În Neamț, alegerile locale au cam fost degeaba, dacă ne gândim că nici un partid nu are majoritatea cu care să guverneze. Nici PSD, nici PNL nu au reușit să facă majoritate simplă, așa că sunt condamnați să facă alianțe, pentru a putea să-și impună strategia. Oamenii lui Arsene au câștigat 13 mandate, cu tot cu Ion Asaftei și Laurențiu Dulamă, iar liberalii doar 11, așa că vor fi necesare negocieri pe bază de compromis. În acest moment, fiecare dintre cei doi competitori declară sus și tare că are majoritate pentru alegerea vicepreședinților, esențială nu pentru bunul mers al instituției (să nu uităm că Asaftei și Dulamă au funcționat pe aceleași funcții) cât pentru imagine și raportări la Centru! Acolo unde dă bine să spui că ai un vice, nu contează dacă el e ca și înscris în acte în PSD sau, după caz, în PNL.
Alianța de (la) dreapta: PNL+USR+Pro=18
Teoretic, liberalii au găsit cheia pentru majoritate printr-o alianță/înțelegere cu o altă alianță mai mică, cea dintre USR și Pro. Dacă aduni pe hârtie, cei 18 au posibilitatea să aleagă noii vicepreședinți cu condiția să nu existe sincope. Marea teamă în alianță este ca vreun consilier, dacă nu mai mulți, să nu fie tentați să-l aleagă pe candidatul propus de PSD, fie întru-un moment de rătăcire ideologică, fie pentru rezolvarea unor greutăți materiale care nu pot fi acoperite din indemnizația de consilier. Și de aici încep scenariile. Că s-ar oferi sume imense pentru ca PSD/Arsene să obțină majoritatea, unii vorbind chiar de 500.000 euro, care ar face cu ochiul oricui. De aceea au început adevărate verificări ale consilierilor. De exemplu, Pro România are 2 consilieri pe care unii îi consideră vulnerabilități pentru ziua votului. Mădălina Ciubotaru, fost consilier județean PSD și Cătălin Chiței, fost administrator public o perioadă din mandatul lui Arsene. Mădălina Ciubotaru ar fi interesată ca tatăl său, fostul primar de Roznov să obțină postul de viceprimar în urma unei negocieri cu PNL, iar atunci votul la județ ar fi unul firesc. Evident că liberalii din Roznov, oricum certați cu fostul primar, au fost încurajați să se opună unei înțelegeri cu fostul primar, ca să genereze o criză la votul județean. În privința lui Cătălin Chiței se speculează faptul că a lucrat cu oameni din jurul lui Arsene, care ar putea să-l convingă că există posibilitatea unei noi colaborări, poate mai fructuoasă. În cazul său e greu de crezut că va funcționa o asemenea ofertă, echivalentă cu un blocaj al carierei politice. Evident că tot la capitolul speculații, se vorbește și despre vulnerabilități în tabăra liberală. Numele cel mai vehiculat este Mihai Stoica, despre care pesediștii spun că este nemulțumit că i s-a luat organizația Târgu Neamț și nu i s-a oferit nici postul de vicepreședinte al Consiliului Județean, așa cum ar fi sperat. Tot în aceleași cercuri se vorbește despre înțelegeri oculte care au început la locale și care ar putea avea finalizare acum, la votul de la alegerea vicepreședinților. Ca să nu existe dubii, tot în folosul lui Arsene. Mai există și alte scenarii, mai mult sau mai puțin credibile, care toate se învârt în jurul fricii că Ionel Arsene ar fi mai convingător decât Platon când vine vorba despre funcții și alte avantaje.
Alianța de (la) stânga: PSD și resturi (PMP și cine-o mai fi)
PSD, după ce s-a ascuns într-o alianță ciudată în Neamț cu PPU-US și Ion Asaftei (ca reprezentant al ALDE) nu ar prea avea aliați firești în judeţ. Unii ar spune că Pro România ar fi din zonă, dar în Neamț există o incompatibilitate Harbuz-Arsene, care nu poate fi depășită de nici o ofertă, fie ea chiar și financiară. Asta dacă nu-și bagă Tăriceanu și gașca de la București coada ca să-l convingă pe Ponta că Arsene este mai solvabil decât Cozmanciuc. Garanția ar fi, dacă se poate numi așa, Ion Asaftei, care nu se poate plânge că în ultimi 4 ani nu a trăit bine. Cine s-ar putea alia, totuși, cu PSD? Cea mai simplă speculație se poate face în legătură cu PMP, partidul care l-a ajutat pe Arsene, voluntar sau nu, să obțină un scor bun la locale. Mai ales că în campanie liberalii al lansat sloganurile ”Fără Chitic” sau ”Orice vot pentru Chitic este un vot pentru Arsene”. Din păcate, 13 pesediști și 3 pemepiști nu reușesc nici prin clonare să formeze majoritatea. Alții doritori, la oficial, nu sunt, dar asta nu înseamnă că nu sunt posibili trădători. Pe cine ar vrea Arsene vicepreședinți? Dacă se merge cu PMP, sigur ar veni unul din zonă, poate chiar Chitic. Al doilea post este râvnit de Ion Asaftei, care şi-a luat angajamentul solemn să mai aducă 3 voturi de la… Pro România. Pentru asta a cerut ”mediere” la București, unde a prezentat planul unei majorități PSD-PMP-PRO, cu el vicepreședinte, care a stârnit hazul participanților. ”Soarta lui Ionică”, vorba domnului Tăriceanu, a rămas să se lămurească tot în biroul lui Arsene, nici măcar prietenul Meleșcanu și apropiații nu l-au putut, deocamdată, ajuta. Misiunea de mediator/negociator al lui Asaftei a eșuat tocmai pentru că varianta sa ar fi însemnat pentru Pro România Neamț să dea cu piciorul la tot ce a afirmat în campanie și să-și taie orice posibilitate de creștere la parlamentare.
PMP vrea să fie balamaua la ușa care le aduce funcții
Partidul Mișcarea Populară încearcă și după aceste alegeri ce a dovedit că știe cel mai bine, să obțină prin negocieri ce nu a obținut la vot. Așa că încearcă marea cu degetul în negocieri în care, spre deosebire de acum 4 ani, nu mai are aceleași avantaje. În primul rând, nu mai negociază Dulamă, care crescuse la școala lui Pinalti, locul lui fiind luat de Gavrilescu, mult mai puțin subtil și de aceea, extrem de previzibil. Partea deranjantă pentru PMP este că nu a reușit să intre în locul celor de la Pro România și să revendice apoi funcții în negocierile cu PNL. Iar înțelegerea de sprijin reciproc USR PLUS = Pro România le-a îngustat masa de manevră. Cererea inițială, vrem viceprimar, societățile pe care le-am primit pe partid acum 4 ani, plus încă ceva, au stârnit zâmbete condescendente. Iar în momentul de faţă negocierile cu PSD nu au nici un fel de relevanță specială, deoarece doar cele două partide nu au majorități nici la municipiu nici, mai ales, unde-l doare pe Arsene, la Consiliul Județean. În acest moment PMP trebuie să-și reducă la maxim pretențiile și să se mulțumească cu ce mai rămâne din tortul guvernării. Un post de viceprimar, cel mult, sau unul de vice la județ, dacă se produce detașarea de Dragoș Chitic. Alianța PNL-USR PLUS-Pro România are nevoie de PMP doar pentru a fi siguri că una sau două trădări în favoarea PSD nu le va pune în pericol votul de la alegeri. Fără îndoială că au repurtat și o mică victorie la negocieri, cei din USR PLUS par să fi acceptat ca Dragoș Chitic să rămână consilier județean și au trecut peste bariera pusă în negocieri, unde se cerea ”fără Chitic”.
Predicții pentru viceprimari la Piatra Neamț și vicepreședinți la județ
Echipa de conducere a Primăriei Piatra Neamț, cu Andrei Carabelea primar, i-ar putea cuprinde pe Liviu Harbuz, de la Pro România și pe Bogdan Gavrilescu, de la PMP, dacă negocierile nu se blochează în cazul ultimului. Dacă da, atunci va apărea un viceprimar PNL, fie Mihai Obreja, actualul șef de la Inspectoratul Şcolar, fie Adrian Jucan, mult mai apropiat de primar. Evident că aici mai sunt probabile și alte surprize. La Consiliul Județean lucrurile sunt mai clare, dacă se va păstra o majoritate de dreapta în ședința de alegere a vicepreședinților. Un loc va fi ocupat de PNL și cel mai probabil propunerea va fi Florin Hopșa și un loc de USR PLUS, care-l va delega pe Florin Zaharia. După care va putea începe războiul între majoritate și Ionel Arsene, un război purtat, vor susține ambele părți, numai pentru binele pietrenilor.
Valentin BĂLĂNESCU