Interviu cu primarul Ioan RUSU
– Domnule primar, care sunt proiectele cu care ați venit în fața electoratului?
M-am angajat în alegerile locale, pe care le-am și câștigat la Țibucani, cu gândul de a schimba ceva în această comună. Sunt un om care a rămas în comună, care și-a creat o familie aici și doresc, pe viitor, ca această comună să rămână a copiilor noștri, care, și ei, la rându-le, să beneficieze de ceva frumos la Țibucani de pe urma noastră. Acestea sunt gândurile cu care am venit în funcția de primar. De asemenea, am venit cu dorința de a colabora cu toată lumea, cu toate instituțiile posibile, indiferent de culoarea polititică. Vreau să colaborez cu locuitorii comunei Țibucani și orice proiect, orice propunere de a ne întâlni și discuta despre problemele comunei și de a găsi soluții de rezolvare a unor probleme sunt bine venite. Vreau să le punem pe masă și să descoperim soluțiile.
– Înțeleg că vă propuneți să fiți un primar pentru toată suflarea comunei?
Da. Nu am să merg pe ideea că unul m-a votat și unul nu m-a votat. Pentru mine toți sunt cetățenii comunei Țibucani. Tocmai de aceea, poate chiar de la cei care nu m-au votat pot veni idei foarte valoroase și pe care trebuie să le punem în aplicare. Nu există voi sau noi. Trebuie să existe o echipă, ca o familie. Pe data de 27 septembrie seara, campania localelor s-a încheiat și sunt primarul comunei Țibucani pentru patru ani. De acum încolo, vom face doar administrație locală. O să mai fie una, la parlamentare, dar aici, la Primăria Țibucani facem doar administrație locală.
– Investițiile care s-au realizat în ultimii ani sunt funcționale?
Din păcate nu. Este o investiție de alimentare cu apă și canalizare care este începută de foarte mulți ani. În ultima vreme, și mai ales anul trecut, a fost unul secetos, iar lumea a avut nevoie de apă. Am demarat, de când sunt primar, o acțiune împreună cu cei de la Apa Serv Neamț. Că vrem sau nu vrem, că unora le place și altora nu, Primăria Țibucani este angajată înt-un masterplan al județului, de extindere a rețelelor de apă și canalizare, în colaborare cu Apa Serv și Consiliul Județean. Nu ne putem retrage din acest proiect. Dacă nu am accepta aceste condiții, am periclita interesele celorlalți cetățeni, care nu au acum rețele de apă potabilă și canalizare. Funcția pe care o am nu-mi permite să fac așa ceva. Am discutat cu trei firme, cu trei oferte pe masă, pentru a da drumul la etapa racordurilor la rețeaua existentă. În maximum o săptămână, va începe acțiunea de racordare și voi face echipă cu toți. Cine dorește să aibă apă, firma respectivă racordează la rețeaua de apă până la limita priorității.
– Cine asigură finanțare la racorduri?
Finanțarea nu poate fi acoperită de primărie, din bugetul local. Și-o asigură proprietarul gospodăriei. Evident, cine dorește. După un anumit timp, va fi preluat întregul sistem de Apa Serv, iar fiecare client va face un contract cu acestă companie. Este o vorbă, civilizația vine cu anumite costuri.
Tablete cu fonduri europene
– În ultimele luni, s-au pus bazele unui parc de joacă pentru copii, într-o zonă cu un caracter cultural preponderent: bibliotecă și muzeu.
Proiectul cu parcul a fost început de domnul Butnariu, fostul primar, aprobat de Consiliul Local din bugetul comunei.
– Ați aprobat și dvs.?
Desigur, pentru că era o investiție pentru comuna Țibucani și mi se părea normal ca toată lumea să beneficieze de ceva frumos. La ora actuală, urmează să se facă recepția lucrării. Nu m-am documentat în privința materialelor, dar aștept să mi se aducă dosarul, ca să vedem despre ce este vorba și să chemăm constructorul la recepție.
– Comuna dispune de două cămine culturale, ca atare, ce veți face cu ele?
Așa este, primăria are în patrimoniu două cămine culturale, dar, din păcate, niciunul nu este folosit. Nu mai spun de condițiile care se cer la această oră. Important este că nu se pot folosi. De aceea, în viitorul apropiat, vom face o analiză, ca să vedem ce este mai bine: să revovăm căminul de la Davideni sau să-l demolăm pe cel de la Țibucani? Mai bine ar fi să începem unul de jos, de la temelie, probabil, în parcul de agrement.
– În spatele parcului este o suprafață de teren…
Da, acolo mai este o bucățică de teren, numai că dacă s-ar putea prin Compania Națională de Investiții sau din altă sursă de finanțare, poate cu ajutorul fondurilor europene. Vreau să realizăm un adevărat edificiu cultural. Cel mai important lucru este ce rămâne în urma noastră Este cel mai important lucru pentru cei care ajung primari. Fiecare a avut ambiții să realizeze anumite lucrări, și eu am ambiția să fac ceva în această comună. Și sunt convins că voi pune și eu o cărămidă acolo, poate chiar mai multe.
– Se pot face și alte obiective acolo.
Idei sunt multe, numai că trebuie să găsim sursa de finanțare. Noi nu suntem o comună prea alintată, de aceea am demarat o acțiune de a consulta mai multe firme și a încheia un contract pe fonduri europene, ca să adunăm punctajul cel mai bun pentru finanțare. Din păcate, la ora actuală, Primăria Țibucani nu dispune de un salariat specializat pe fonduri europene, ca să poată face un proiect cap-coadă. Așa am ajuns la concluzia că trebuie să încheiem un contract cu o firmă specializată pe fonduri europene. O să-și ia un comision la succes.
– Într-o comunitate care se respectă, educația rămâne factorul principal…
În curtea școlii Țibucani Centru este în construcție o grădiniță, care nu este încă gata. Din informațiile pe care le dețin, s-au sistat fondurile în perioada asta. Eu vreau ca într-un termen scurt să se termine lucrarea și să dăm în folosință copiilor această construcție. Așa cum toată lumea spune, educația a fost, este și va fi prioritatea numărul unu a acestei administrații publice locale, dar și al tuturor generațiilor care vor urma. Acum li se predă online. Zilele trecute am purtat o discuție cu domnul director al școlii și am cerut o situație cu numărul de elevi. Scopul este achiziția de tablete la toți copiii, indiferent de venitul familiei. Din păcate, nu se poate face de azi pe mâine totul, pentru că birocrația nu permite acest lucru. Cu toate că am vrut să aduc tabletele săptămâna asta, nu se poate. Este vorba de o sumă mare de bani, respectiv, cinci miliarde lei vechi. Avem 500 de copii în comună, iar printr-un calcul simplu, cu toate firmele de pe piața actuală, pentru doi ani, este nevoie de suma de 5 miliarde lei vechi. De aceea, am dorit să facem un proiect pe fonduri europene.
“La primărie, am nevoie de o echipă, ca o familie”
– Este nevoie de o reabilitare a școlilor din comună?
Deocamdată, nu am reușit să discut cu domnul director și problema unor investiții. Importantă este achiziționarea de tablete. Eu vreau să am tot timpul o colaborare foarte bună cu școala, iar atunci când facem bugetul pentru anul următor, să prindem și anumite sume pentru școli.
– Mai aveți mult de asfaltat în comună?
Mai este, însă principalul ax l-am rezolvat cu ajutorul domnului președine Ionel Arsene, al Consiliului Județean Neamț, care a modernizat 6 kilometri de drum județean în comună. În fiecare an se plomba, iar acum, o vreme, nu mai avem probleme. Spun aceste lucruri, pentru că niciodată nu a fost un covor de 6 kilometri de asfalt prin comună. Avem mai puțin de 20 kilometri de drumuri comunale și sătești neasfaltate. Eu sper ca în viitorii ani să terminăm și aceste lucrări.
– Veți colabora cu parohiile?
Da. Am crescut acasă cu biserica în suflet și cu frica de Dumnezeu. Sper să colaborez foarte bine cu toate parohiile din cele trei sate. Preotul Juncănaru a ieșit la pensie, a venit unul tânăr, cu care se poate colabora. A început să modernizeze biserica, fiind repictat așezământul în interior cu ajutorul cetățenilor, dar și al Consiliului Județean Neamț. Am fost cu părintele la domnul Ionel Arsene, care a dat la Țibucanii de Sus 700 milioane lei vechi, iar la cea de la Davideni 300 milioane lei vechi.
– A fost votat viceprimarul?
Vinerea trecută, a fost ședința de alegere a viceprimarului, în persoana consilierului Marius Băluț. Au apărut foarte multe discuții în mediul online, iar celui care a pierdut nu-i cade bine. Nici mie nu-mi place când pierd, însă se fac anumite critici și acuzații nefondate. Noul viceprimar a lucrat la Piatra Neamț, apoi a achiziționat o ruină de magazin scos la licitație și a făcut un magazin de toată lauda. Are o familie tânără, care a muncit pentru ceea ce a realizat, iar prin muncă a ajuns unde a ajuns. Eu apreciez oamenii care muncesc. Iar ca să înțeleagă toată lumea, eu sunt omul de echipă și așa mi se pare normal să fie. Am nevoie de un om de bază, de încredere, ca să pot face lucrurile bine, altfel nu ne iese treaba. Când unul trage hăisa și unul ceală, nu se face nimic bun. Suntem oameni care își asumă responsabilitatea. Vom sta în fața cetățenilor 4 ani, iar ei ne vor judeca tot atâția ani. De aceea l-am propus pe actualul viceprimar, pentru a fi în echipa mea.
– Oferiți-ne câteva informații despre dvs.
Sunt un locuitor al comunei Țibucani, care a pornit în viață dintr-o familiei simplă, mama casnică, iar tata a lucrat la fostul SMA, ca mecanizator, Sunt căsătorit și am o fiică studentă la Cluj-Napoca, la Facultatea de Informatică. Tata a murit la vârsta de 62 de ani, iar eu am luat viața în piept. Familia mea are și o activitate agricolă și lucrează în jur de 40 de hectare. Am ambiția de a face lucruri bune în comunitate. Legal, nu mai am tangență cu firma familiei de acum trei ani, când am ajuns viceprimar.
A consemnat Constantin NEGRU