Ar trebui să fie o știre de prima pagină: Cordun este prima comunitate din județul Neamț care si-a rezolvat problemele legate de asigurarea, în condiții optime, a învățământului online. În spatele acestei fraze există o realitate care nu poate fi ascunsă, aceea că la Cordun există o administrație locală – primar, consilieri locali -, care pune pe primul plan interesul cetățeanului și care face totul pentru ca oamenii să fie mulțumiți și să se gândească la un viitor în zonă. Situația actuală, generată de pandemia instalată în acest an din cauza virusului Covid-19, a generat un răspuns rapid și eficace.Conducerea administrației publice locale, reprezentată de primarul Adrian Ciobanu, de membrii Consiliului local, în colaborare cu actuala conducere a școlii – director Ana-Maria Dumitru -, au decis achiziționarea a 400 de tablete pentru elevi și 50 de laptop-uri pentru cadrele didactice. În fond, școala online funcționează de ceva vreme, baza materială fiind deja asigurată. Comuna dispune de două unități școlare gimnaziale, iar metoda este folosită asemenea altor unități din apropiere, în care, parțial, se predă în sistem online. În prezent, sistemul educațional local are în componență unități bine dotate, în mare parte reabilitate, atât la Cordun, cât și la Pildești, fiind înscriși, de la grădiniță la clasele a VIII-a, 608 copii. Mai trebuie menționat faptul că în satul Pildești mai funcționează și Liceul “La Salle”.
Grija față de copii – prioritate la Cordun
Cele 40 de tablete și laptopurile pentru profesori permit trecerea, dacă situația o va cere, la învățământ online. Iar în situați normale de învățare ele vor fi de un real folos în pregătirea lecțiilor și în documentare. Metoda este folosită deja, rezultatele fiind mulțumitoare. Achizițiile de acum se adaugă altora din anii trecuți, când primăria a oferit tablete elevilor merituoși din comună. Remarcabil este că acești elevi au refuzat noile tablete oferite de primărie, pentru ca ele să ajungă la toți copiii din comună. A fost un gest superb, pe care primarul Adrian Ciobanu l-a remarcat cum se cuvine. Mai trebuie menționat faptul că, în anii trecuți, toți elevii din comună au primit biciclete de la administrația locală, cu care să se deplaseze la unitățile de învățământ și apoi acasă. De aceea, în fiecare zi, curțile școlilor din comună sunt pline cu astfel de mijloace de deplasare. Spectacolul ce se înfățișează privirilor este unic, iar metoda ar trebui preluată și de alte unități administrativ-teritoriale din județ. Mai mult, tot datorită actualului primar, programul “cornul și laptele” a fost votat în Consiliul Local, dar, până acum, nu s-a înscris nicio firmă la licitație. Cheltuielile respective urmează să fie suportate de bugetul local. Toate aceste aspecte arată și probează aplecarea conducerii administrative a comunei spre școală, între cele două instituții locale existând o excelentă colaborare.
“Copii ne-au oferit o lecție de viață”
În ziua vizitei noastre, primarul Adrian Ciobanu era în curtea Școlii Gimnaziale Pildești, acolo unde, împreună cu un proiectant și cu profesorul de sport, plănuiau modernizarea actualului teren de sport, dar și construirea, în vecinătate, a unei săli de sport. Ambele obiective urmează a fi dotate cu tot ceea ce impun astfel de obiective. Terenul de sport va avea instalație de nocturnă, covor sintetic, vestiare și alte instalații.
“Cred că, la ora actuală, suntem singurii din județul Neamț care am reușit să acordăm tuturor elevilor de pe raza comunei câte o tabletă, dotată cu date mobile pentru accesul la internet. Scopul nostru are ca țintă, în această perioadă, în situația în care criza epidemiologică o impune, să apelăm la învățământul online. Evident, în condițiile în care școala va trece pe scenariul roșu, elevii vor sta numai acasă, unde vor avea parte de orele de curs prin intermediul inernetului. În acest sens, ne-am pregătit pentru situație, am demarat procedurile acum trei luni în urmă. Am urmat pașii legali de achiziție publică și am efectuat o licitație, tot publică, în acest scop, care a durat aproximativ trei luni. Așa încât, zilele trecute am reușit să primim tabletele de la operator, urmând ca, în perioada următoare, domnișoara director a școlilor să predea părinților tabletele. Mai bine zis, distribuirea tabletelor către diriginți și învățători, dumnealor umând să le distribuie, inclusiv cartelele pentru internet”, a declarat primarul Adrian Ciobanu.
“Fiecare copil are câte o tabletă”
Un alt aspect, la fel de interesant, este legat de ceea ce se va întâmpla după ce elevii din clasele a VIII-a vor termina cursurile gimnaziale și vor pleca din comuna natală la unitățile liceale din zonă.
Același primar a adăugat: ”Tableta va fi asemenea unui abecedar. Îl vom primi la începutul anului școlar, apoi îl redăm unității la finalul anului. Practic, aparatul se predă unității de învățământ care a oferit-o. Această achiziție este un beneficiu pentru toți copiii, având caracter de dotări ale școlii. Tot școala are în dotare aceste device-uri, încât orice copil va avea posibilitatea să aibă tabletă. Să nu se simtă nevoia că unul are tabletă și altul nu. Am achiziționnat 400 de tablete și 50 de laptop-uri. În cursul anilor trecuți am mai dat tablete, iar acum copiii care aveau deja, cu bun simț, au renunțat la tablete. La Crăciun, cred că am dat mai mult de 100 de tablete, iar în iunie anul trecut am mai dat vreo 60 de bucăți, drept premii, la sfârșitul anului școlar. Mă bucur din suflet, pentru că acei elevi care au avut tablete, acum au refuzat să mai primească încă o dată. Au spus că sunt bucuroși să primească toți câte o tabletă ca fiecare să aibă posibilitatea de a participa la învățământul online. Practic, prin ce-am făcut, am pus la dispoziția fiecărui copil câte un device, astfel ca fiecare să participe la cursuri, chiar dacă sunt șase copii în casă. Fiecare are aparatul său, primit de la școală, cu ajutorul căruia poate participa la cursuri”.
Sunt cuvintele unui primar care a înțeles că investiția în copiii comunei este mai importantă decât o investiție oarecare. Diferența față de alți aleși locali care în chestiunea dotării școlilor cu tablete au reacționat de genul: “Acești copii nu au mamă, nu au tată?” este evidentă. La Cordun, nimeni nu a mai așteptat ajutorul statului, prin Inspectoratul Școlar. În fond, orice zi pierdută de un elev silitor valorează mai mult decât o banală și modestă tabletă. De aceea, unii ar trebui să se deplaseze până la Cordun, ca să ia lecții.
Constantin NEGRU