Incendiul de la secția de reanimare a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț implică o anchetă la capătul căreia să se stabilească, în funcție de cauză, cine poartă responsabilitatea celor 10 vieți pierdute, deocamdată. Și ”deocamdată” este cuvântul potrivit, pentru că nimeni nu poate spune, cu certitudine, câți dintre pacienții care au scăpat de incendiu vor supraviețui. Nici despre viața doctorului Ioan Cătălin Denciu, care a suferit arsuri severe pe 80% din suprafața corpului nu poate vorbi nimeni, la modul cert, în privința evoluției.
Imediat după lichidarea incendiului, a cărui cauză nu a fost comunicată oficial, IPJ Neamț și Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț au demarat cercetările la fața locului. Însă, tot imediat, a venit ordinul de sistare, pentru că dosarul a fost preluat de Parchetul General, iar ancheta va fi condusă de procurorul Marius Iacob.
Evident, având în vedere gravitatea evenimentului, nu doar echipa de anchetă este în drum spre Piatra-Neamț la această oră (22,30), ci și ministrul Sănătății și, probabil, și alte autorități. Nu știm exact cu ce se deplasează. Știam sigur, însă, încă de la începutul anului 2020, când ministrul Vela anunța că se vor face zboruri de noapte, că elicopterele SMURD nu pot zbura nici acum spre Neamț să preia cazuri grave noaptea. A explicat motivele dr. Diana Cimpoeșu, șefa SMURD Iași: ”Pentru zborurile de noapte sunt necesare platforme autorizate de Autoritatea Aeronautică, ceea ce există doar pe aeroporturile din Iași, Suceava și Bacău. În județul Neamț, aterizăm de regulă pe stadioane, lucru care este posibil doar în timpul zilei”.
Așadar, șansa pacienților din Neamț ține strict de bunăvoința cuiva cu autoritate care ori poate autoriza stadionul pentru aterizări/decolări pe timp de noapte, ori poate înființa o ”platformă autorizată” conform standardelor Autorității Aeronautice. Altfel, indiferent de rangul de reședință de județ pe care-l are municipiul Piatra-Neamț, tot la capătul lumii rămâne în situații de urgență.
C.M.