Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea renumitului artist fotograf Adolphe A. Chevallier. Pentru a valorifica pe deplin personalitatea acestuia, cunoscutul profesor pietrean Sergiu Găbureac propune crearea unui eveniment cultural amplu, prin care să fie marcată aniversarea.
Într-o scrisoare adresată Primăriei și Consiliului Local Piatra-Neamț, profesorul Sergiu Găbureac detaliază activitățile ce se vor desfășura și cheamă aleșii locali să participe la această inițiativă: „Propunem administrației publice locale pietrene organizarea, în noiembrie 2021, a unei manifestări culturale dedicate artistului fotograf Adolphe A. Chevallier: un simpozion, dezvelirea unui bust amplasat pe locul atelierului său, precum și lansarea noului album-monografie, lucrare de referință care promovează viața și valorile culturale ale locuitorilor de pe frumoasele noastre plaiuri. Așteptăm acordul dv. de includere a manifestării în calendarul municipal al manifestărilor culturale pe anul 2021”.
Argumentele sunt legate de universalitatea personalității artistului, a cărui operă fotografică este cuprinsă în noul album-monografie: „După prima ediție, publicată în 2016, care a a fost premiată la Expoziția Națională EFIRO 2019, reușim finalizarea noii ediții îmbogățită cu multe piese noi. Albumul – 254 pagini, format A4, full color – este organizat în opt capitole distincte. Baza sa iconografică a fost asigurată prin sprijinul a zeci de colaboratori, colecționari sau comercianți, din țară și din străinătate, contribuția ing. Ilie Gîngă, probabil cel mai mare colecționar de piese Chevallier, fiind decisivă. De aceea, l-am invitat și mă onorează calitatea sa de coautor”.
Biografia și destinul artistului s-au împletit admirabil cu aceste meleaguri, pe care le-a imortalizat în mii de fotografii – cronică în imagini a vremurilor de început de secol XX. Adolphe A. Chevallier, prin harul său artistic, a devenit în timp o personalitate distinctă a Văii Bistriței. În anul 1918 el a avut prilejul să realizeze o sesiune foto cu membri ai Familiei Regale aflați în refugiu la micuțul palat de la Bicaz.
Mai târziu i s-a acordat Brevetul Regal nr. 878/12.12.1921, cu titlul de Furnizor al Curții Regale. Marele său merit constă în executarea a sute de fotografii de interes public. Astfel, a devenit un activ promotor al valorilor culturale și spirituale din ținutul Neamț, pe care l-a străbătut în lung și-n lat. Mai mult, a trecut cu aparatele sale, deloc ușoare, spre Voroneț, Sucevița, Dragomirna și a ajuns chiar și la Cernăuți. În urma sa a rămas o zestre de o mare bogăție documentară, imagini care vorbesc mai mult decât o mie de cuvinte.
Născut la Barnar, comuna Broșteni, la data de 7 noiembrie 1881, el avea să trăiască în județul Neamț și datorită tatălui său, ing. elvețian Adolphe Chevallier, administratorul Domeniilor Coroanei de la Borca. Artistul s-a stabilit la Piatra-Neamț din anul 1922, având un atelier fotografic chiar în centrul orașului, situat între Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” și Liceul „Petru Rareș”. Talentul pentru fotografie l-a moștenit de la mama sa, Smaranda Vasiliu și l-a deprins de la tatăl său. Tânărul Adolphe A. Chevallier a învățat în satul natal și la Școala Nr. 1 din Fălticeni unde a fost coleg de clasă cu scriitorul Mihail Sadoveanu și prieten cu marele cărturar pietrean G.T. Kirileanu. Și-a desăvârșit tehnica fotografiatului la Lausanne, unde a studiat din anul 1897. Întors în țară, a devenit unul dintre cei mai mari artiști fotografi, datorită pasiunii și harului său de a vedea esența într-o imagine aparent banală: sute de imagini surprind frumusețea Văii Bistriței, păstorii și plutașii, țăranii în timpul diverselor meșteșuguri și ocupații, dar și numeroase personalități din acele vremuri. La Muzeul de Artă Piatra-Neamț există o colecție de peste 200 de clișee pe sticlă ce reflectă locurile și oamenii din zona unde artistul a trăit.
Din anul 1945 s-a stabilit la București, cu titlul de fotograf al Curții Regale, iar din anul 1950 alege să trăiască la Lausanne, până în 29 aprilie 1963, când se stinge din viață.
(C.I.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 483, săptămâna 23-31 martie.