Interviu cu primarul Mihai CAZAMIR
– Domnule primar, cu ce evenimente notabile s-a încheiat anul 2020?
În primul rând, sunt bucuros că am pășit în noul an sănătoși, dornici de a întreprinde acțiuni care să îmbunătățească traiul de zi cu zi al localnicilor. Pentru comuna Boghicea, situată la capătul județului, anul trecut a fost unul dintre cele mai importante pentru dezvoltarea satelor noastre. Este vorba de asfaltarea drumului județean 207A, care traversează 3 din cele 4 sate componente și unde locuitorii nu vor mai avea parte de praf ca înainte. Este lucrarea Consiliului Județean Neamț, iar pe această cale mulțumesc domnului președinte Ionel Arsene pentru sprijinul acordat. Lucrarea a ajuns în pădurea care desparte satele Slobozia și Nistria. Toată investiția are o lungime totală de aproape 7,5 kilometri. Până acum, au fost modernizați în jur de 4 kilometri, diferența urmând să fie realizată în viitorul apropiat. Pentru noi, cei care nu am avut asfalt în fața caselor, este o minune. Din informațiile pe care le dețin, lucrarea mai are multe elemente de rezolvat și cred că în acest an constructorul le va rezolva în mare parte, inclusiv asfaltarea până la limita cu județul Iași. Cei 3,4 kilometri care trebuie realizați până la limita cu județul vecin sunt foarte importanți, dar care vor fi mult mai dificili, pentru că drumul este accidentat, majoritatea distanței fiind în pantă. Acum, visul celor de la Slobozia, cel puțin, a fost realizat.
– Ce lucrări importante vizați în modernizarea drumurilor comunale?
Avem un proiect pe calamități, în lungime de 15,3 kilometri, care include mai multe căi comunale. Mă refer la satul Nistria, unde vor mai fi asfaltate ulițe în lungime de 1,2 kilometri, drumul care leagă comuna noastră de centrul satului Oțeleni, dar și cel care duce de la Căușeni în satul Poienile Oancei, cu o lungime de 2,3 kilometri. Reamintesc localnicilor că drumul până la Oțeleni, acum vreo 2-3 ani, a fost refăcut cu piatră și balast numai cu fonduri locale. Din păcate, comuna noastră este mică, fără forță economică și de aceea ne este greu.
-Totuși, ați trecut de la un partid la altul…
Așa este și nu regret, pentru că altă soluție de modernizare a drumului județean nu era. Am fost nevoit să fac acest pas, pentru că, practic, cineva trebuia s-o facă. Mă uit cum arată drumul prin satul Slobozia și fac o comparație cu ceea ce era în vara trecută. Este o plăcere acum să parcurgi drumul de la primărie până în Slobozia. Nu ne mai stricăm mașinile și nici nu mai avem disconfort. Cum bine zicea un primar din județul Neamț, peste 50 de ani, nimeni nu își va aminti dacă primarul Mihai Cazamir a fost la un partid sau altul. Se va spune că drumul a fost modernizat în timpul primarului cutare. Tot el o fi fost cel în timpul căruia au fost construite o parte din clădirile școlilor.
Dezvoltarea infrastructurii locale
– În privința modernizării școlilor?
În acest domeniu, am lucrat pe mai multe fronturi, în atragerea de fonduri guvernamentale și europene. Din cele 12 proiecte depuse pe programele guvernamentale, am reușit să obținem doar 3, dar foarte importante pentru comună. În privința școlilor, prima finanțare am obținut-o pentru construirea unei noi grădinițe, care astăzi este realizată în proporție de 90%, în satul Slobozia. Diferența respectivă fiind, în mare parte, legată de dotări. Tot în curtea școlii de la Slobozia, a fost construită și o cochetă bază sportivă, cu teren sintetic, o mare bucurie a celor din sat care iubesc mișcarea sportivă. Tot acolo fac și elevii orele de sport. Al treilea element investițional este extinderea și modernizarea corpurilor B și A din cadrul Școlii Gimnaziale Boghicea. Corpul B este dat în folosință și are o arhitectură foarte frumoasă. Adaug faptul că o parte dintre elevi vor efectua orele de curs și în sălile Căminului Cultural, până când va fi gata și corpul A. Totul ține de data pe care o va stabili guvernul, privind reînceperea cursurilor școlare. La corpul A au fost întărite fundațiile și pereții, au fost turnate șapele în clase, precum și o mare parte din extinderi.
– Ați asigurat baza învățământului online?
Legat de copiii din comuna noastră, mai avem două proiecte, unul european, legat de achiziționarea de tablete pentru toți elevii și laptopuri pentru profesori. Proiectul se va derula cât de curând. Mai avem un proiect, numit “Cercul Muzical”, care se va derula prin GAL “Podișul de Nord al Bârladului”, cu sediul în comuna Bâra. Este o nouă posibilitate de a oferi copiilor șansa de a învăța să cânte la un instrument, iar pentru cei cu talent să facă poate și o carieră artistică. Avem copii talentați, care trebuie ajutați.
Dorința mea este ca modernismul să ajungă în fiecare sat.
– Într-o vreme pomeneați de modernizarea Căminului cultural de la Slobozia…
Proiectul a fost depus și aprobat de ceva vreme la Compania Națională de Investiții. Are o valoare de 400.000 de euro și cât de curând vom organiza licitația pentru lucrare. Sper să fie un obiectiv de care să se bucure toată suflarea satului. Un alt element important al programului meu de investiții este rețeaua de alimentare cu gaz metan. Pentru întreaga comunitate va fi un serviciu foarte important, ținând cont și de faptul că lemnul de foc este din ce în ce mai puțin, cu creșteri importante de preț în ultimii ani. De asemenea, vreau ca locuitorii comunei să se simtă în sigurață, iar în acest sens vom monta 25 de camere de luat vederi în locurile cele mai frecventate. Vom avea un centru de înregistrare la primărie, iar tot ceea ce se întâmplă zi și noapte va fi înregistrat. Acest sistem va oferi, cum spuneam, o mai bună protecție și a persoanei, dar și a bunurilor publice și a locuitorilor din această comună. Nutresc speranța că nu vom avea evenimente care să ne pună pe gânduri și cred că tot ceea ce vom face va fi numai în folosul cetățeanului. De remarcat, acest punct a fost prins și pe lista promisiunilor pe care le-am făcut în campania electorală.
Proiect pentru sală de sport
– La ce stadiu este lucrarea la rețeaua de alimentare cu apă?
Este realizată în proporție de 50-60% și va avea o lungime de 35 kilometri. În acest moment, mai sunt de îngropat 3,5 kilometri de conductă. Este o lucrare amplă, care va avea și un bazin de captare de circa 500 metri cubi. Rețeaua este foarte importantă pentru întreaga comună și va fi un pas hotărâtor în dezvoltarea comunei.
– Nu ați pomenit de canalizare…
Dacă în curând vom avea apă, firește, vom încerca și atragerea de fonduri pentru o nouă și importantă lucrare. Este vorba de rețeaua de canalizare. Astfel, împreună cu vecinii de la Bâra, să putem folosi stația de epurare de la dânșii. Practic, numai împreună avem posibilitatea de a asigura funcționarea stației de epurare și a celor două rețele. Însă, până atunci mai avem de lucru, iar fără apă nu se poate vorbi de canalizare.
– Într-o vreme spuneați că, nu departe de Școala Boghicea, veți construi un teatru de vară…
Pentru acest obiectiv, am depus multe eforturi, dar nu a fost să fie. Până la urmă, tot am să-l realizez. Dar mai avem un proiect interesant, și mă refer la sala de sport de la Școla Gimnazială Boghicea. Proiectul este întocmit și, cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții, sper să realizăm și acest vis. Vedeți ce frumos sună? “Sală de sport de la Școala Boghicea!”. Mai avem și un proiect de modernizare a iluminatului public. Dacă vom reuși să obținem fonduri pentru aceste proiecte în acești 4 ani, să ne ierte Dumnezeu, dar cred că UAT Boghicea își va rezolva mare parte din probleme: rețele de gaz metan, apă potabilă, canalizare, școli moderne, asfalt pe toate drumurile satelor, dar și alte obiecte care vor ușura traiul de zi cu zi al oamenilor.
– Ce v-ați propus pentru satele Nistria și Căușeni?
În primul rând, Consiliul Județean Neamț trebuie să termine modernizarea drumului județean 207 A, până la ultima casă din satul Nistria și din comună. La Căușeni, prin proiectul pe calamități, vom moderniza legătura cu satul Poienile Oancei, din comuna Stănița, care va rezolva o altă mare problemă a zonei. Drumul este în pantă, iar când plouă balastul este transportat de ape. Reamintesc faptul că pe calamități, am primit de la ISU Neamț, în baza a două cereri depuse în doi ani, 3.950 metri cubi balast, cu care am întreținut drumurile comunale în ultimii ani.
– Totuși, cum va arăta comuna peste patru ani?
În condițiile în care vom reuși cu rețele de gaz metan și de canalizare, plus asfaltarea totală a drumurilor, lucrurile se vor așeza. Celelalte proiecte sunt în divese faze de execuție, finanțare și documentare, așa încât toate se vor rezolva după dorințele tuturor.
– A început un nou an, cu ce gânduri porniți, domnule primar?
Mulțumesc celor care mi-au acordat încredere la alegerile locale, dar și domnului profesor Mihai Eugen, pentru colaborarea din ultima vreme. Dumnealui a fost o bună bucată de vreme director de școală și primar al comunei, are multă experiență și îi mulțumesc pentru că este alături de mine. De asemenea, tuturor locuitorilor comunei le urez un an bun, cu sănătate și numai bucurii. Le mai adresez ceva, să aibă încredere în primarul lor, că nu le va înșela speranțele.
A consemnat Constantin NEGRU