Decizia lui George Lazăr, prefectul județului Neamț, de a ataca în instanță hotărârile Consiliului Local Piatra Neamț, care se referă la alegerea celor doi viceprimari, Alin Lehăduș și Marius Irimia, a deschis o mică cutie a Pandorei. Pe lângă cadoul făcut PSD, involuntar, gestul prefectului are efecte imediate, dar poate avea și unele pe termen lung. Să spunem că decizia sa a venit în urma unui pressing administrativ făcut de partidul condus local de Ionel Arsene, care spera și speră încă să reușească o majoritate și să aleagă cei doi viceprimari, dacă instanța va dreptate prefectului. Ca în orice astfel de situație, apar mai multe lucruri care ar trebui explicate.
De unde a pornit totul
Ca să înțelegem situația, important este contextul. Trecuseră multe zile, chiar luni, de la alegeri și în Piatra Neamț nu era ales măcar un viceprimar. Fiecare competitor încerca o majoritate. PNL-USR-PLUS-Pro România își anunțaseră alianța care ducea la o majoritate la limită, dar negocierile au continuat pentru o majoritate lărgită. În paralel, PSD îi ademenea pe cei de la PMP cu posturi și promisiuni și încerca destabilizarea Pro România prin Mădălina Ciubotaru. În decembrie se ajunsese la un fel de majoritate suficientă în jurul PNL, dar nu se putea trece la alegerea viceprimarilor, deoarece Consiliul Local nu era legal constituit, un consilier PSD nedepunând jurământul. De aici au pornit lucrurile, iar pentru depășirea acestui handicap s-a ales calea unei farse administrative, menită să convingă PSD să acționeze.
Declarat incompatibil, prin decizie definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție, consilierul local Liviu Harbuz, a trimis primăriei o (intenție de) demisie, fapt ce a generat o adevărată emulație în PSD, care vedea deja cum câștiga majoritatea în consiliu. Calculele erau simple, fără Harbuz, Pro România ar fi votat cu PSD, deci se putea trece la acțiune. Ca să existe și mai multă credibilitate în fața PSD, executivul pietrean a pregătit și un proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier județean a lui Liviu Harbuz, considerând intenția ca fiind o demisie.
De aici încolo lucrurile s-au derulat conform planului: ședința a început, consilierul PSD a depus jurământul, după care proiectul privind încetarea mandatului lui Harbuz a fost retras de către primar, în calitate de inițiator. După ședința ordinară a urmat una de îndată, în care a fost ales viceprimar doar Alin Lehăduș, celălalt post fiind lăsat liber ca să continue discuțiile cu PMP-ul lui Gavrilescu, după ce se alegeau vicepreședinții la Consiliul Județean. Foarte important, 16 consilieri au votat pentru Lehăduș, mult peste necesarul de 12.
De ce a atacat prefectul acest HCL?
În principiu, pentru că Liviu Harbuz și-a(r fi) dat demisia, iar executivul primăriei a luat act de ea, promovând o hotărâre prin care să înceteze mandatul acestuia. Potrivit Prefecturii, la vot a participat un consilier care-și depusese deja demisia și aceasta nu putea să fie retrasă. Argumentele juridice, valabile sau nu în acest caz, vor fi validate de o instanță. Concluzia ar fi că Liviu Harbuz nu putea să mai voteze fiindcă și-a dat demisia. Pe această logică Instituția Prefectului a atacat hotărârea respectivă și, în acest moment, Alin Lehăduș este suspendat din funcție de drept, începând cu data de 11 martie 2021. La câteva săptămâni distanță, Prefectura atacă și hotărârea prin care a fost ales viceprimar Marius Irimia, să reținem, cu votul lui Liviu Harbuz și a altor 12 consilieri. Important de reținut numărul, 13. Și Marius Irimia este suspendat de drept și se cere instanței să constate nulitatea celor două hotărâri ale Consiliului Local.
Să reținem contextul în care vine mișcarea prefectului. În 22 februarie, PSD cerea imperios Prefecturii să se pronunțe rapid: „Nu este posibil să facem atâtea demersuri ca să se respecte legea! Din acest motiv, luni, 22 februarie, am depus și o plângere prealabilă și vă cerem public, domnule prefect, ca garant al respectării legii, să vă implicați, pentru a stopa aceste practici și pentru a nu acorda viza de legalitate hotărârii prin care a fost ales ilegal viceprimarul USR, săptămâna trecută. Sperăm, domnule prefect, că nu veți fi părtaș la comiterea acestei ilegalităţi, pentru a nu fi nevoiţi să sesizăm, mai departe, organele abilitate“, a declarat Florentina Luca-Moise, șefa pesediștilor locali.
Scenariu: prefectul are dreptate, ce se întâmplă?
Dacă instanța va da dreptate PSD, care a atacat și el hotărârea, și Prefecturii, lucrurile ar fi foarte simple. Cei doi viceprimari își pierd pozițiile și jocul se reia de la capăt, adică trebuie organizate noi alegeri pentru cele două poziții din schema Primăriei. Doar că, din acest moment, încep adevăratele probleme, fie și numai din punctul de vedere al logicii, fără a folosi argumente juridice.
Dacă Liviu Harbuz nu avea voie să voteze hotărârile privind alegerea ca viceprimari a lui Lehăduș și Irimia, prima din decembrie 2020, a doua din februarie 2021, ce se întâmplă cu toate celelalte câteva zeci de hotărâri votate de Harbuz între cele două date? Sunt ele nule de drept, pe aceeași argumentație trimisă spre instanță, sau nu? Logica elementară spune că da, nu poți spune că ceva este ilegal într-un caz și în altul nu, dacă este vorba despre exact aceleași lucruri.
Argumentul invocat de prefectul George Lazăr, că vor fi analizate hotărârile în care votul lui Harbuz a fost decisiv și doar acestea vor fi atacate ca să se constate nulitatea, este destul de firav și se întoarce împotriva argumentației Prefecturii chiar în cazul celor două hotărâri atacate deja.
Alin Lehăduș a fost ales viceprimar cu 16 (șaisprezece) voturi, mult peste necesarul de jumătate plus unul din voturi, deci votul lui Harbuz chiar nu a contat. Este adevărat, a cântărit decisiv jocul pus la cale de acesta, dar din punct de vedere juridic nu poți ataca un joc.
În cazul lui Marius Irimia au fost 13 voturi pentru, deci nici în acest caz votul lui Harbuz nu a fost decisiv!
Concluzia vine firesc. Dacă Harbuz nu avea dreptul să voteze, atunci TOATE hotărârile luate cu votul acestuia sunt nule de drept și trebuie atacate de Instituția Prefectului, nu numai cele care se referă la alegerea viceprimarilor. Este clar și limpede precum cristalul. Dacă instanța va constata că Harbuz nu avea dreptul să voteze, prefectul de Neamț va trebuie să atace toate hotărârile Consiliului Local Piatra Neamț din perioada respectivă, cu toate urmările de rigoare.
Dacă prefectul nu are dreptate, ce se întâmplă?
Aparent, nu apar lucruri spectaculoase. Cei doi sunt repuși în funcție, își primesc salariile din urmă. Iar dacă vor să se joace de-a justiția se pot îndrepta împotriva celor care au atacat hotărârea, consilierii PSD și Instituția Prefectului. Chiar și Consiliul Local o poate face, dacă va vrea să recupereze salariile din altă parte și să nu le dea din bugetul local, dar aceste acțiuni nu garantează și reușita.
De ce Liviu Harbuz este încă consilier local?
În tot acest joc politic cu consecințe încă greu de calculat la Piatra Neamț constatăm că Liviu Harbuz, despre care toată lumea știe că a fost declarat incompatibil, este încă consilier local. După anunțarea intenției de demisie, Harbuz a revenit cu explicații, anunțând că va ataca la CEDO hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, deci din punctul său de vedere nu mai intră în discuție.
Prefectura Neamț nu primise nici un fel de înștiințare oficială de la instanță, ca să poată prefectul emite un ordin de încetare a mandatului înainte de termen. Iar până acest lucru nu se va întâmpla, Liviu Harbuz este consilier cu drept de vot la Piatra Neamț, unul dintre cei mai activi.
Valentin BĂLĂNESCU
*************
În ședința din data de 25 martie, Liviu Harbuz a donat 20.000 lei către Fundația ”Dăruiește viață”, după ce grupul consilierilor PMP a cerut ca această sumă să fie ”deturnată” dintr-un proiect de hotărâre cu acest scop, în numele consilierilor locali. Harbuz a anunțat că va dona suma în numele colegilor din consiliu. Dacă toți consilierii locali ar fi donat indemnizația lunară pe care o primesc, suma donată de Liviu Harbuz s-ar fi dublat, doar că în acest caz ar fi fost afectate direct veniturile aleșilor locali. De la buget este mult mai ușor să fi generos.
Un comentariu
„Nu este posibil să facem atâtea demersuri ca să se respecte legea!“ Are dreptate Dna Florentina Luca-Moise. Nu e corect.
Dar sa tii Consiliul Local, luni de zile, nelegal constituit, pentru ca un consilier de-al tau nu si-a depus juramantul, este corect? Situatia s-a intamplat in multe alte locuri din tara unde PSD a pierdut majoritatea in consilii, dar parca nu pentru o perioada asa de lunga.
Probabil este legal, ca PSD a avut grija sa-si dea legi pentru toate situatiile care ar putea sa apara, dar este moral?