Decizia primarului Andrei Carabelea de a desființa parcul zoo – bună sau proastă, nu discutăm aici -, a scos la rampă personalitatea primarului Nicu Albu. De numele lui se leagă ”marea epocă constructivă” din perioada 1901-1904, când în mai puțin de un mandat al unui primar contemporan, Nicu Albu a construit străzi, apărări de maluri, a reabilitat clădiri și a înființat Parcul Cozla după ce 21 de case fuseseră afectate de alunecările de teren. Lucrările la parc au constat în nivelarea terenului, plantaţii de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, mici ziduri de sprijin, rigole şi podeţe. Ce-a mai rămas din ele astăzi se vede, mai ales pe drumul care duce la Gospodine, de pe care a dispărut piatra cubică pe porțiuni importante.
Iar modul în care s-a păstrat moștenirea lui Nicu Albu devine, iată un pretext pentru a-i fi evocată personalitatea. ”A scris istorie pentru orașul Piatra Neamț, în urmă cu mai bine de 100 de ani, prin realizările din timpul mandatului său”, a precizat pe pagina sa de Facebook fostul primar Dragoș Chitic, care a avut și el funcții importante în administrarea urbei. Iar cineva a comentat că s-ar zvârcoli Nicu Albu în mormânt dacă ar vedea ce decizii iau urmașii lui. Apropo de mormânt, oare câți dintre pietreni și dintre oamenii politici care-l invocă pe Nicu Albu știu unde îi este mormântul? Nu de alta dar există și o asociație care-i poartă numele.
Locul de veci al lui Nicu Albu este în cimitirul Mănăstirii Bistrița. Un mormânt simplu, cu o piatră înconjurată, neinspirat, de un gard viu neîngrijit (în fotografie se vede cum arăta în vara anului trecut) prin care este foarte dificil să reușească cineva să strecoare mâna cu o candelă aprinsă. Mormântul lui Nicu Albu se înscrie, nemeritat, în coordonatele unui anunț publicat de administrația unui cimitir: ”Cei care scrieți pe cruci ”Nu te vom uita niciodată”, veniți cu drujba să tăiați copacii de pe morminte!”.
C.M.