Proaspăta pensionară Luminiţa Georgeta Vîrlan a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate acum, în anul 2021, pentru că a votat două hotărâri de consiliu local în anul 2018. Este de admirat vigilenţa ANI, mai ales că asociaţia despre care se face vorbire în comunicatul dat publicităţii astăzi, 7 aprilie, unde doamna Vârlan apare ca fiind în conflict de inetrese, a fost finanţată de Primăria Piatra-Neamţ din anul 2016.
Aşadar ANI constată: “În calitate de ales local, a votat în mod favorabil pentru adoptarea a două Hotărâri ale Consiliului Local din data de 24 aprilie 2018, respectiv din data de 31 august 2018, privind aprobarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Piatra Neamț, pentru activități nonprofit de interes local, pe anul 2018, sesiunea II, mai-august și sesiunea III, septembrie-decembrie. Astfel, au fost încheiate ulterior 4 contracte de finanțare nerambursabilă între Primăria Piatra-Neamț și o asociație cu care persoana evaluată avea o relație de angajament (un contract de comodat încheiat în data de 18 iulie 2014, pe o perioadă de 5 ani).Persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2011 şi cu dispozițiile art. 75, lit. b) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004”.
Mesagerul de Neamţ constastase încă din 2016 ( amănunte aici) că Asociația Culturală „Studia” Piatra Neamț primea bani din bugetul local. Şi a scris despre suma de 11.000 de lei pentru trei proiecte – două la secțiunea Cultură (câte 3.000 de lei fiecare) și unul la secțiunea Social, pentru care a primit 5.000 de lei: “Președintele Asociației „Studia” este grațioasa doamnă Luminița Vîrlan, consilier local de Piatra Neamț. „Legea 215/2001, articolul 46, interzice consilierilor locali să ia parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial față de problema supusă dezbaterii. Doamna Vîrlan nu face parte din comisiile de analiză a proiectelor și s-a abținut și de la votul privind acordarea finanțării pentru respectivele proiecte”, a spus Florin Fecic, secretarul municipiului Piatra Neamț.
Astfel, aflăm că este legal să depună proiecte pentru finanțare, câtă vreme nu votează (termenul ”deliberare” e ușor nefiresc în frazare cu Consiliul Local Piatra Neamț), iar dacă, pentru vreun motiv, ne-ar putea interesa cât e de moral să fii consilier local și colegii să-ți dea finanțare pentru trei din proiectele asociației pe care o reprezinți… Mai bine să credem că finanțarea s-a făcut datorită importanței acestor proiecte pentru public…”.
C.M.