Noi, nemțenii, avem câteva repere la care ne raportăm la vreme de pandemie. În primul rând, nenorocirile de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cu directori numiți la interval de câteva zile, cu afaceri urât mirositoare, totul culminând cu incendiul, care a pus doliu peste un întreg județ.
A venit apoi, cam acum un an, vestea că Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a propus achiziționarea unui spital modular, în colaborare cu Consiliul Județean Iași, de vreo câteva milioane de euro, partea Neamțului fiind, nu se mai știe exact cât, de aproximativ vreo 3 milioane. Spitalul a fost achiziționat și acum stă cu lacătul pe ușă, pentru că nu corespunde din multe puncte de vedere. Aparatura e sub cheie, plouă prin unele containere, în timp ce la Piatra Neamț nu sunt locuri suficiente pentru bolnavii din ATI. Unii, ne spun chiar doctorii, mor sau sunt în pericol de moarte, pentru că nu li poate asigura logistica necesară într-un asemenea tratament. Ceea ce, dacă e să fim cârcotași, este un fel de crimă asistată.
Evident că o asemenea afacere (că asta a fost până la urmă și poate ne va spune cineva și cine sunt beneficiarii!) a atras un val de critici din partea politicienilor acum la putere, a presei sau a oamenilor simplii.
A existat însă o voce importantă care a avut un alt punct de vedere: „Suntem într-o perioadă în care este nevoie de implicare la toate nivelurile și autoritățile locale și județene pot veni în sprijinul serviciilor medicale de urgență. Un astfel de spital crește capacitatea nu numai pentru pandemie, dar și pentru alte situații de urgență. România avea nevoie de așa ceva. Avem spitale instalate în anumite zone, dar nu e suficient, acest spital va veni cu un sprijin mare, mai ales că nivelul de dotare și partea de terapie intensivă sunt foarte importante. Județul Iași, fiind unul universitar, va permite și asigurarea personalului medical pentru acest spital în colaborare cu restul județelor din regiune. Nu pot decât să vă felicit și să vă mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordați în aceste situații și mai ales la momentul acesta în care ne confruntăm cu o situație fără precedent în România și la nivel mondial”, a afirmat Raed Arafat, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Același Raed Arafat, care a fost factor decizional în achiziționarea a 4 TIR-uri transformate în unități mobile ATI. În unul dintre ele au murit oameni la București. Altul, care a dat vreo 3 rateuri la Timișoara, urma să ajungă la Piatra Neamț, într-un fel de ironie a sorții. Doctorii din Piatra Neamț au refuzat să îl folosească, mai ales când au aflat că există hibe de sistem, cam la fel ca și la Lețcani.
Dacă în cazul Lețcani inflamarea a fost maximă, nu prea s-au auzit voci critice la nivelul achiziției TIR-urilor. În definitiv, este vorba despre Arafat, omul indispensabil tuturor guvernelor din ultimii ani, de la Băsescu cetire.
Valentin BĂLĂNESCU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 487, săptămâna 22-28 aprilie.