În timp ce o armată de oameni (procurori de la Parchetul General, polițiști, specialiști de la Insemex și pompieri) este implicată în stabilirea cauzei care a provocat incendiul criminal din secția ATI a Spitalului Piatra-Neamț, conducerea unității sanitare se grăbește să dea explicații, care nu au niciun suport.
Stadiul anchetei: ”Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice câteva precizări privind avansarea cercetărilor care au loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, în măsura în care acestea nu pot afecta desfăşurarea în continuare a cercetărilor:
- Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip Covid;
- În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie;
- Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii Spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate și alte înscrisuri;
- Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile.
Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”.
La rându-i, conducerea SJU a confirmat percheziția, din seara de 15 noiembrie, extinsă până târziu în noapte, ”pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care au determinat producerea incendiului”, precizând că ”Reprezentanții SJU Piatra Neamț cooperează cu toate instituțiile abilitate și oferă întregul suport pentru ca anchetatorii să stabilească în cel mai scurt timp și cât mai exact modul în care s-a produs tragedia din secția ATI, în urma căreia zece persoane și-au pierdut viața și alte patru cadre medicale au fost rănite”.
Fără a avea, însă, niciun fel de concluzie din partea anchetatorilor și a specialiștilor în dinamica producerii unui incendiu, aceeași conducere a spitalului se antepronunță, cu câteva ore înainte de desfășurarea perchezițiilor: ”Referitor la motivele care au condus la incendiul din salonul ATI, conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț explică faptul că modificările realizate în vederea extinderii secției de ATI pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienți pozitivi nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secții ATI au aviz de la DSP cu privire la circuite. Zona în care s-a intervenit pentru extindere nu este funcțională și se află într-o zonă diferită față de cea în care s-a produs incendiul. În același timp, precizăm faptul că aparatura din secția ATI în care s-a declanșat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an. Secția ATI este conectată la instalația centrală de oxigen a Spitalului”.
Iar săptămâna trecută, când începuseră lucrările pentru recompartimentarea secției ATI, Lucian Ovidiu Micu, declara, într-o conferință de presă, lucruri absolut interesante, dar fără să țină cont de principiul că ceea ce spune poate fi folosit împotriva lui: ”Lucrăm cu personalul tehnic din cadrul spitalului la o recompartimentare a ATI-ului din cadrul Spitalului Județean de Urgență pentru a regândi și a găsi o soluție pentru mărirea numărului de paturi. La sfîrșitul acestei săptămâni sperăm să fie operațional și, ulterior, să depunem documentația pentru avizarea circuitelor la DSP Neamț de unde sperăm să obținem avizul cât mai repede reușind să câștigăm în acest mod 4 paturi dedicate pacienților pozitivi. De asemenea, în paralel, dorim și extinderea prizelor de oxigen odată cu relocarea ATI de la etajul 3. Vom încerca, într-o primă etapă la secția de ortopedie să mai montăm prize pentru oxigen, după care vom trece la secția de urologie și ORL astfel încât să creștem numărul de prize de oxigen, oxigenul fiind unul dintre medicamentele de bază pentru tratarea coronavirusului”.
Dacă rezumăm declarațiile managerului spitalului rezultă că apărarea lui s-a bazat pe faptul că lucrările s-au făcut cu avizul DSP, ceea ce s-a demonstrat că e fals, aparatura era în stare excelentă – ceea ce nu explică producerea unui scurtcircuit -, și, în general, toate condițiile din ATI erau la un nivel de siguranță pentru pacienți și pentru personal – ceea ce, din nou, s-a dovedit a fi fals. În timpul perchezițiilor de noaptea trecută s-au ridicat mai multe documente, în special cele legate de tipul și modul în care s-au executat lucrările. Repetăm – în regie proprie, cu personalul tehic al spitalului. În condițiile în care discutăm despre secția de reanimare. Lăudabil că, ani în șir, Spitalul Județean a apelat la firme specializate pentru a monta linoleumul sau a schimba o țeavă. La prizele de oxigen și la recompartimentarea ATI se poate cu personal propriu…
Cristina MIRCEA