În noul proiect al planului de școlarizare rămâne o reducere de 10 clase de a IX-a, din toamnă. Afectate sunt 4 licee din zona Piatra-Neamț și 5 din zona Târgu Neamț.
La Piatra-Neamț vor avea mai puțin cu o clasă Colegiul Național de Informatică, Colegiul Național „Gheorghe Asachi” și Liceul cu Program Sportiv. La acestea se adaugă Liceul „Gh. Ruset Roznovanu” Roznov, care pierde o clasă.
Pentru zona Târgu Neamț, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” pierde tot 2 clase, ca în varianta inițială, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” pierde doar o clasă față de 3 inițial, iar Liceul Economic „Vasile Conta” scapă de reducerea unei clase. Câte o clasă mai pierd Liceul „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători-Neamț și școlile profesionale din Oglinzi și Petricani, situație neschimbată față de primul proiect.
Singura zonă unde crește numărul de clase este Roman, care a câștigat acum cele 3 clase care ar fi dispărut, prin proiectul inițial, de la LPS și de la unitățile școlare din Valea Ursului și Adjudeni- Tămășeni.
„Eu personal voi merge vineri la ministerul Educației cu noul proiect al planului de școlarizare, cu 149 de clase. Dar le-am recomandat directorilor, la ședința de astăzi, să facă previziuni pe termen mediu și lung în funcție nu doar de numărul de elevi care vin din urmă, ci și de cerințele pieții muncii, de rezultatele la Bacalaureat, de câți profesori titulari au. Există riscul ca unele școli să dispară, dacă nu-și fundamentează temeinic planul de școlarizare, specilizările, încadrarea profesorilor”, a declarat Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț, după ședința de astăzi cu directorii de licee din Neamț.
Planul de școlarizare a fost refăcut după ce numărul de elevi de a IX-a a fost redus de la 28, la 26 pe filiera teoretică și la 24 pe profesional-dual și vocațional.
C.I.