Povestea contabilei de la Spitalul Roman, care cerea bani diverselor cunoștințe în schimbul unor posturi de asistentă și infirmieră se țese în jurul unei cutume. Ideea că nu te poți angaja în ”sănătate” fără să dai șpagă este din aceeași serie cu permisele de conducere contra cost sau cu parohiile obținute numai dacă absolvenții de teologie plătesc prețul corect. Dacă aceste obiceiuri balcanice n-ar fi existat, n-ar fi luat ființă nici ”inventivii” ca Mihaela Caraiman, care să susțină că pot ”aranja” diverse concursuri. În cazul ei, cel puțin în spețele prezentate în referatul de arestare, banii n-au fost dați mai departe, deci se prezumă că nici angajări pe ”pile” nu s-au făcut. Însă cutuma și faptul că lumea o căuta fiindcă auzise de ea spun altceva. Iar banii erau pretinși nu doar la angajare, ci și pentru asigurarea unui post definitiv.
1000 de euro pentru un post definitiv de asistent
Cu mențiunea că numele sunt trecute sub anonimat de instanță, pentru protecția datelor cu caracter personal, în referat se spun lucruri cel puțin interesante: ”La data de 11.12.2020, martorul denunţător XX, a depus la I.P.J. Neamţ, un denunţ, în care arăta faptul că a fost încadrată, începând cu data de 02.07.2018, pe un post de asistent medical generalist la Secţia Ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman pentru o perioadă determinată, după care, în urma unui act adiţional la contractul de muncă, având în vedere restructurarea posturilor din secţia respectivă, a fost transferată pe un post de asistent la Secţia Cardiologie a aceleiaşi unităţi medicale. În perioada iulie – august 2020, martorul denunţător XX s-a întâlnit cu inculpata C. M. căreia i-a adus la cunoştinţă situaţia sa de angajat pe perioadă determinată, aceasta din urmă pretinzându-i suma de 500 euro pentru a o ajuta să ocupe un post definitiv de asistent medical, lăsându-i de înţeles că va interveni în acest sens la directorul spitalului.
La câteva zile după discuţie, martorul denunţător i-a înmânat inculpatei suma de 500 euro, după care în luna septembrie 2020, aceasta din urmă i-a solicitat încă 500 euro, cu motivarea că suma iniţială nu este suficientă.
Remiterea celei de a doua tranşe a avut loc tot pe aleea dintre spital şi policlinica stomatologică. La începutul lunii noiembrie 2020, având în vedere că inculpata nu şi-a îndeplinit promisiunea făcută, martorul denunţător a abordat-o pe numita YY, din discuţia avută martorul rămânând cu convingerea că inculpata nu a intervenit pentru a-i obţine postul promis. La data de 27.11.2020, inculpata a contactat telefonic martorul denunţător şi i-a mai cerut 100 euro în acelaşi scop, fiind refuzată, iar în aceeaşi zi, cele două s-au întâlnit, ocazie cu care inculpata i-a prezentat un înscris referitor la mai multe posturi de asistent care ar fi scoase la concurs în perioada următoare”.
Când spitalul a dispus încheierea contractului de muncă al asistentei și aceasta și-a dat seama că nu a rezolvat nimic cu banii dați, i-a cerut contabilei restituirea celor 1000 de euro. Iar Mihaela Caraiman a spus că
”suma de bani s-ar afla la managerul spitalului, menţinându-şi însă disponibilitatea de a obţine pentru martorul denunţător un post de asistent medical la acelaşi spital”.
Anchetatorii au stabilit că Mihaela Caraiman, care a fost interceptată telefonic în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, a vorbit și cu alte persoane care-i cereau restituirea unor sume de bani, ea refuzând pe motiv că urmează să fie scoase la concurs noi posturi de asistent medical.
11000 de lei pentru un post de îngrijitor și doar 1500 de euro pentru un post de asistentă
”Din depoziţia suspectei ZZ, luată la data de 03.03.2021 rezultă că în perioada iunie-iulie 2019, împreună cu soţul ei, i-a remis în două tranşe inculpatei C.M. suma de 1.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, întrucât aceasta din urmă i-a promis suspectei că îşi va exercita pretinsa influenţă asupra unor cadre medicale din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman pentru a-i obţine un post de îngrijitor în cadrul unităţii medicale. (…) Din interceptările telefonice realizate în datele de 12, 14 şi 15 ianuarie 2021 şi 10.02.2021, ale convorbirilor dintre inculpata C. M. şi suspecta WW, respectiv între ultima şi o persoană cu identitate necunoscută, reiese că în perioada decembrie 2020 – februarie 2021 suspecta WW i-a remis în mai multe tranşe inculpatei C. M. suma de 1.500 de euro, motivat de faptul că i-a fost promisă obţinerea unui post de asistent medical pe perioadă nedeterminată în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, inculpata C. M. pretinzând că are influenţă asupra unor persoane din conducerea unităţii medicale”, se mai arată în referatul de arestare.
În documentul care numară 11 pagini se mai precizează că Mihaela Caraiman i-a mai pretins unei persoane 1000 de euro și 200 de lei pentru un post de asistentă, dar văzând că a rămas doar cu promisiunea ”partea civilă i-a cerut telefonic inculpatei restituirea sumelor de bani, primind în cursul lunii ianuarie 2021 în două tranşe sumele de 1.000 de lei, respectiv 500 de lei”.
”Lezarea încrederii publice în sistemul public de sănătate, prejudicierea cumpărătorilor de influență”
Mihaela Caraiman a fost arestată pentru 30 de zile. Pericolul pe care ea îl reprezintă a fost sintetizat, cu precizia unui bisturiu, de magistrați: ”Situaţia care face obiectul prezentei cauze penale vine să confirme percepţia publică generalizată cu privire la modul de accedere în sistemul sanitar a persoanelor care vizează posturi de cadre medicale suport şi avem în vedere funcţionarii publici încadraţi pe posturi de asistenţi medicali, infirmieri şi îngrijitori, percepţie care leagă obţinerea unor astfel de posturi de remiterea unor foloase materiale consistente.
Chiar dacă până la acest moment influenţa clamată de către inculpata C. M. nu a existat în realitate, nu înseamnă că faptele comise de către aceasta au o rezonanţă socială mult scăzută, întrucât sunt suficiente pentru a întreţine în conştiinţa socială imaginea unui sistem sanitar populat de persoane care nu au făcut dovada capacităţii profesionale în urma unor examene şi evaluări obiective şi profesioniste, pe de o parte şi pe de altă parte, speranţa în rândul celor interesaţi că pot ocupa un astfel de post prin eludarea legii. Inculpata C. M. face parte din sistemul sanitar de stat, într-un domeniu conex, respectiv Serviciul Financiar Contabilitate, de aproximativ 30 de ani, aspect care a încurajat cumpărătorii de influenţă să o abordeze şi să
Starea de pericol pentru ordinea publică rezultă atât din gravitatea infracţiunilor, din modul în care se susţine că ar fi fost comise (prin traficarea unei pretinse influențe asupra unor funcționari cu putere de decizie), consecinţele produse (lezarea încrederii publice în sistemul public de sănătate, prejudicierea cumpărătorilor de influență), din rezonanţa acestora în comunitatea în care s-au produs faptele, găsindu-şi expresia şi în sentimentul de insecuritate socială generat de faptul că persoane bănuite de săvârşirea unor astfel de infracţiuni ar putea fi judecate în stare de libertate”.
Contabila a contestat arestarea preventivă și dosarul va pleca la Curtea de Apel Bacău, unde alți judecători urmează să decidă dacă ”lezarea încrederii în sistemul de sănătate” merită măcar 30 de zile după gratii, preventiv.
Cristina Mircea