Conform noilor tendințe, activitatea muzeală, pe lângă cea de păstrare, conservare și valorificare, mai presupune un segment extrem de important, respectiv cel pedagogic. În acest sens, specialiștii de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț (Complexul Muzeal Național Neamț) își propun ca în lunile aprilie-iunie să organizeze mai multe ateliere interactive pentru elevi, astfel încât să îi atragă pe aceștia să descopere trecutul în alt mod.
Astfel, vor fi organizate ateliere de arheologie experimentală, coordonate de dr. Vasile Diaconu, ateliere de numismatică aplicată, de care se va ocupa muzeograful Renata Buzău, dar și un atelier de restaurare pentru elevi, organizat de muzeograf Lavinia Axentioi.
Principalul obiectiv al acestor ateliere este acela de a-i familiariza pe elevi cu activitatea muzeală, de a le face cunoscut patrimoniul istoric, dar și de a le dezvolta anumite abilități. În plus, atelierele se vor desfășura în aer liber, ceea ce poate fi un mod extrem de plăcut de a petrece o oră la muzeu.
Activitățile sunt destinate cu precădere elevilor de la clasele primare și gimnaziale și se vor putea desfășura pe bază de programare la sediul muzeului.
„La Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț desfășurăm astfel de ateliere de pedagogie muzeală de aproape 5 ani și ne dorim ca și în această primăvară, în condițiile respectării prevederilor pandemice, să le putem oferi elevilor un set de activități interactive, dar și interesante. Tocmai din acest motiv, împreună cu colegii mei, ne-am gândit la activități diverse, care să îi ajute pe copii să își fixeze anumite noțiuni de istorie, dar și să descopere lucruri mai puțin cunoscute lor. Presupun că ar fi interesant să vadă cum se realizau uneltele preistorice, cum se fac vasele de lut, cum arată monede vechi de sute de ani, sau cele mai mari bancnote, sau cum poate fi restaurat un vas de lut, sau o icoană pe lemn. Accesul se va putea face pe baza unei programări prealabile și prin achitarea biletului de vizitare, în valoare de 4 lei”, a declarat dr. Vasile Diaconu.