Are doar 25 de ani, este educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 din Târgu Neamț, a activat în mai multe ansambluri folclorice şi formaţii de dansuri din Târgu Neamţ şi Suceava și acum este cea mai tânără membră a Consiliului Local Târgu Neamț. Numele ei este Diana Pricop și a acceptat să fie pe listă, pentru ca tinerii să aibă un reprezentant în legislativul local, care să se bată pentru ei. Este conștientă că nu va fi ușor, dar se bazează pe faptul că face parte dintr-o echipă.
– Ești cel mai tânăr consilier local din Târgu Neamț, așa că te rog să te prezinți.
Am 25 de ani și m-am născut în Târgu Neamț, oraș care este de suflet pentru mine. Oriunde merg, toți îl laudă, îi cunosc istoria și locurile. Am călătorit mult, însă mereu m-am întors cu un dor imens în acest loc de poveste. Provin dintr-o familie modestă, cinstită, care mi-a oferit o educație frumoasă, cu principii și valori. Mereu am luat ce a fost mai bun, am lăsat loc de “Bună ziua!” peste tot, și am purtat armele cele mai de preț cu mine, respectul şi dragostea. În prezent sunt educatoare la Grădinița nr. 1, instituție în care și eu am învățat și m-am format pentru etapa primară. Mă bucur, sincer să vă spun, că am reușit să fac ceea ce îmi place, și anume lucrul cu copiii. Știați că ei alungă tot răul? Sunt îngerași frumoși, trimiși de Sus, pentru a îndepărta răul, tristețea și gândurile. Îi iubim mult, pentru că ne dau câte o lecție în fiecare zi, despre cum să-ți iubești aproapele. Ați văzut ce repede se împacă ei după o “ceartă”?! Cred că trebuie să fim mai atenți la ei, putem învăța foarte multe!
– Ce anume te-a determinat să intri în politică?
Am făcut pasul încă din 2012, când m-am alăturat echipei domnului Harpa, când dumnealui candida pentru prima dată. Mie, personal, mi-a câștigat încrederea și respectul. S-a implicat, a schimbat multe în orașul nostru, dar vedeți dumneavoastră, noi, oamenii, suntem nemulțumiți tot timpul. Așa suntem construiți. De aici și unele păreri contra dânsului. Cred că ar trebui să facem o comparație între “fața” orașului de acum și cea din 2012. Este schimbată! Este un om, în adevăratul sens al cuvântului, și întotdeauna a susținut tinerii. E ușor să arunci cu piatra, când nici măcar nu ai reușit a sta măcar două minute să discuți cu dumnealui. Am răspuns invitației domnului Harpa cu tot dragul, pentru că s-a văzut dorința prin care vrea să dea un “restart” orașului, prin aducerea în Consiliul Local a tinerilor, care pot vedea lucrurile altfel, care au idei noi și care pot să îmbine ideile lor cu cele ale celorlalți domni consilieri.
– Din punctul tău de vedere care ar trebui să fie rolul unui consilier local?
În primul rând mulțumesc celor care au avut încredere în mine și mi-au oferit șansa de a fi consilier local. Este o onoare! Rolul meu, ca și consilier local, este să ascult oamenii, problemele lor, părerile lor, și să găsesc o rezolvare și un răspuns. Problemele sunt multe, chiar și personale, din ce am observat, dar mereu s-au găsit rezolvări. Nu pe Facebook, ci în viața reală.
“Obiectivul şi ţinta mea în Consiliul Local sunt activitățile pentru tineri”
– La ce proiecte te-ai gândit pentru oraş pe care vrei să le iniţiezi sau să le propui în legislativ?
Obiectivul și ținta mea de atins, sunt TINERII! Îmi doresc să vin în sprijinul lor prin activități frumoase și plăcute, prin care să se dezvolte armonios, să caute soluții de rezolvare, să empatizeze, să cunoască alți oameni cu diferite idei și opinii și să se autodepășească. Cu toții vorbesc despre investiții, asfalt, locuri de muncă, etc, dar trebuie privite lucrurile și din alt unghi. Trăim într-o societate în care tinerii sunt cei mai greu încercați, timpuri care nu aduc siguranță, iar aceștia sunt extrem de sensibili, se adaptează la nou și la tehnologie, însă uită de socializarea față în față, fără sprijinul unui adult se descurcă mai greu. Aceste lucruri eu le-am observat și aș dori să dau un “restart” la acest capitol, prin proiecte. Pot să vă spun la ce activități lucrez, activități la care s-au alăturat foarte mulți tineri, iar eu pot spune că așa începe schimbarea: activități cultural-artistice, și mă bucur enorm pentru construirea Amfiteatrului din oraş, activităţi de consiliere, campanii caritabile, activităţi sportive, campanii de promovare a turismului în orașul nostru, implementarea unui mijloc de transport gratuit pentru turiștii care ne vizitează locurile frumoase, cursuri prin care să ajutăm tinerii ce vor să se angajeze în anumite domenii, activități prin care să promovăm învățământul nemțean, obiceiurile și tradițiile de la noi din zonă pot fi o adevărată comoară, dacă știm să le punem în valoare. Sunt idei de proiecte și activități la care lucrez și sper ca bunul Dumnezeu să mă ajute să reușesc în tot ce mi-am propus.
“Cea mai mare problemă cu care tinerii se confruntă este tendința de a se izola”
– Ce pasiuni ai? Ce îţi place să faci în timpul liber?
Există două mari pasiuni ale mele. Prima este și va rămâne mult timp în sufletul și inima mea, și anume dansul. Am activat încă de mică în ansambluri folclorice și în formații de dansuri, atât în Târgu Neamț cât și în Suceava. Dansul te educă, te dezvoltă, devii creativ, te face să devii organizat și să ai o ținută pe măsură. Tocmai din dorința de a transmite mai departe această pasiune și de a-i învăța pe copilași, am creat propria formație de dansuri “Piticii lui Dya”, unde am lucrat cu mare drag. Mă simțeam ca o mămică ce avea 30 de copilași, pentru că aveam o legătură specială cu ei. A doua pasiune, pe care o cunosc doar cei apropiați, este cititul. Cititul este mai mult decât o pasiune, este o sursă de alimentare a creierului meu. Îmi plac mult cărțile care descriu povești de dragoste, faţă de un copil, față de natura, față de aproapele nostru. E greu de spus ce îmi place să fac în timpul liber pentru că mereu încerc să mă împart și cred că de ceva vreme nu mai există “timpul meu liber”. Există doar timp care mă pune la încercare, care mă învață ceva și care mă pune mereu să lucrez sub presiune.
– Care crezi că este cea mai stringentă problemă cu care se confruntă tinerii din oraşul Târgu Neamţ?
Cea mai mare problemă cu care tinerii se confruntă este tendința de a se izola. Mulți dintre ei nu știu ce înseamnă o relație de prietenie, ori trăiesc în familii destrămate și nu mai pot vorbi deschis despre probleme. De aceea, doresc să vin în sprijinul lor prin activități diverse care să-i facă să socializeze, să-și facă prieteni, să comunice și să le stimuleze creativitatea.
A consemnat Ciprian Traian STURZU
Material apărut în ediția scrisă a săptămânalului Mesagerul de Neamț, ediția 10-16 decembrie 2020