Declarația a fostă făcută de către președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, după ce ministrul Finanțelor a dat declarații total false despre banii care ar sta blocați în bugetul județului, în loc să fie utilizați pentru plata angajaților din sistemul de protecție socială
Florin Cîțu, ministrul liberal al Finanțelor, a reușit să facă astăzi o declarație care îl discreditează total. El a vorbit în fața presei despre situația neplății angajaților din domeniul protecției sociale din mai multe județe ale țării și în încercarea de a fi mai convingător a dat exemplu Neamțul, județ în bugetul căruia susține el ar exista fondurile necesare, dar sunt blocate cu rea intenție de către președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene. Culmea este că în Neamț, datorită implicării conducerii administrației județene, la sfârșitul lunii octombrie s-a realizat o rectificare de buget, alocându-se suma de 5 milioane de lei cu care s-au acoperit toate salariile restante pe septembrie și se suportă unele dintre cheltuielile din acest domeniu, aferente lunii trecute.
„Sunt consternat de «capacitatea» ministrului Cîțu. Nu degeaba îi reproșează toată lumea că amețește cifrele, că vorbește gura fără el! Aflu din presă că s-a apucat să analizeze bugetul Consiliului Județean Neamț, susținând că nu aș vrea eu să plătesc salariile celor circa o mie de angajați din sistemul de protecție socială. Cîțu se uită în buget precum curca-n lemne. A văzut niște sume pe la un capitol, altul, și a început să vorbească. Spune că avem un excedent bugetar din anii anteriori de 41,5 milioane de lei, bani dați prin hotărâri de Guvern. Dar din această sumă, 21,6 milioane de lei sunt pentru construirea viitorului spital județean și diferența este ca să finanțăm lucrările de realizare a centrelor de la Dragomirești, unde vor fi mutați bolnavii cu afecțiuni psihice de la spitalul din Războieni. Banii au destinații exacte, nu pot fi folosiți pentru altceva, pentru că ar fi deturnare de fonduri. Ei vor rămâne în excedentul bugetar, pentru că așa prevede legislația. Mai face Cîțu referire la faptul că dintr-o sumă totală care reprezintă TVA de 108,4 milioane de lei, am consumat 94,6 și ne-a rămas o diferență. Ignoră însă că mai avem de plătit TVA pentru plățile pe care le vom face până la sfârșitul anului! Sunt facturi de achitat la proiectele pentru modernizarea de drumuri, pentru plata personalului neclerical, școli speciale! Consiliul Județean nu plătește doar salarii la Direcția generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț! Mai finanțează încă vreo 15 unități subordonate, iar excedentul care îi rezultă lui, pe care îl vede acolo, în buget, are la rândul său destinație fixă. În excedentul de la sfârșitul lunii octombrie se regăsesc și sumele aferente Programului pentru școli al României, care nu pot fi utilizate pe alte destinații. Vreau să afle domnul ministru că tot din excedentul de la sfârșitul lui octombrie, de care face el vorbire, am dat 5 milioane de lei pe 30 octombrie, la rectificare, pentru salariile din domeniul asistenței sociale. Există justificare pentru fiecare leu care se regăsește în bugetul județului“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
La nivel de anul 2020, obligațiile financiare legale pe care Consiliul Județean Neamț le are de suportat pentru centrele de asistență și protecție a copiilor și adulților și plata celor implicați în activitatea din domeniu au fost achitate până la ultimul leu, sumele disponibile acum în bugetul județului fiind cu destinații clare, pentru cheltuieli pe alte capitole.
Cine este Cîțu?
Florin Cîțu este ministrul liberal al Finanțelor care va rămâne în anale din cauza incapacității de care a dat dovadă încă de la preluarea funcției. Cîțu s-a remarcat prin slaba gestionare a bugetului național și mai grav, prin îndatorarea României la un nivel cum nu a mai fost vreodată. În 11 luni de guvernare liberală, cu Cîțu în fruntea Finanțelor țării, România a făcut împrumuturi externe ce au ajuns la suma colosală de 18 miliarde de euro, ceea ce nu s-a mai înregistrat vreodată în istoria națională. Acești bani de restituit vor împovăra bugetul național mulți ani de acum încolo, blocând dezvoltarea României și creșterea nivelului de trai al cetățenilor. (ADV)