cei 1.380 de elevi, câți are colegiul, mai ales că trei sferturi dintre ei sunt navetiști.
„La noi oricum se învață în schimburi și avem săli suficiente: 41 săli de clasă și 30 de laboratoare și ateliere. Elevii de la liceu și profesional vin dimineața, 25 de elevi pe clasă, restul de 3-5 copii stau acasă și învață online o săptămână, prin rotație, primesc lecțiile prin platformă. În clase am așezat pupitrele la un metru ca să putem aduce la școală 24-25 de elevi”, a declarat prof. Mariana Paleu, directoarea colegiului.
Dacă scenariul hibrid a fost ușor de schițat, în schimb asigurarea dezinfectanților și a măștilor s-a dovedit a fi o cursă contracronometru: „Ni s-au alocat o parte din bani în august, dar cea mai mare parte ne-au venit de la primărie săptămâna trecută, joi, parcă. Vineri am făcut tot ce înseamnă achiziții de dezinfectant, măști și termometre, în valoare de 62.000 lei. Asta, în condițiile în care asigurăm câte o mască de elev – sunt 700 care vin zilnic, profesorilor – sunt 80 de cadre didactice, și personalului nedidactic și auxiliar – alți 60, aproximativ. Din calculele noastre, stocul de dezinfectant și măști ajunge până la finele lunii septembrie”.
În noile condiții, când sălile de clasă trebuie dezinfectate de cel puțin 3 ori pe zi, nici femeile de servici nu mai sunt suficiente: „Ne-au plecat la pensie trei femei de servici și am putea angaja măcar 3, dar probabil cândva în luna octombrie, când se face normarea de la inspectorat”.
Pentru „Gheorghe Cartianu”, anul acesta va fi dificil și prin prisma resurselor financiare care nu mai există acum, în condițiile în care în internat mai pot fi cazați doar jumătate dintre elevi.
Noile reguli au dus și la inevitabile sacrificii. Elevii care învață în alternativa step-by-step au rămas doar cu 4 ore, din 8, practic orele de lecții de după-amiază urmând să fie făcute acasă, după cum ne-a declarat prof. Daniela Domnica, directorul Școlii Gimnaziale „Nicu Albu”.
Școala are 9 clase din 12 în sistemul step-by-step, iar regulile pandemice au schimbat totul: „Am împărțit fiecare clasă în două și o grupă face dimineața și cealaltă grupă după-amiaza. Practic, în loc de opt ore, elevii de step fac doar patru ore. Copiii vin cu pachețelul cu mâncare de acasă, nu mai servim în sala de mese. Între schimburi se face dezinfecția. Elevii de gimnaziu sunt împărțiți conform noilor reguli: elevii de a VII-a și a VIII-a vin la școală, cei de a V-a și a VI-a alternativ online-școală”.
Măști și dezinfectant au mai rămas din aprovizionarea făcută încă din luna iunie, pentru Evaluarea Națională și din ce s-a mai cumpărat pe timpul verii: „Asigurăm măști pentru copiii care nu au. Ei vin cu masca de acasă, au măscuțe personalizate, mare parte dintre ei. Stocul de măști și dezinfectant ne ajunge până la sfârșitul lunii septembrie, am mai achiziționat în vară, am primit bani de la primărie săptămâna trecută. Avem, deocamdată, pentru toți cei 600 de elevi, dacă va fi nevoie, avem și pentru profesori, dacă solicită”.
La grădiniță nu este nevoie de măști, doar de dezinfectant. În schimb, fiindcă regula distanțării impune maxim 15 copii în sală, a trebuit ca fiecare grupă să fie împărțită și să stea acasă o săptămână, pe rând, restul de copii.
„Părinții au înțeles, ne-am consultat cu ei, au acceptat, fiind vorba doar de o săptămână”, a punctat doamna educatoare de la grupa mică.
Dacă mergem pe calculele directorilor, și nu avem de ce să nu le dăm crezare, în școli vor fi dezinfectant și măști cam până la alegeri. Iar cu un pic de economie, fiindcă se știe cât de greu se urnesc lucrurile după alegeri, și o perioadă după.
Cristina IORDACHE