Justiția se dovedește, uneori, surprinzător de severă și sancționează dur, dar păgubos, câte un derapaj aparent minor. Dacă Jean Valjean, personajul din ”Mizerabilii” lui Hugo, a fost condamnat pentru că a furat o pâine, Aurel Mălinici, în vârstă de 62 de ani, ajuns la o pedeapsă de 270 de zile de închisoare, primite de la Judecătoria Roman, pentru furtul unei pungi de cafea de 16 lei!
Cum s-a ajuns la această aberație? Inițial, bărbatul, pe care l-a tentat un pachet de Jacobs de 500 de grame, a fost condamnat la 2.700 de lei amendă penală și i s-a pus în vedere că este obligat, ca în termen de 3 luni să achite amenda. Instanța a stabilit, de asemenea, costurile suportate de Ministerul Justiției pentru acest proces, în timpul căruia prejudiciul a fost recuperat prin restituirea pungii de cafea magazinului Profi: “În condițiile art. 272 NCPP onorariul apărătorului desemnat din oficiu inculpatului (…) în sumă de 1.495 RON (din care 627 RON pentru procedura de cameră preliminară și 868 RON pentru faza de judecată), va fi achitat din fondurile Ministerului Justiției. În temeiul art. 274 alin. 1 NCPP obligă inculpatul să plătească statului suma de 600 RON, reprezentând cheltuieli judiciare avansate în cauză”.
Mălinici nu a plătit amenda, probabil din lipsă de bani, ceea ce a atras un nou proces și, implicit, o nouă sentință și alte cheltuieli judiciare: “Înlocuiește pedeapsa amenzii în sumă de 2.700 (două mii șapte sute) RON (reprezentând echivalentul a 270 zile-amendă la valoarea de 10 RON/zi-amendă), aplicată condamnatului Mălinici Aurel, prin sentința penală nr. 341 din 7 august 2020 a Judecătoriei Roman, definitivă prin neapelare (dosar nr. 4523/291/2019), pentru săvârșirea infracțiunii de furt, prevăzută de art. 228 alin. 1 NCP, cu aplicarea art. 41 alin. 1 NCP şi art. 43 alin. 5 NCP, cu pedeapsa de 270 (două sute șaptezeci) de zile de închisoare. În condițiile art. 272 NCPP onorariul apărătorului desemnat din oficiu (…) în sumă de 554 RON, va fi achitat din fondurile Ministerului Justiției. În condițiile art. 275 alin. 3 NCPP cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”.
Din punct de vedere economic, hotărârile judecătorești sunt absolut “profitabile”.. Statul Român va plăti peste 2.000 de lei pentru o pungă de cafea recuperată deja, iar timp de 270 de zile va suporta cheltuielile cu masa, cazarea şi asistența medicală a unui Jean Valjean de Roman, pe care Justiția l-a aruncat în închisoare fără să clipească. Pentru o pungă de cafea de 16 lei.
C.M.
Un comentariu
Copii, ce-ar fi să mai citim o dată? Iată cum zice instanța: 07.08.2020
Ora estimata: 12:30
Complet: Amanat Birjovanu C
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: Pentru săvârşirea infracţiunii de furt, prevăzută de art. 228 alin. 1 din noul Cod penal (NCP), cu aplicarea art. 41 alin. 1 NCP ?i art. 43 alin. 5 NCP, cu referire la art. 61 alin. 4 lit. c NCP, în dauna persoanei vătămate S.C. Profi Rom Food S.R.L., condamnă pe inculpatul Mălinici Aurel, la pedeapsa amenzii în sumă de 2.700 RON (reprezentând un nr. de 270 de zile-amendă a câte 10 RON). Pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 559 alin. 1 din noul Cod de procedură penală (NCPP), referitoare la obligaţia de plată integrală a amenzii în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 63 NCP, referitoare la înlocuirea zilelor-amendă cu un număr corespunzător de zile de închisoare în cazul sustragerii cu rea credinţă de la obligaţia de plată a amenzii. Pune în vedere inculpatului dispoziţiile art. 64 NCP, referitoare la înlocuirea zilelor-amendă cu obligaţia de a presta o activitate neremunerată în folosul comunităţii în cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată din motive neimputabile acestuia. În condiţiile art. 397 alin. 1 NCPP ia act că prejudiciul cauzat prin infracţiune persoanei vătămate S.C. Profi Rom Food S.R.L. a fost acoperit integral, prin restituirea bunului sustras (un pachet de cafea marca Jacobs de 500 g). În condi?iile art. 272 NCPP onorariul apărătorului desemnat din oficiu inculpatului (av. Todirică Gheorghe), în sumă de 1.495 RON (din care 627 RON pentru procedura de cameră preliminară ?i 868 RON pentru faza de judecată), va fi achitat din fondurile Ministerului Justi?iei. În temeiul art. 274 alin. 1 NCPP obligă inculpatul să plătească statului suma de 600 RON, reprezentând cheltuieli judiciare avansate în cauză. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 7 august 2020.
Document: Hotarâre 341/2020 07.08.2020
Adică zilele-amendă se transformă în zile de închisoare dacă omul nu plătește din rea-credință. Cine și cum a stabilit că este vorba despre rea-credință? Dacă omul nu avea, poate, nici măcar bani de pâine? Dar și mai grav e ce urmează. Tot instanța stabilește „înlocuirea zilelor-amendă cu obligaţia de a presta o activitate neremunerată în folosul comunităţii în cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată din motive neimputabile acestuia”. De ce nu la-u pus să lucreze în folosul comunității? Sau a fost pus și a refuzat? Avem vreo rudă de-a omului cu care să putem lua legătura? Mulțumesc!