Interviu cu dr. Alexandru Patraşcu, managerul Spitalului Târgu Neamţ
Pe 5 aprilie 2020, dr. Alexandru Patraşcu câştiga concursul pentru funcţia de manager a spitalului orăşenesc „Sf. Dimitrie” din Târgu Neamţ. La un an distanţă, pe 5 aprilie 2021, în plină pandemie, managerul spitalului face un scurt bilanţ al realizărilor, dar şi al nemulţumirilor şi dezamăgirilor.
– Pe 5 aprilie se împlineşte un an de când sunteţi manager cu drepturi depline al Spitalului Târgu Neamţ. Cum aţi descrie în câteva cuvinte această perioadă?
Acest an la conducerea spitalului l-aş putea descrie în câteva cuvinte: responsabilitate, foarte multă muncă, ordine şi disciplină. În primul rând pot spune că am căpătat experienţă în ceea ce priveşte relaţia mea cu personalul şi cu partea administrativă şi medicală. Dar dacă ne referim la partea de proiecte şi investiţii aş zice că, în ciuda pandemiei, s-au făcut totuşi investiţii importante. Unele dintre aceste investiţii fiind realizate din fonduri proprii ale spitalului, asta şi pentru că în această perioadă a avut loc o creştere a veniturilor proprii. Fără să fiu lipsit de modestie vă pot spune că am fost primul manager care a pus accent pe securitatea angajaţilor şi a pacienţilor având în vedere că urmează acreditarea spitalului şi s-a pus accent pe listele de verificare ale ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), pentru creşterea calităţii serviciilor medicale. Aici mă refer şi la nivelul de securitate pentru a crea nişte circuite clare ale pacientului şi ale personalului medical. Fiecare angajat al spitalului trebuie să-şi cunoască atribuţiile din fişa postului şi trebuie să le respecte pentru că de asta sunt plătiţi. Trebuie să înţelegem cu toţii că pacienţii sunt prioritatea noastră.
– Care ar fi cele mai importante proiecte pe care le-aţi implementat?
Un prim proiect este cel legat de sistemul de supraveghere video pentru securitatea patrimoniului spitalului, dar şi al angajaţilor şi pacienţilor. Urmează ca în primul trimestru din acest an să continuăm acest proiect prin implementarea sistemului cartelelor de acces control în toate clădirile spitalului, pentru a putea eficientiza circuitele. Apoi s-a reînoit toată reţeaua informatică a spitalului prin înlocuirea reţelei de fibră optică, în aşa fel încât toţi angajaţii din departamentul medical şi administrativ să scape de anumite responsabilităţi prin informatizarea anumitor sarcini. Şi deja se vede că s-a început a crea gestiuni proprii pe secţii şi s-a început a contura tot ce înseamnă dosarul electronic al pacientului, plus posibilitatea oferirii consultaţiilor online. Anul trecut am pus accent pe partea informatică din spital, care era destul de depăşită. S-a demonstrat că informatizarea aduce performanţe în sistemul medical degrevând personalul medical de anumite sarcini. Un alt proiect necesar spitalului a fost şi cel cu privire la aducerea de medici noi, de medici tineri. Apoi s-au mai renovat anumite compartimente, cum ar fi arhiva şi Compartimentul de primiri urgenţe. S-au mai făcut renovări la nivelul Ambulatorului şi împreună cu primăria l-am dotat cu aparatura medicală necesară.
– Aţi pomenit de medici tineri…
Da. Până în momentul de faţă am atras la spital doi medici pe specialitatea de medicină de urgenţă, doi medici pe specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi un medic ortoped. În acest an suntem deja în discuţii avansate de a aduce medici în medicina muncii, încă doi medici urgentişti, un medic ATI. Suntem de asemenea în discuţii şi cu un medic internist. Şi urmează să atragem medici în specialitatea de oftalmologie, ORL, urologie chiar sunt medici care se interesează de aceste posturi.
“Trebuie schimbate mentalitatea unor angajaţi şi atitudinea lor faţă de pacient”
– Cum colaboraţi cu principalul ordonator de credite, respectiv Primăria Târgu Neamţ. Cât de mult vă sprijină primarul Daniel Harpa şi ce proiecte există în acest moment?
Primarul Daniel Harpa şi Consiliul Local au sprijinit mereu spitalul şi proiectele pe care le-am avut. Chiar anul trecut, poate cele mai bune investiţii ale primăriei împreună cu spitalul, au fost realizarea laboratorului de microbiologie moleculară şi achiziţia aparatului de testare PCR, care s-a dovedit după un an de zile să fie foarte rentabil. Un alt proiect pe care l-am realizat împreună cu primăria a fost reabilitarea şi modernizarea exterioară a Ambulatorului, a Policlinicii mai exact, iar anul acesta încercăm reabilitarea interioară a Ambulatorului şi dotarea lui cu aparatură medicală printr-un proiect european. Sunt convins că voi colabora la fel de bine cu primăria şi în continuare. O atenție deosebită trebuie acordată schimbării reţelei electrice, a hidranţilor şi tot ce ţine de ISU, pentru a evita unele probleme pe partea de securitate la incendii.
– Presupun că nu totul e perfect la Spitalul Târgu Neamţ. De aceea, v-aş întreba şi care ar fi nemulţumirile şi dezamăgirile dv.
Sunt foarte multe lucruri de rezolvat la Spitalul Târgu Neamţ. Şi de aceea nu o să mă laud acum că am rezolvat toate problemele. Nici pe departe. Încercăm să rezolvăm problemele pe parcurs. Însă ceea ce a ieşit în prim plan ca şi o problemă majoră a spitalului este cea referitoare la mentalitate. Mentalitatea unor angajaţi care trebuie schimbată. Şi aici mă refer că trebuie puse în primul plan interesele pacienţilor. Este nevoie de mai multă umanitate, de mai multă empatie. Atitudinea personalului medical faţă de pacient trebuie schimbată şi să încercăm să fim mai aproape de pacient. În concluzie trebuie schimbate atitudinea şi comportamentul faţă de pacient.
– Să trecem şi la principalele obiective pentru următorii ani.
După cum am scris şi în planul meu de management îmi doresc foarte mult ca Ambulatoriul de specialitate să devină cât mai atractiv pentru pacienţi şi să aibă o adresabilitate şi mai mare. De asemenea, să încercăm să mutăm farmacia şi laboratorul de analize în spital pentru a elibera spaţii în vederea creării mai multor specialităţi. Apoi mi-am propus să înfiinţez alte noi specialităţi medicale. Cu privire la investiţii o să facem tot posibilul să renovăm corpul administrativ, pentru că în birouri mulţi angajaţi îşi desfăşoară activitatea în spaţii mici. Sunt câte 4-5 angajaţi într-un singur birou. De asemenea, trebuie să renovăm toaletele din spital, mai ales că nu toate saloanele au toaletă şi vom încerca să construim şi toalete noi. Şi, nu în ultimul rând, voi pune şi în continuare accent pe ordine şi disciplină, astfel încât angajaţii să înţeleagă că fişa postului trebuie respectată, aşa cum trebuie respectat şi programul. Doar aşa vom aduce acest spital acolo unde-i este locul, la nivelul celorlalte spitale din judeţ. Pentru că eu sunt de părere că acest spital are un potenţial mare, dar asta doar dacă ne schimbăm mentalitatea cu privire la actul medical.
– Ce ne puteţi spune despre acreditare? Se ştie că anul acesta va avea loc procesul de acreditare a spitalului.
Procesul de acreditare va avea loc în toamna acestui an. Eu cred că nu vor fi probleme cu acreditarea, pentru că avem timp să punem la punct până în toamnă unele deficienţe. Noi suntem spital de gradul IV, dar acreditarea nu relevă gradul de competenţă ci ne dă posibilitatea în continuare de a funcţiona ca unitate acreditată cu acelaşi grad. Creşterea gradului de acreditare implică alte condiţii obligatorii. De aceea obiectivul nostru de anul acesta este să ne menţinem nivelul de acreditare actual. Vă pot spune că nici postul de director medical nu a fost scos acum la concurs pentru că umează procesul de acreditare. După acreditare va fi scos la concurs postul. Eu oricum fac echipă bună cu doamna doctor Cristina Udrea, actualul director medical interimar.
A consemnat Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 485, săptămâna 8-14 aprilie.