De 28 de ani, de când a terminat Facultatea de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesor Daniela Neamțu, directorul Colegiului Național de Informatică, își trăiește și bucuriile și tristețile la catedră, alături de elevi și de colegi. „Profesoratul este considerat de foarte mulți o vocație, nu doar o meserie, astfel încât fiecare zi petrecută alături de elevi este o bucurie. Mă bucur de rezultatele lor, de momentele în care îi văd pe scenă primind premii la olimpiade naționale sau competiții internaționale, dar, în egală măsură, mă bucur atunci când revin în școală de mână cu propriul copil pentru a-l înscrie în clasa a V-a”, ne spune doamna ce și-a dedicat întreaga viață educației.
Fire răzbătătoare, curajoasă, ambițioasă și puternică, femeia care a dus CNI-ul în lume, prin proiecte internaționale de amploare, nu se lasă doborâtă nici de problemele generate de coronavirus: „Mă caracterizează o gândire pozitivă, dar pandemia m-a pus la încercare, alături de toți ceilalți, cu provocări pe care înainte nu mi le imaginam. Distanțarea socială, dincolo de limita fizică duce la o distanțare afectivă, psihică și, în ultimă instanță, la alienare. Cred că cei mai mulți dintre noi nu mai funcționăm la maximum de eficiență profesională și socială. Sper însă să fie doar o perioadă de adaptare, astfel încât să găsim soluțiile optime pentru ceea ce va urma”.
Nu întâmplător, Daniela Neamțu a ales să fie profesor titular la Informatică, pasiunea pentru tehnologie și firea creativă au determinat-o să devină ea însăși autorul unui opțional – filosof în astroinfo. A încurajat mereu creativitatea elevilor într-o lume interdisciplinară și digitalizată și, în primul semestru al anului școlar 2016-2017, împreună cu un profesor de fizică, a susținut o lecție de curriculum integrat la clasa a IX-a în cadrul cercului profesorilor de științe sociale din județul Neamț.
„Orice copil visează să fie astronaut”
Așa a început elaborarea unui opțional pentru clasele a V-a și a VI-a de curriculum integrat pe 3 arii curriculare: om și societate, matematică și științe, informatică și tehnologii. Cu acești elevi a utilizat calculatoare și videoproiector, tablă interactivă și software pliat pe nivelul elevilor (Pivot animator, Minecraft educațional, Moviemaker, FLV Viewer).
„A fost un opțional de prezentare și înțelegere integratoare a teoriilor asupra universului din perspectivă științifică și filosofică, explicate mai ușor datorită tehnologiei. Până la urmă, orice copil visează, măcar o dată în viață, să fie astronaut… Tehnologia modernă și-a demonstrat calitățile tocmai în acest context epidemiologic negativ. Este cel mai puternic instrument pe care-l avem în procesul de învățare, dar pe care trebuie să-l stăpânești. Fiind profesor la un liceu de informatică pot considera că, datorită elevilor mei, sunt în prima linie a frontului educațional la întâlnirea cu digitalizarea economiei globale”, conchide Daniela Neamțu.
Un promotor fervent al creativității elevilor, a înțeles că opționale integrate pe mai multe arii curriculare și în special cel de informatică și tehnologie, sunt realizate tocmai pentru a dezvolta creativitatea elevilor și profesorilor, utilizând noile tehnologii. Prin acestea fuzionează elemente din geografie, estetică, arte vizuale, fizică, limba și literatura română, limbi străine: „Estetica în secolul XXI”, „Călătorie în labirintul cunoașterii”, „Click πtic”, „Info Terra”.
De la CNI la Microsoft, Apple, Bitdefender, Amazon
S-au împlinit 30 de ani de când în Piatra-Neamț se desfășoară un învățământ informatic prin transformarea Liceului industrial nr. 1 în Liceul de Informatică, în 1990. În această perioadă, prin eforturile profesorilor colegiului și prin calitatea absolvenților acestuia, CNI a căpătat un renume, nu doar la nivel local, ci la nivel național și chiar internațional, prin participarea la anumite proiecte. Mândria Danielei Neamțu sunt toți absolvenții acestui colegiu, iar unii dintre ei lucrează acum la marile companii de IT – Microsoft, Apple, Bitdefender, Amazon. Alții se îndreaptă spre alte domenii – medicină, arhitectură, științe economice, armată, drept.
„La întâlnirea festivă din decembrie au participat invitați din aproape toate promoțiile de absolvenți, reflectând prin profesiile lor paleta largă de interese și activități profesionale: medic, istoric, profesor, administratori de rețea, programatori, ingineri software, economiști, activând de la Piatra-Neamț (Spitalul Județean de Urgență Neamț) până la Budapesta (Software dev engineer simulatoare Airbus) sau Londra (Banca Națională a Angliei sau Bloomberg), de la Iași (Amazon Development Center sau FEEA – Universitatea «Alexandru Ioan Cuza») până în America (Microsoft). Dar ne mândrim cu ei nu doar pentru realizările profesionale, ci pentru personalitățile pe care și le-au construit. Să nu uităm, dictonul școlii noastre este «Încearcă să fii un om de valoare, nu neapărat un om de succes!»”, ne spune Daniela Neamțu.
O adevărată provocare pentru femeia Daniela Neamțu este să reușească să fie nu numai un bun profesionist, ci și soție și mamă, secretul fiind o bună gestionare a timpului și o prioritizare a obiectivelor, nu „prin consum nervos, prin calm întotdeauna, prin renunțări uneori și cel mai adesea cu ajutorul celorlalți. Indiferent de situație, profesională sau personală, cheia succesului este echipa. Uneori aceasta este mai importantă decât obiectivul urmărit. Iar când nu reușesc, înțelegerea celor apropiați mă ajută să trec mai departe”.
În puținul timp liber citește, se străduiește să descopere lucruri noi, și să revadă într-un alt registru cărți, filme, locuri care au reprezentat borne esențiale în dezvoltarea personală. Zilele acestea recitește poezii de Rilke și, periodic, revine la Dostoievski. „Viața înseamnă frumusețe, în primul rând. Cărțile ne ajută să înțelegem asta, să cuprindem mai complet înțelesurile lumii”.
Angela CROITORU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 480, săptămâna 4-10 martie.
2 comentarii
LA MULTI ANI, D-na Director, DANIELA NEAMTU, femeia frumoasa, puternica, profesionista, calma, cu mult tact si daruire pedagogica, mobilizatoare a intregului colectiv din CNI in obtinerea performantelor recunoscute si apreciate in lumea intreaga!
Faină profa! Și s-au mai schimbat profii în liceu. Mai sunt câțiva din garda veche, putini și buni,